Festivalul, organizat de Teatrul National si sustinut de Primaria si Consiliul Local al Municipiului Timisoara, reflecta in cel mai concret mod directiile actuale ale spectacolului de teatru pe text romanesc, precum si contextul artistic european in care acestea se dezvolta.
Dupa concertul uneia din cele mai vizionare trupe romanesti, Subcarpati, eveniment cuprins in „Open Air Hall” (program de interactiune culturala prin care Teatrul National ofera spectacole in aer liber - atat publicului sau, cat si unui public intamplator, inca necunoscut), care a adunat duminica seara in Parcul Civic mii de oamnei, luni, 22 mai, de la ora 21, in Sala 2, ARCUB si Asociatia Piese Refractare din Bucuresti prezinta cel mai recent spectacol semnat de Gianina Carbunariu – Artists Talk. Spectacolul reprezinta o incursiune intr-o zona mai putin expusa analizei publice: etica in creatia artistica. Spectacolul Gianinei Carbunariu pune problema pozitionarii artistului fata de probleme politice si sociale ale timpului sau, intr-o societate in care imaginea publica are un rol extrem de important.
In acelasi spirit al spectacolelor plasate sub semnul unui concept – identitatea - luni, de la ora 19, la Studio „Utu Strugari”, Teatrul National din Timisoara prezinta spectacolul Oxigen de Ivan Viripaev, in regia lui Alexandru Mihaescu, un spectacol fascinant despre cautarea de sens intr-un univers derutant.
Marti, 23 mai, de la ora 18, FEST-FDR invita publicul la un spectacol aparte: Bucuresti 41 Tur – Retur de Alexandru Berceanu, Andreea Chindris si Alexa Bacanu, o productie a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti. Spectacolul incepe in Sala Mare a Teatrului National, itinerand, impreuna cu publicul, de la Sinagoga de pe strada Marasesti in alte spatii ale teatrului. In acest fel, spectacolul cunoscutului regizor Alexandru Berceanu re-creeaza un parcurs initiatic, un periplu mintal intr-o lume care pare ca, la fel ca in Bucurestiul pogromului din 1941, isi pierde sensul si identitatea.
Tot marti, de la ora 21, la Sala 2, FEST-FDR2017 provoaca intalnirea publicului cu un spectacol de exceptie: insemnarile unui nebun, dupa Gogol, o productie a celebrului teatru Katona József din Budapesta. Spectacolul este in limba maghiara, cu supratitrare in limba romana. Suntem nebuni sau lumea a luat-o razna? – aceasta este intrebarea lui Gogol, la fel de actuala astazi ca acum aproape 200 de ani.
Ziua de festival se incheie in fata Teatrului National, la ora 22, cand Compania Ballet Peljocaj din Franta prezinta spectacolul G.U.I.D. – Groupe Urbain d’Intervention Dansée, cu extrase din creatiile celebrului coregraf francez. Artistii dezvaluie trecatorilor universul estetic al acestui important coregraf, precum si credinta acestuia ca dansul apartine si trebuie oferit tuturor. Spectacolul face parte din programul France danse – Orient-express si este prezentat cu sprijinului Institutului Cultural Francez.
La fel ca celelalte spectacole in aer liber, accesul publicului la spectacolul G.U.I.D. este gratuit. Pentru spectacolele programate in salile Teatrului National, biletele pot fi achizitionate, in limita locurilor disponibile, de la Agentiile Teatrului National (agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si agentia „Sala 2”, Parcul Civic), in fiecare zi intre orele 11 - 19 sau online, pe www.tntimisoara.com.
. |