Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Deschiderea expoziției foto-documentare „Amintiri din China. David Iancu, Bucur și Gisela Clejan”
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei in parteneriat cu Casa Romano-Chineza, Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Asociatia de Prietenie a Poporului Chinez cu Strainatatea, si Cimitirul Song Qingling din Shanghai anunta deschiderea expozitiei foto-documentare „Amintiri din China. David Iancu, Bucur si Gisela Clejan”.
Vernisajul va avea loc vineri, 30 iunie 2017, incepand cu ora 11.00, la sediul Muzeului National de Istorie a Romaniei din Calea Victoriei nr. 12, Bucuresti, in prezenta reprezentantilor institutiilor organizatoare precum si ai Primariei orasului Shanghai si ai Administratiei Monumentelor Istorice din Shanghai. Accesul la eveniment este gratuit.

Expozitia prezinta, prin intermediul fotografiilor, povestea celor trei medici romani David Iancu, Bucur si Gisela Clejan, care in anii ‘30-‘40 ai secolului trecut, au mers in China pentru a sprijini poporul chinez angajat in Razboiul de Rezistenta impotriva Agresiunii Japoneze. Dand dovada de altruism si eroism, cei trei s-au implicat in salvarea si tratarea ranitilor si bolnavilor, aducand contributii valoroase la victoria poporului chinez in acest razboi.

Expozitia cuprinde 150 de fotografii pretioase, furnizate de Tania Iancu - fiica doctorului David Iancu - si de catre Mausoleul lui Song Qingling, reflectand drumul parcurs de acesti doctori romani, precum si relatiile de prietenie si cooperare dintre poporul chinez si cel roman. Infectata de boala in timpul misiunilor medicale, Gisela a murit la varsta de 39 de ani, odihnindu-se pentru totdeauna in pamantul Chinei. Ulterior, medicul Bucur Clejan s-a casatorit cu Zhao Jingpu, o asistenta medicala chinezoaica, locuind in Romania. Dupa trecerea sa in eternitate, cenusa funerara a fost adusa de cea de-a doua sotie in China si depusa in Parcul Mausoleului Song Qingling din Shanghai.

David Iancu, Bucur si Gisela Clejan au pus primele pietre la fundatia prieteniei dintre popoarele chinez si roman. Poporul chinez va cinsti intotdeauna memoria acestora, recunoscand meritele lor deosebite.

Evenimentul este organizat cu ocazia implinirii anul acesta, pe 7 iulie, a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al doilea razboi chino-japonez, cunoscut ca Razboiul de Rezistenta impotriva Agresiunii Japoneze, care a devenit parte a celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Expozitia va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada 30 iunie – 16 iulie 2017 si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica intre orele 10:00 – 18:00.

dr. Bucur Clejan impreuna cu sotia Gisela Clejan

dr. Bucur Clejan impreuna cu sotia Gisela Clejan


Dr.Bucur Clejan in Spitalul militar din provincia Yunnan in 1944

Dr.Bucur Clejan in Spitalul militar din provincia Yunnan in 1944


dr.David Iancu

dr.David Iancu 


Gisela Clejan

Gisela Clejan


Afis_Expozitia foto-documentara_Amintiri din China


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate