Proaspatul volum care va aparea curand la Curtea Veche Publishing atinge toate subiectele care l-au framantat pe Razvan Petrescu in ultimii 20 de ani: “despre fetite, bunici, informatori si alte personaje biblice”, o rememorare a comunismului si o reinterpretare a realitatii polimorfe care i-au urmat. Stilul inconfundabil se reintregeste in acest volum nou. Marcat de o melancolie difuza, profunda, dar cufundata in umor, ironie si mai ales auto-ironie. Este un periplu literar prin realitatea cotidiana, vazuta de cele mai multe ori prin ochii unui scriitor, dar cu ambitii mari, blocat intr-un post de redactor. Aflat la granita dintre un realism sfasietor, al carui orizont este absurdul, si banalitatea cotidiana, prozele scurte din Mandarina au la baza o viziune tragicomica a existentei, a evenimentelor si figurilor publice care au marcat viata romaneasca a ultimelor decenii, in trecerea ei de la o veche lume a securistilor si temnicerilor la una a noilor imbogatiti.
Mandarina de Razvan Petrescu este disponibila pentru precomanda la pretul de 32 lei in magazinul online Curtea Veche Publishing: https://goo.gl/gcJwv8
Razvan Petrescu (n. 20 septembrie 1956) este unul dintre cei mai apreciati prozatori, dramaturgi si editori romani. Numit de o buna parte din critica, dar si de cititori, deopotriva, cel mai valoros autor roman contemporan de proza scurta, debuteaza in 1986, in volumul colectiv “Debut '86”. Urmeaza volumele “Gradina de vara” (proza scurta, 1989), “Eclipsa” (1993), “Intr-o dupa-amiaza de vinery” (proza scurta, 1997), recompensat cu premiul Cartea Anului la Salonul National de Carte de la Cluj, premiul ASPRO pentru cea mai buna carte de proza a anului si premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. Au urmat “Foxtrot XX” (metajurnal si publicistica, 2008, premiul pentru proza pe 2008, acordat de Radio Romania Cultural), “Variatiuni pe o tema de Vater-Puccini” (Curtea Veche Publishing, interviuri in proza, 2013), “Scrisori catre Mihai” (epistolar, Curtea Veche Publishing, 2014), “Ursuletul lui Freud” (critica fictional-literara, Curtea Veche Publishing, 2015).
. |