Evenimentul este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB si face parte din stagiunea de jazz Artist in Residence, curatoriata de Lucian Ban. Kirk Knuffke este unul dintre cei mai ingeniosi navigatori ai jazzului modern, permanent jongland intre interior si exterior, intre improvizatie si swing. Cu Lamplighter Trio, Knuffke formeaza trupa ideala pentru a crea o punte muzicala intre aceste doua laturi ale jazzului contemporan. Alaturi de basistul Stomu Takeishi si tobosarul Bill Goodwin, Knuffke creeaza o muzica ce captiveaza prin inventivitate.
„Sunt un mare fan al lui Lester Bowie si al lui Sonny Rollins,” declara Knuffe, „si al convingerii lor ca orice bucata muzicala poate fi abordata. Daca iti place un cantec, iti place pur si simplu, ce conteaza de unde vine?”
KIRK KNUFFKE
LAMPLIGHTER TRIO
(SUA)
Kirk Knuffke – cornet | Stomu Takeishi – chitara bas | Bill Goodwin – tobe
„Albumul Arms & Hands al lui Knuffke este un nou succes notabil la care au contribuit basistul Mark Helias si tobosarul Bill Goodwin…” TIME OUT NEW YORK
„La fel ca multi muzicieni din generatia sa, cornistul Kirk Knuffke tradeaza in stilul sau un angajament dual facut atat fata de experimentul muzical, cat si fata de jazzul traditional: pentru el nu exista o alegere intre o directie sau alta. Cu toate acestea, nu de putine ori intalnim o armonie a fortelor in Arms & Hands (Royal Potato Family), un excelent nou album al domnului Knuffke…” – NEW YORK TIMES
Beneficiar al bursei oferite pentru compozitie muzicala de Fundatia Jerome, Kirk Knuffke a lansat 15 discuri in calitate de lider si co-lider. Situat in primii cinci artisti din lume in sondajul criticilor publicatiei El Intruso, Kirk a fost unul dintre cei sase nominalizati la titlul Trompetistul anului, acordat de Asociatia Jurnalistilor de Jazz. Cu un palmares impresionant, ce numara peste 60 de discuri inregistrate alaturi de alti muzicieni, Kirk Knuffke este considerat de New York Times ca “unul dintre cei mai ocupati muzicieni din New York”.
Alaturi de instrumentistii Stomu Takeishi si Bill Goodwin, Kirk Knuffke reuseste sa construiasca o punte intre jazzul traditional si cel contemporan. Lamplighter Trio creeaza o muzica a carei inventivitate captiveaza. Basistul Stomu Takhieshi s-a afirmat prin colaborarile sale cu nume proeminente ale jazzului experimental, precum Henry Threadgill, Erik Frielander, Don Cherry si Mira Melford. Tobosarul Bill Goodwin a colaborat cu ansamblul Phil Woods Orchestra, precum si cu muzicienii Bill Evans, Tony Bennett si Dexter Gordon.
Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).
Pret: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).
STAGIUNEA ARTIST IN RESIDENCE
Avand drept tema propusa de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul in secolul XXI – de la traditie la avangarda”, programul ARTIST IN RESIDENCE continua in 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi prezentate in premiera pe scena ARCUB. Programul se remarca printr-o selectie spectaculoasa de muzicieni romani si internationali.
Urmeaza:
8 iunie: act 1 COREY MWAMBA (UK) // act 2 INNER VOICE TRIO (RO/BRA)
22 iunie: ALEX HARDING & LUCIAN BAN (USA/RO)
Programul ARTIST IN RESIDENCE invita muzicieni de jazz sa curatorieze un sezon de concerte cu o tema propusa de ei insisi. Artistii in rezidenta devin curatori si performeri ai unor stagiuni tematice care prezinta publicului din Bucuresti muzicieni romani si internationali in proiecte ce ilustreaza tema aleasa. Programul isi doreste sa devina o pepiniera pentru noile directii in jazz-ul romanesc si european, o platforma pentru creativitatea scenei muzicale din Romania.
Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers si mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globala, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adopta si este influentat de miriade de surse complementare si genuri muzicale: de la muzica clasica sau cea camerala de sorginte europeana, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock si hip hop, la muzica electronica, jazz-ul a aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea si de a crea noi directii in secolul XXI - Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.
ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival si al Zilelor Bucurestiului.
. |