Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2024
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
“Vocea Dunării…”, ascultată la București și la Tulcea
(Teatru)
In perioada 18-20 august 2017 s-a desfasurat la Bucuresti si la Tulcea spectacolul itinerant intitulat “Vocea Dunarii de la Varsare la Izvoare”. Acesta a avut ca scop promovarea Dunarii, atat ca reper geografic, cat si ca punct de interferente multiculturale.
Este un proiect care s-a nascut din iubirea si mandria de a gazdui acest fluviu miraculos si de a fi martorii privilegiati ai desavarsirii lui in mare. M-a fascinat dintotdeauna asemanarea dar si diversitatea culturala a obiceiurilor a traditiilor celor care locuiesc si isi oglindesc viata in Dunare. De aceea o panoramare intre locul de varsare, care in spectacolul nostru s-a numit Jurilovca, cu nostalgia plaiurilor ce schimba necontenit peisajul, pana la forta oltenilor de la Calafat si tenacitatea sublima a romanilor care isi apara identitatea din Valea Timocului, mi s-a parut un drum initiatic ce pune in valoare intensitatea cromatica a culturii dunarene. De aici a rezultat, cred, un spectacol viu traditional si modern in acelasi timp si, dupa cum s-a vazut, cu un imbucurator impact la public”, a declarat Cristian Mihailescu, regizorul “Vocii Dunarii de la Varsare la Izvoare”.

Cele doua reprezentatii ale spectacolului au prilejuit intalnirea publicului cu artisti lipoveni, bulgari, tatari, greci, romi, sarbi si romani care provin din localitati riverane Dunarii. Ansamblurile “Reabinuska” (Jurilovca, Romania), “Qarasu” (Medgidia, Romania), “Stol” (Bucea, Serbia), “Rromnori” (Braila, Romania), “Rozele Calafatului” (Calafat, Romania), “Prista” (Ruse, Bulgaria) si Comunitatea Elena din Romania (Filiala Tulcea) au prezentat programe artistice inspirate din folclorul zonelor geografice pe care le reprezinta. De asemenea, pe scena au urcat tenorul George Ionut Virban (solist al Teatrului de Opereta si Musical “Ion Dacian” din Bucuresti, originar din Tulcea) si micutele balerine Ana Toderica si Cristina Tudorache (eleve ale Studioului de Balet al Operei Nationale Bucuresti, coordonate de prof. Magdalena Rovinescu) pentru a incanta publicul cu momente artistice de opera si balet clasic si modern.

Spectacolul "Vocea Dunarii de la Varsare la Izvoare" a fost o experienta unica pentru publicul de la Opera Comica pentru Copii si de la Centrul Cultural “Jean Bart”. Prin intermediul acestuia, spectatorii de toate varstele au putut descoperi lucruri mai putin cunoscute despre fluviul european care traverseaza continentul de la vest la est, dar in acelasi timp au aflat despre legatura deosebita a oamenilor care traiesc in apropierea lui, despre prietenia dintre ei, in pofida diferentelor culturale, si despre frumusetea traditiilor locurilor din care ei provin.

Ansamblul Prista (Bulgaria)


Echipa Vocea Dunarii de la Varsare la Izvoare


Organizator: Primaria Capitalei, prin Opera Comica pentru Copii

Parteneri: Asociatia Fresh Community, Centrul Cultural “Jean Bart” din Tulcea, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti

Program cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate