A 6-a editie a Docuart Fest si-a ales competitorii din peste 100 de inscrisi. Cei 31 de participanti finali se impart in trei sectiuni competitionale: principala, studenteasca si documentar TV, trecand de o comisie de preselectie formata din doi critici de film si un regizor. Lista completa a filmelor intrate in competitie http://festival.docuart.ro/filme-2017/
“In acest an, sectiunea studenteasca a fost cea mai entuziasmanta si mai diversa: au predominat, evident, observationalele, dar au fost si anchete si esee si exercitii de stil. Am fost fericita sa constat ca, pe langa directiile deja „traditionale”, au existat si documentare studentesti inclasabile, care au preferat s-o ia pe drumuri putin batatorite”, spune criticul de film Anca Gradinariu.
Regizori din toata tara, debutanti si profesionisti, independenti si din televiziuni, se reunesc in cel mai mare spatiu dedicat documentarului romanesc si vin sa vorbeasca publicului despre productiile lor in cadrul sesiunilor de intrebari si raspunsuri care sunt programate dupa fiecare proiectie. De asemenea, cineasti si specialisti vin la Docuart Fest sa discute pe marginea filmului documentar. Cristian Tudor Popescu si Dan Curean sunt doar doi dintre sustinatorii sesiunilor de master class, iar cadrul discutiilor se largeste si cu alte evenimente care vor fi anuntate in curand.
Criticul Cristi Marculescu, membru al comisiei de preselectie, remarca caracterul actual si distinctiv al filmelor care alcatuiesc selectia: “Intalnim documentare de investigatie si de contemplatie, filme venite cu agende vizuale si politice. Competitia principala si cea de documentar TV reflecta preocuparile de acum ale intregii societati romanesti: recuperarea si decodarea trecutului, reconsiderarea relatiilor dintre societate si natura.”
Pe langa filmele din competitie, Docuart Fest 6 anunta un continut cinematografic divers. Astfel, celelalte sectiuni necompetitionale sunt:
-Focus, dedicata regizorului Copel Moscu, din portofoliul caruia sunt prezentate 9 filme documentare;
-La inceput a fost documentarul, sectiune realizata in parteneriat cu UNATC, care prezinta documentarele din studentie ale unor regizori ca Florin Iepan , Cristian Mungiu, Radu Muntean, Calin Peter Netzer, Ionut Teianu si altii;
-Static si dinamic, sectiune care isi propune sa arate moduri de includere a fotografiei in filmul documentar;
-O sectiune cu documentare de arhiva prin care sunt marcati 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand.
De marti pana duminica, Docuart Fest lasa intrarea libera cinefililor si amatorilor de film documentar, propunandu-si sa ofere o lectie despre puterea si diversitatea documentarului romanesc.
Regizorul Adina Popescu si ea membra a comisiei de preselectie, vorbeste despre necesitatea existentei unui eveniment dedicat acestui gen: “Cred ca este important sa avem un festival de documentar 100% romanesc pentru ca productiile sunt putine, uneori cu low budget sau chiar no budget si merita sa fie mai vizibile, sa ajunga la un public, sa fie incurajate.”
Evenimentul este organizat de Asociatia Docuart si are ca scop sustinerea si revigorarea productiei de documentar romanesc, odata cu familiarizarea publicului cu aceste productii. Bucuresti Docuart Fest este finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB - in cadrul Programului cultural "Bucuresti Oras participativ” si Centrul National al Cinematografiei.
. |