Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
31 ianuarie 2023
106 • Se finalizeaza reconstructia podului peste Dunare la Drobeta, de catre Apolodor din Damasc
1797 • Se naste Franz Schubert
1834 • Se deschide, la Bucuresti, Scoala de muzica vocala, de declamatie si literatura a „Societatii Filarmonice"
1937 • Se naste Mircea Micu
1953 • Ovidiu Lipan „Tandarica"
Recomandări
Bread and Puppet Theater, pentru prima oară în România, exclusiv la FITPT Iaşi
(Teatru)
Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi (FITPTI) va avea loc intre 5-12 octombrie si va avea drept tema "Orizonturi". Recent distins de Asociatia Europeana a Festivalurilor de la Bruxelles cu distinctia Remarkable Festival/Festival Remarcabil, FITPTI anunta o editie bogata si spectaculoasa, reunind la Iasi aprox 500 de participanti din 29 de tari de pe sase continente (Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Canada, Croatia, Franta, Georgia, Grecia, Guinea Bissau, Italia, Islanda, Lichtenstein, Marea Britanie, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelanda, Polonia, Romania, Rusia, Senegal, Spania, SUA, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam).

Selectionerul FITPTI, criticul de teatru Oltita Cintec, a adunat in program teatru, teatru coregrafic, teatru dans, performance, musical, dans contemporan, teatru rrom, lecturi publice, un atelier international de critica teatrala realizat in parteneriat cu Asociatia Internationala a Criticilor de Teatru, cu sediul la Paris, expozitii, spectacole de actorie, marionete, papusi, instalatii, noul-circ, spectacole stradale, filme de teatru etc., acoperind ca forme intregul spectru al artelor spectacolului actual.

Oltita Cintec precizeaza ca "FITPTI are, la editia cu numarul 10, cand priveste catre «Orizonturi», nenumarate exclusivitati nationale, sumedenie de creatori veniti in premiera in tara noastra. Printre aceste exclusivitati nationale se inscriu primul volum in limba romana cu textele pentru publicul tanar ale lui Joël Pommerat, un moment special Cantareata cheala-Lectia, la 60 de ani de viata scenica la parizianul Théatre de la Huchette.
Indiscutabil, Special Guest Star: Bread and Puppet Theater al lui Peter Schumann, traversand oceanul pentru a ajunge prima oara in Romania, exclusiv la Iasi!
"

Un prolog de exceptie, reunind doua evenimente de cel mai inalt nivel teatral, va avea loc pe 30 septembrie. Pentru prima oara in Romania, celebra companie a lui Peter Schumann, Bread and Puppet Theater, va juca exclusiv la Iasi Basic byebye cantastoria extravaganza, scriind istorie teatrala.

Bread and Puppet Theater este inclusa in toate enciclopediile de gen ale lumii, impresionand prin stilul unic de a intelege si practica arta al lui Peter Schumann, prin dimensiunea sociala declarata si prin faptul ca, la fiecare reprezentatie, teatrul este asociat cu painea calda, impartita publicului. Creatiile lui Schumann mixeaza muzica, dansul si ludicul buf, atragand atentia asupra problemelor majore ale umanitatii.
Bread and Puppet Theatre a fost premiat de-a lungul anilor cu cele mai importante distinctii mondiale, printre ele, Erasmus Prize of Amsterdam si doua Premii Obie. Contributia lui Peter Schumann si a companiei sale la istoria teatrului mondial recent este covarsitoare, iar longevitatea ei artistica, surprinzatoare.

Dimensiunea militanta a creatiilor lui Peter Schumann este, in egala masura, la fel de evidenta ca acum o jumatate de secol, cand Bread and Puppet realiza cele dintai productii teatrale, uimind intreaga lume. Popasul in Romania este parte a unui turneu european pe care artistii de la Bread and Puppet il fac in Franta, Ungaria, Rusia, Austria, Olanda.

Tot in cadrul Prologului din 30 septembrie, va fi vernisata o expozitie care a reprezentat tara noastra la Bienala de la Venetia (2016), iar acum vine la Teatrul Luceafarul direct de la Utrecht: Selfie Automaton. Expozitia este conceputa in forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate, si un rol liber, rezervat vizitatorului. Expozitia consta in 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete – 38 umane si 5 animale fantastice. Vizitatorul este invitat sa schimbe rolul pasiv contemplativ, pentru unul participativ, acela de a pune in miscare instalatiile, si este plasat in relatii spatiale diferite cu personaje stereotipe (intruchipate in marionete), de la cea de observator de la distanta, la parte dintr-un intreg sau in opozitie.

Selfie Automaton este expusa acum pentru prima oara in Romania.
Conceptul Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi este sa ofere momente unice, sa stimuleze un public implicat, deschis, curios, care si-a mentinut sufletul tanar indiferent de datele biologice.

Peter Schumann Bread and Puppet

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate