Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Deschiderea expoziției “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” la Muzeul Bucovinei, Suceava
(Istorie)

Muzeul National de Istorie a Romaniei (Bucuresti) si Muzeul Bucovinei (Suceava), in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei (Bucuresti), Muzeul National de Istorie a Moldovei (Chisinau, Republica Moldova), Muzeul Judetean Vaslui, Complexul Muzeal National „Moldova” (Iasi), Complexul Muzeal Judetean „Iulian Antonescu” (Bacau), Muzeul Judetean Botosani, Complexul Muzeal Judetean Neamt si Muzeul National al Literaturii Romane (Bucuresti), organizeaza expozitia intitulata “Stefan cel Mare. Din istorie in vesnicie”.
 
Evenimentul este dedicat implinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod. Organizatorii au considerat necesara readucerea in prim-plan, atat a personalitatii lui Stefan cel Mare, care constituie si astazi un model, cat si a Sucevei medievale, la vremea respectiva principala resedinta domneasca, centru politic, militar si religios al Moldovei.

Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expozitie vin sa ilustreze, fiecare in parte, ceea ce a facut ca Moldova epocii lui stefan sa fie pretuita de aliati, admirata de dusmani si niciodata uitata de urmasii ostenilor care i-au stat alaturi domnului in fiecare batalie. Dintre numeroasele exponate, care vor starni admiratia oricarui iubitor de istorie, amintim stindardul liturgic daruit de Stefan cel Mare Manastirii Zografu, o spada decorata pe buton cu numele stefan, similara celei aflate la Muzeul Topkapi din Istanbul, descoperita la Curtea Domneasca din Vaslui, in cercetare arheologica, panaghiarul daruit de Alexandru, fiul lui stefan cel Mare, ctitoriei sale Manastirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Bacau, precum si numeroase tezaure monetare si obiecte de podoaba datand de la sfarsitul secolului XV si inceputul secolului XVI, precum si multe altele, pe care va invitam sa le descoperiti.

Expozitia este insotita de un catalog in care sunt prezentate toate piesele expuse si texte cu privire la domnia lui Stefan cel Mare. Volumul beneficiaza de un Cuvant inainte, apartinand prof. univ. dr. Stefan S. Gorovei, cel mai important cercetator al domniei lui Stefan cel Mare.

Expozitia poate fi admirata in perioada 14 august 2017 - 15 februarie 2018 la Muzeul Bucovinei din Suceava.

20746893_10209887003192101_1706680691_o
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate