Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 februarie 2023
1882 • Se naste James Joyce
1889 • În fata Teatrului National Bucuresti sunt instalate primele doua lampi electrice pentru iluminatul public
1928 • Apare revista „Bilete de Papagal", sub directia lui Tudor Arghezi
1990 • Este reînfiintata Societatea Româna de Filosofie
Recomandări
Grădini posibile, artă urbană și terapii verzi la Baia Mare
(Viață)
Editia din 2017 a programului Street Delivery se Incheie, astazi, In Centrul Vechi din Baia Mare, care a fost transformat intr-un laborator creativ, amestecand proiecte de arta urbana cu cele din industriile creative, ateliere, expozitii, proiecte verzi si muzica, toate Insufletite de iluzia citadina a unor gradini posibile. Peste 30 de proiecte eco din zona Maramuresului s-au adaugat bilantului verde inregistrat anul acesta de proiectul Street Delivery.
Au fost inscrise in total peste 500 de proiecte din toata tara, dintre care fondatorii programului - Ordinul Arhitectilor din Romania si Fundatia Carturesti - au gazduit si produs peste 200 de idei pentru un oras mai bun. Cele sase orase care au gazduit anul acesta evenimentul au reunit concertele a peste 30 de trupe, zeci de ateliere interactive, au adunat sute de gradinari pe principii de permacultura, mii de pasionati de plante exotice, mestesugari, makeri si peste 100.000 de pietoni, care au venit sa se plimbe si sa se bucure de orasele lor pe strazile eliberate de masini. Baia Mare inchide acest program astazi, cu o dimineata de sport, urmata de programe in atelierele verzi si in sufrageriile creative amenajate in centrul orasului, cu baloane uriase si o expozitie itineranta a Fundatiei Friends for Friends. Ziua se termina cu dans pe strazi, ca in marile capitale ale Europei, si muzica in gradina cu DJ Johnny Reggae si Dj Silent Disciple. 

Politici verzi la Baia Mare, un oras care a fost candva statiune balneo-climaterica, dar pe care industrializarea fortata din perioada comunista, alaturi de lipsa de interes a autoritatilor pentru protectia mediului, l-au transformat pentru o vreme in cel de-al doilea cel mai poluat oras al Europei. Prinse in menghina timpului si a betoanelor, gradinile reale supravietuiesc cu greu unei noi incercari, cea a dezvoltarii imobiliare. Zeci de hectare de parcuri, paduri si gradini dispar treptat, iar in locul lor apar malluri, hoteluri, cladiri de birouri sau cluburi private. In cautarea solutiilor, in centrul orasului au fost cautate, in ultimele trei zile, gradinile posibile. Pereti verzi, gradini amenajate in centrul orasului, alaturi de insolite expozitii de tablouri din muschi si licheni, ateliere verzi si gradini cu povesti imaginate chiar In centrul orasului. “Traim printre betoane si uitam sa ne conectam cu natura. Am creat o oaza chic, verde, in care i-am invitat pe oameni sa se descalte, sa paseasca in iarba, sa-si traga sufletul pe un scaun acoperit cu muschi din padure, sa-si ia un moment verde de respiro”, spune organizatorul Street Delivery Baia Mare, Izabella Kiskasza, presedintele Asociatiei City Makers, structura nascuta din dorinta de a continua proiectele realizate in perioada de candidatura a municipiului Baia Mare la titlul de Capitala Europeana a Culturii. Baia Mare, un orasel cu putin peste 135.000 de locuitori, a demonstrat In ultimii ani o remarcabila capacitate de regenerare prin cultura, schimbandu-si legenda de cea mai poluata asezare a Europei in renumele de cel mai dinamic oras din nord vestul tarii, resedinta pentru cele mai importante ONG-uri ecologice. 

Isi reafirma implicarea in dezvoltarea acestor proiecte si responsabilitatea sociala participantii la editia 2017 a Street Delivery, fundatii, ONG-uri, asociatii sau antreprenori in zona verde, care si-au prezentat solutiile pentru seria gradinilor posibile si pentru un oras mai bun. Gradini posibile din materiale imposibile a promis Asociatia Muntzomanii din Baia Mare, care a ajuns la Street Delivery cu ghivece uriase facute din materiale poluante, paleti reciclati si folie geotextila, o combinatie nedorita atunci cand se afla in natura, dar foarte buna daca este reciclata si transformata In elemente de decor. “Paletii pictati sunt foarte buni si pentru mobilierul de gradina”, spune Vlad Roman, presedintele asociatiei, care deruleaza in aceasta perioada un proiect de reamenajare a spatiului verde, denumit EcoSinergii, in parteneriat cu o scoala din Baia Mare. Interesati de Promovarea si dezvoltarea turismului in Romania, in special, in judetul Maramures, interesati de valorile peisagistice, geomorfologice, istorice si culturale, asociatia doreste dezvoltarea si implementarea proiectelor de turism ecologic, reciclare si permacultura.  

PENTRU “GENERATIA NEVORBITA”. Pentru ca ecologia ar putea sa insemne inclusiv ganduri curate, Baia Mare Gazduieste anul acesta expozitia itineranta “In Relationship”, dezvoltata de Fundatia Friends for Friends, un proiect dedicat “Generatiei nevorbite”, adolescentilor, care sunt incurajati sa-si analizeze relatiile si sa identifice acele elemente care le consolideaza si pe cele care le distrug. Vom afla ce asteptari au adolescentii de la oamenii cu care intra in relatie si care sunt cuplurile din filme si seriale cu care vor sa semene. Vom mai afla cat de pretioasa le este intimitatea si cum totusi ar fi gata s-o imparta cu o persoana pe care o iubesc. Ce nu ar ierta niciodata de la persoanele dragi si care sunt situatiile in care nu se simt ok. Ca reusesc sa distinga violenta atunci cand o vad, dar ca admit mai putin c-ar putea sa li se Intample lor. Ca vor sa vorbeasca despre asta, dar multi dintre baieti au impresia ca nu se cade s-o faca.
•In 2017, 6 orase din Romania sunt incluse In proiectul Street Delivery: Bucuresti (editia 12), Timisoara (editia 11), Iasi (editia 5), Cluj (editia 3), Baia Mare (editia 2), Bacau (prima editie), iar In toamna proiectul trece granita, realizand prima editie dintr-o capitala vecina, la Chisinau. 

•Echipe din multe alte orase si-au anuntat anul acesta intentia de a organiza si gazdui Street Delivery. Printre acestea: Alba-Iulia, Galati, Arad, Craiova, Constanta, Sinaia, Alexandria si Ruse (Bulgaria).

PROGRAMUL COMPLET AL ZILEI DE DUMINICA, 2 IULIE (11.00- 20.00)

- TRX, Yoga, Cross Fit by  Fit Expert – h 10.30 – 12.00
- zona de lounge cu canapele, saltele, limonada si povesti, by Aramis Group
- smart gardens by Verdi Online
- pereti verzi by ASSOC
- In sufrageria verde by Asociatia City Makers
- expozitie de tablouri din muschi si licheni by Frena Design @ Hotel Diafan
- gradini posibile din materiale inposibile (gradini din obiecte reciclate) by Muntzomani
- ateliere verzi pentru copii si adulti by comunitatea Work at Home Moms Baia Mare
- creative gardening si animatie stradala by Fundatia de Voluntari Somasky
- gradini din povesti – activitati pentru copii by Cartema
- baloane gigant by The INK
- atelier verde by Asociatia Cercetasii Muntilor
- Cum se face- atelier de realizat mobilier de gradina by Asociatia Artistilor Platici Amatori
- gradini posibile- ghivece buclucase by Faimar Baia Mare
- agricultura eco  by Gradina din Deal
- Social Reporter @ Street Delivery by Social FM si Repka Electronics
- In a Relationship @ Street Delivery- expozitie itineranta by Fundatia Friends For Friends
- Muzica din gradina: DJ Johnny Reggae (h 18.00-20.00), Dj Silent Disciple (h 20.00-22.00), 
- Dans In gradina: Tango, Kizomba, Zouk (h 18.00-20.00)

2Street Delivery Baia Mare 2017


johhnyreggae


Yoga_Baia Mare Street Delivery 2017


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate