Astfel, alaturi de sculpturile si picturile maestrului Virgilius Moldovan, pentru cea de-a doua editie, a fost selectat Vlad Jelmarean, 21 de ani, masterand la sectia Sculptura din cadrul Facultatii de Arte si Design a Universitatii de Vest din Timisoara, institutie partenera in cadrul proiectului. Dark Room Experimentarium, spatiul destinat practicilor artistice digitale, parte a expozitiei Baroque||Urban, va fi ocupat de instalatia interactiva de lasere“flux ID”, care le va permite vizitatorilor sa fie ei insasi participanti si creatori ai unor opere de arta tranzitive si tranzitorii, in sensul in care aceasta este activata prin prezenta fizica si transpune in imagine miscarea sau sunetele produse de persoana in cauza.
Instalatia lui Vlad Jelmarean, realizata cu sprijinul Casei Studentilor din Timisoara, intra in dialog direct cu sculpturile artistului Virgilius Moldovan, fiind, de fapt, o transpunere in mediul digital a conceptului de corporalitate si greutate care este subiectul central al expozitiei MEATING. Poate digitalul sa preia constiinta individului modern, lasand “carcasa” carnala sa devina un simplu obiect destinat alterarii si, in final, distrugerii? Este omul capabil sa traiasca in afara propriului corp si sa se transpuna intr-un sistem virtual care sa ii asigure nenumirirea? Cu ce pret? si ce ramane atunci din umanitatea sa? Acestea sunt doar cateva intrebari care preocupa societatea si intelectualii zilelor noastre, dar si pe artistul de 21 de ani a carui practica artistica se indreapta in aceasta directie si exploreaza posibilitatile pe care le ofera tehnica ca suport pentru arta.
Expozitia MEATING se va desfasura, in perioada 21 iulie – 12 septembrie 2017, la etajul al doilea al Muzeului de Arta din Timisoara, expozitia are dedicate cinci incaperi - printre care si sala baroca - si este insotita de texte critice semnate de directorul Muzeului de Arta din Timisoara, Victor Neumann si curatoarea Ana-Daniela Sultana.
Vernisajul are loc vineri, 21 iulie la ora 18:30 in prezenta celor doi artisti, a directorului Muzeului de Arta din Timisoara, a curatoarei, a organizatorilor Asociatia Festivalul Baroc Timisoara, Muzeul de Arta din Timisoara si META Gallery, precum si a partenerilor si sponsorilor proiectului.
Accesul vizitatorilor pe tot parcursul expozitiei se supune orarului muzeului (Marti – Duminica: 10:00-18:00) si nu este recomandat persoanelor sub 18 ani.
Organizatori: Muzeul de Arta din Timisoara, Asociatia Festivalul Baroc si META Gallery
Realizat cu sprijinul: Primaria Municipiului Timisoara, Casa de Cultura a Municipiului Timisoara si Consiliul Judetean Timis
Partener principal: BRD
Parteneri: FLEX, Fundatia HERCZEG, Riello UPS, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana, Directia Pentru Cultura Timis, Institutul Francez Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara, Casa Studentilor din Timisoara, Carturesti, Moritz Eis si In-tuition.ro
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Revista Altfel, METAzine
. |