Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Grupul european DUMItRIO concertează pe scena ArCub
(Muzică)
Dupa Amsterdam, Utrecht si Rotterdam, DUMItRIO lanseaza la Bucuresti cel mai nou album, Proverbe, un material discografic cotat excelent de revista All About Jazz. Joi, 9 noiembrie, de la ora 19:30, grupul european DUMItRIO aduce la ARCUB folclorul romanesc, jazz, broken grooves si improvizatia spontana intr-un concert premiera, care face parte din stagiunea Jazz @ ARCUB - Artist in Residence, curatoriata de Mircea Tiberian si organizata de ARCUB, cu sprijinul Primariei Capitalei.
„O atmosfera captivanta, inspirata de folclorul romanesc si construita pornind de la universul proverbelor translatat in improvizatia muzicala libera”, asa era descris, in iunie 2017, de revista All About Jazz cel mai nou album semnat DUMItRIO. Trupa este recunoscuta in Europa pentru modul in care exploreaza jazzul in relatie cu elemente de muzica clasica, post-rock, alternativ, electro si fusion.

Proverbe este al doilea album al trioului DUMItRIO, format in 2010, in Olanda, din trei muzicieni originari din Italia, Slovenia si Romania. Comparativ cu albumul de debut, Future Nostalgia, DUMItRIO adauga pentru Proverbe vioara, viola si violoncelul formulei clasice de chitara – contrabas – tobe si creeaza o atmosfera magica cu iz romanesc. Noul album este construit pe baza a patru proverbe rostite de bunica muzicianului roman George Dumitriu, redate ciclic si integrate in improvizatii dinamice de „broken grooves” si „loop-uri multi-layered”.

DUMItRIO – Proverbe
George Dumitriu (RO, NL) – viola, vioara, chitara | Mattia Magatelli (I) – contrabas, violoncel, bas electric | Kristijan Krajncan (SI) – tobe

Liderul trioului, George Dumitriu este chitarist, violist, violonist si profesor de muzica la Conservatorul din Amsterdam. Castigatorul a diverse premii internationale, artistul roman a lucrat cu Benny Golson, Ambrose Akinmusire, Michael Moore si multi altii. Contrabasistul Mattia Magatelli are un portofoliu de concerte si colaborari in mai mult de 20 de tari, cea mai notabila fiind colaborarea cu Kaja Draksler Acropolis Quintet. Originar din Slovenia, Kristijan Krajncan canta la violoncelul clasic de la varsta de cinci ani, iar la baterie de la zece ani. Numele lui apare in peste 30 de inregistrari. Pe langa concertele internationale, compune muzica pentru filme de lungmetraj si scurtmetraj. Cei trei muzicieni europeni au concertat impreuna in sali prestigioase precum

Bimhuis Amsterdam, Konzerthaus Berlin sau la festivaluri precum 12Points (Dublin), Akbank Jazz (Istanbul), Garana Jazz.

Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/ si http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Preturi: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).

Despre ARTIST IN RESIDENCE

Inaugurat in 2016, Jazz @ ARCUB – ARTIST IN RESIDENCE invita muzicienii de jazz din Romania sa curatorieze un sezon de concerte cu o tema propusa de ei insisi. Modelat dupa programe similare din San Francisco, New York si Amsterdam, ARTIST IN RESIDENCE prezinta in premiera publicului bucurestean proiecte originale ce ilustreaza tema stagiunii. Programul se remarca printr-o selectie spectaculoasa de muzicieni romani si internationali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni ARTIST IN RESIDENCE este pianistul si compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusa de acesta este „Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.  

“In zilele noastre lumea muzicii e din ce in ce mai distinct impartita intre larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potential creativ si o minoritate rezistenta, deschisa  inca spre firesc, spre arta vie. in acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzica in timp real se pare ca poseda inca mijloacele de supravietuire. O dovedeste numarul din ce in ce mai mare de improvizatori intr-un context institutional destul de putin ofertant. Ce-i determina pe muzicieni sa aleaga aceasta cale a expresiei artistice? Se pare ca a face muzica improvizata, a o elabora in colectiv e, pana la urma, o indeletnicire placuta ce se si potriveste mai bine noilor comandamente  moral-sociale sau estetice ale contemporaneitatii. Asa se explica, pe langa numarul crescand, si mobilitatea  acestor creatori spontani, prezenti in mai toate sectoarele vietii muzicale. Bucuria de a canta a  muzicienilor de jazz, implicarea lor in actul artistic ma fac sa ma gandesc la un viitor cind, poate, nu vor mai exista ascultatori ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent si inspiratie. Din pacate, daca lucrurile vor continua pe fagasul pe care au pornit, nu toata lumea va mai avea legaturi cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fara sa o inteleaga.  intregul spatiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.  Totusi, la fel ca in scenariile filmelor science-fiction,  imaginez o comunitate mica ce va continua sa celebreze prin sunet, expresie, dans si cuvant creativitatea muzicala. Si vreau sa cred ca asta va conta pentru formatia spirituala a omului.

De aceea, avand onoarea sa fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis sa plasez seria concertelor din aceasta stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future.”
declara Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

Program ARTIST IN RESIDENCE octombrie – decembrie 2017:

•    9 noiembrie: DUMItRIO (RO/NL/I/SL)
•    16 noiembrie: DON BRADEN / JORIS TEEPE / GENE JACKSON (USA/NL)
•    7 decembrie: JOHN EDWARDS / MARK SANDERS / DAWID FRYDRYK / SIAN BRIE (UK/PL/RO)
•    21 decembrie: R.C. & THE MELODY MAKERS

DUMItRIO_online


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival si al Zilelor Bucurestiului.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate