Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 octombrie 2019
Recomandări
Arcub inclus în turneul european Mat Maneri / Lucian Ban / Evan Parker
(Muzică)
Intre Vortex Jazz Club din Londra si Bimhuis din Amsterdam, celebrul jazzman newyorkez Mat Maneri alaturi de Evan Parker si Lucian Ban se opresc joi, 24 octombrie, ora 19:30, la ARCUB, Bucuresti, pentru un concert exclusiv de lansare a celui mai recent album al sau, Sounding Tears. Concertul este prezentat in cadrul seriei Jazz @ ARCUB - Artist in Residence, ajunsa la cea de-a doua stagiune, curatoriata de celebrul muzician Mircea Tiberian si organizata de ARCUB cu sustinerea Primariei Capitalei.

In luna octombrie 2017, trioul Maneri / Parker / Ban se afla intr-un turneu european de promovare a albumului Sounding Tears. Concertul de la ARCUB, programat pe 24 octombrie, de la ora 19:30, este al doilea concert din cadrul stagiunii curente de jazz Artist in Residence de la ARCUB, deschisa pe 5 octombrie 2017.

Sounding Tears este primul album in 12 ani pe care Mat Maneri il scoate ca lider. Elogiat de critici si public pentru noile directii deschise in jazzul contemporan, violonistul newyorkez Mat Maneri - care a cantat in trecut cu David S. Ware, Paul Motian, Joe Morris – lanseaza in luna mai 2017 albumul Sounding Tears, primit cu recenzii elogioase de All About Jazz, The Guardian, Jazz Trail.

Pentru cel mai recent album al sau, Mat Maneri lucreaza cu legendarul saxofonist britanic Evan Parker si cu pianistul Lucian Ban, colaboratorul sau de aproape o decada. Jurnalistul Stuart Broomer, de la New York City Jazz Record, scria despre Sounding Tears, „Maneri, Ban si Parker duc improvizatia la un nivel de claritate si coerenta care rareori poate fi atins. Fara indoiala, una dintre cele mai frumoase lansari de discuri din 2017".

Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/ si http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Preturi: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).

Violistul american Mat Maneri a schimbat, pe parcursul carierei sale de peste un sfert de secol, „felul in care lumea jazzului asculta vioara si viola” (All About Jazz) si este considerat astazi unul dintre cei mai originali artisti ai generatiei sale, aclamat pentru stilul sau distinct de a imbina jazzul cu muzica microtonala si pentru colaborarea sa cu idolii muzicii improvizate din secolul XX.

Printre cei mai inovativi si fascinanti saxofonisti ai Europei, britanicul Evan Parker a fost numit „unul dintre cei mai fini improvizatori ai lumii” (Chicago Reader). Albumul sau din 1970, Topography of Lungs este catalogat drept punct de cotitura in istoria muzicii de free jazz si improvizatie. Evan Parker a colaborat cu Cecil Taylor, Anthony Braxton, Paul Bley, Dave Holland, George Lewis si John Zorn.

Curator al primei stagiuni ARTIST IN RESIDENCE (octombrie 2016 – iunie 2017), Lucian Ban, primul muzician roman de jazz care a primit cinci stele in Downbeat Magazine, este comparat de criticii de specialitate cu Vladimir Horrowitz sau Thelonius Monk. Mat Maneri si Lucian Ban au lucrat pentru prima data in 2009 la Enesco Re-Imagined, urmat de Transylvanian Concert in 2013, proiecte care au atras atentia criticilor internationali. Transylvanian Concert a fost prezentat publicului bucurestean in luna aprilie 2017, in cadrul ARTIST IN RESIDENCE, la ARCUB.

Inaugurat in 2016, Jazz @ARCUB – ARTIST IN RESIDENCE invita muzicienii de jazz din Romania sa curatorieze un sezon de concerte cu o tema propusa de ei insisi. Modelat dupa programe similare din San Francisco, New York si Amsterdam, ARTIST IN RESIDENCE prezinta in premiera publicului bucurestean proiecte originale ce ilustreaza tema stagiunii. Programul se remarca printr-o selectie spectaculoasa de muzicieni romani si internationali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni ARTIST IN RESIDENCE este pianistul si compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusa de acesta este „Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.  

“In zilele noastre lumea muzicii e din ce in ce mai distinct impartita intre larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potential creativ si o minoritate rezistenta, deschisa  inca spre firesc, spre arta vie. In acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzica in timp real se pare ca poseda inca mijloacele de supravietuire. O dovedeste numarul din ce in ce mai mare de improvizatori intr-un context institutional destul de putin ofertant. Ce-i determina pe muzicieni sa aleaga aceasta cale a expresiei artistice? Se pare ca a face muzica improvizata, a o elabora in colectiv e, pana la urma, o indeletnicire placuta ce se si potriveste mai bine noilor comandamente  moral-sociale sau estetice ale contemporaneitatii. Asa se explica, pe langa numarul crescand, si mobilitatea  acestor creatori spontani, prezenti in mai toate sectoarele vietii muzicale. Bucuria de a canta a  muzicienilor de jazz, implicarea lor in actul artistic ma fac sa ma gandesc la un viitor cind, poate, nu vor mai exista ascultatori ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent si inspiratie. Din pacate, daca lucrurile vor continua pe fagasul pe care au pornit, nu toata lumea va mai avea legaturi cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fara sa o inteleaga.  intregul spatiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.  Totusi, la fel ca in scenariile filmelor science-fiction,  imaginez o comunitate mica ce va continua sa celebreze prin sunet, expresie, dans si cuvant creativitatea muzicala. si vreau sa cred ca asta va conta pentru formatia spirituala a omului. De aceea, avand onoarea sa fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis sa plasez seria concertelor din aceasta stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future.” declara Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

Program ARTIST IN RESIDENCE octombrie – decembrie 2017:

•    24 octombrie: MAT MANERI / EVAN PARKER / LUCIAN BAN (USA/UK/RO)
•    9 noiembrie: DUMItRIO (RO/NL/I/SL)
•    16 noiembrie: DON BRADEN / JORIS TEEPE / GENE JACKSON (USA/NL)
•    7 decembrie: JOHN EDWARDS / MARK SANDERS / DAWID FRYDRYK / SIAN BRIE (UK/PL/RO)
•    21 decembrie: R.C. & THE MELODY MAKERS

Cu sprijinul: Kfea

Artist in Residence 24 oct


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival si al Zilelor Bucurestiului.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate