Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Teatru și francofonie la Arad
(Teatru)
Peste cateva zile, va poposi la Arad LE GRAND TOUR DE LA FRANCOPHONIE 2017 cu ocazia celei de a 25 a editii a Festivalului International de Teatru Tanar Francofon AMIFRAN. Aceasta editie aniversara  va reuni, timp de sase zile, pe scena mare a Teatrului Clasic «Ioan Slavici», liceeni, profesori si profesionisti din domeniul teatrului.
Evenimentul se doreste a fi, in acelasi timp, un moment retrospectiv si de evaluare precum si un prilej de scrutare a viitorului teatrului licean francofon din cadrul tarilor membre ale asociatiei internationale ARTDRALA.
Aproape 400 de participanti, 9 tari reprezentate, 12 spectacole ale unor trupe din Romania, 10 spectacole din strainatate, 9 ore de formare in cadrul a 17 ateliere, 27 de animatori din Franta, Romania, Québec, Italia si  Bulgaria, un spectacol al atelierelor cu rol de evaluare, 7 sesiuni de dezbateri in jurul spectacolelor prezentate («En coulisses, la parole aux jeunes»), un concours-spectacol dedicat dramaturgului Jean Giraudoux si textului sau «La guerre de Troie n’aura pas lieu» (Razboiul Troiei nu va avea loc),  un concurs de fotografii «Au-delà du rideau» (dincolo de cortina), un spectacol de deschidere in care joaca Roxana Fanata, (fosta «amifrana»), cinci numere ale cotidianului festivalului «Girouette de la nuit», iata cateva date care ofera rezumatul acestei a 25 a editii.

Printre noutati, sa mentionam prezenta, in premiera la Arad si in reteaua ARTDRALA, a trupei Liceului Francez din Berlin, participarea, cu statut de stagiari, a sase studenti de la Facultatea de Teatru «Arts en scène» din Lyon care vor lucra in cadrul atelierelor, prezenta artistului vizual din Petrosani Ion Barbu care, pe langa conducerea unui atelier teatru, a promis ca va lasa cateva urme desenate pentru arhiva asociatiei Amifran. In ceea ce priveste spectacolele tinerilor, acestea privilegiaza autorii francezi: Molière, Ribes, Ionesco, Visniec, Jean-Luc Lagarce, Eric Emmanuel-Schmidt, Renaude, Gruhn dar si Gogol sau  Marin Sorescu. Trupa aradeana AMIFRAN a optat pentru textul «Jim cara molozul«  al actorului si autorului Ioan Peter-Pit. Nu vor lipsi nici creatiile colective precum cele propuse de liceenii italieni si spanioli.

Afis Amifran.17 A.site


Cele 17 ateliere de la aceasta editie propun o mare varietate de teme: miscare scenica, expresivitate corporala, clown, improvizatie, dans, marionete, cant, scenografie, etc. Subliniem prezenta d-lui Jean-Paul Schintu, actor, regizor si autor parizian, un apropiat al tinerei generatii care a sustinut de-a lungul timpului, ateliere in cadrul retelei Liceelor Franceze din lumea intreaga. Datoram prezenta acestuia la Arad Organizatiei Internationale a Francofoniei, Antena Bucuresti, ca semn de sustinere pentru Festivalul AMIFRAN.
    
Aceasta editie aniversara a fost posibila datorita sprijinului financiar acordat de: Consiliul Local Arad prin Centrul Municipal de Cultura, Ministerul Tineretului si Sportului, Ambasada Frantei la Bucuresti, Institutul Francez din Romania, Centrul Cultural Judetean Arad.
    
Nu in ultimul rand, sa notam revenirea, dupa o absenta de opt ani, a BRD-Groupe Société Générale, in calitate de sponsor principal.

Va asteptam la Teatrul Clasic «Ioan Slavici» zilnic, incepand cu data de 22 octombrie, intre orele 14 si 22 pana joi 26 octombrie. Programul complet se gaseste la: www.amifran.ro   

    

Afis Amifran. 17 C.site

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate