Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Expoziția ”Doi prieteni: Simion Crăciun (1956 - 2013) și Mihai Sârbulescu” @Galeria Romană
(Arte vizuale)
Galeria Romana are placerea de a va invita joi, 7 septembrie, incepand cu ora 19.00, la vernisajul expozitiei: "Doi prieteni: Simion Craciun (1956 - 2013) si Mihai Sarbulescu".
Pe Simion Craciun si Mihai Sarbulescu ii leaga o veche si admirabila prietenie, acestia fiind colegi la Institutul de Arta Nicolae Grigorescu, sectia pictura, clasa prof. Marius Cilievici, absolventi in 1981. De atunci, destinele le-au fost impletite, cei doi devenind prieteni de nedespartit, ce au impartasit aceleasi valori de-a lungul timpului.
Galeria Romana expune o selectie de lucrari ale celor doi pictori, ce ne dezvaluie atat formatia profesionala apropiata, cat si particularitatile ce au marcat si continua sa marcheze personalitatea fiecaruia dintre ei.

”Prietenia dintre pictorii Simion Craciun si Mihai Sarbulescu s-a legat pentru ca ei doi impartaseau admiratii comune. Limitele, lipsurile, micimile omenesti, si-au gasit vindecarea pentru ca sublimul a irumpt sub ochii lor si aceasta i-a consolat pentru toate lipsurile lor. Muzica i-a consolat pentru neseriozitatea lumii de azi si i-a ingaduit vietii sa se metamorfozeze in iubire, lectura textelor a transformat fireasca prostie a inceputurilor intr-o luminoasa inteligenta, si, mai cu seama, prietenia lor timpurie i-a invatat sa se bucure si sa celebreze impreuna bogatia inepuizabila a lumii. 
Modul de a fi al florilor si al lucrurilor, valoare fundamentala a luminii care ne imbratiseaza, hoinarelile diurne si nocturne ale celor doi precum si figurile protectoare comune ale lor, si, in sfarsit, prietenii comuni pe care ii aveau; acestea au fost intre altele “motivele” unei prietenii trainice si exemplare. 
Simion Craciun se afla acum pe celalalt mal al fluviului si ne priveste cu un ochi impacat, seniorial. Mihai Sarbulescu picteaza necontenit si asculta in continuare muzica. in felul lui, Mihai Sarbulescu a ramas in continuare prizonierul sublimului si al amintirilor luminii sacre. Gratie lui pictura de astazi uita de inconjurul sufocat si condamnat si se intalneste cu o rafinata cultura dar si cu un skepticism surazator. 
Exista in pictura celor doi prieteni o eleganta maiestuoasa : Simion Craciun exprima in pictura ultimilor ani un misterios calm, in timp ce Mihai Sarbulescu aduce in lumina un fanatism al culorii insotit de un curaj fara margini. Pasiunea, energia, atesamentul frenetic fata de o idee imbratisata ca un adevar absolut fac din pictor un stindard al „cristoforiei”. Fiecare in felul lui, cei doi prieteni, un cuplu contrastant dar si echilibrat totodata, nu isi rateaza destinul. Prietenia celor doi pictori care, iata, nu au cautat aventura exemplara dar au stiut ca iubindu-l pe prietenul tau pentru el insusi – ei bine, asta inseamna, pur si simplu, sa faci tot ce depinde de tine pentru ca el sa poata, din strafundul propriei libertati, raspunde pana la capat chemarii care ii structureaza destinul - vor edifica un “noi” al deschiderii. 
Prietenia celor doi ne dezaluie printr-un fel de „fata in fata” a bunavointelor si a darurilor unor „eu-ri” ele insele diferite unele de altele si deschise spre tot atatia „tu” diferiti- sa instituie egalitatea de rang a eu-rilor care egale in demnitate isi spun tu unul altuia si pun bazele unui dialog care este actualizare plurala si polimorfa a unei putinti de a fi.” (Mircea Oliv)

In deschiderea expozitiei va vorbi criticul de arta Mircea Oliv.

Expozitia este deschisa in perioada 7 septembrie – 7 octombrie 2017?, la Galeria Romana, Bd. Lascar Catargiu??, nr. 1, sector 1, Bucuresti

Programul de vizitare: luni-vineri: 10:00 – 18:00, sambata: 10:00 – 15:00

afis doi prieteni.var 1-1


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate