Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Momentele Forumului Diversității Culturale
(Viață)
Vineri, 3 noiembrie, incepe cea de-a II-a editie a Forumului Diversitatii Culturale, un eveniment care invita publicul, reprezentantii institutiilor publice si specialistii din diferite domenii la dialog despre multiculturalitate si diversitate culturala folosite ca resurse pentru dezvoltare. Forumul are o abordare integranta care porneste de la evidentierea rolului minoritatilor istorice la dezvoltarea societatii romanesti, aduce in discutie valurile de imigratie de dupa 1990 si analizeaza modul in care bunele practici dezvoltate pe parcursului convietuirii interetnice in diferitele zone din Romania pot fi utilizate pentru o mai buna integrare a migrantilor si refugiatilor.
Festivitatea de deschidere a evenimentului va avea loc vineri, la ora 14:30, si va reuni vorbitori ca: Bianca-Maria Balsan, presedintele Asociatiei Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana, Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat si Mihaela Dragan, actrita si fondatoare a companiei de teatru Giuvlipen.

Prima zi a Forumului va continua cu o sesiune plenara pe tema Identitatii si diversitatii intr-o societate interculturala, sustinuta de: Christiane Cosmatu, Subsecretar de Stat, Departamentul de Relatii Interetnice, Virgil Stefan Nitulescu, Director de Cabinet, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Delia Mucica, profesor, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale.

Tot vineri, participantii la forum sunt invitati la o discutie despre Cat de pregatiti suntem ca societate pentru integrarea migrantilor si refugiatilor, sustinuta de: Ioana Barbu, Fundatia Schottener Servicii Sociale, Bogdan Preda, Consilier Integrare, Consiliul National Roman pentru Refugiati, Eliza Drob, Co-fondator al Asociatiei ActivRandom si psihologul Monica Doroftei.

Prima zi se va incheia cu un vernisaj al expozitiei Imaginile Bucurestiului, un proiect realizat de elevii Colegiului Tehnic de Posta si Telecomunicatii Gh. Airinei, sub indrumarea fotografului Adi Bulboaca. In cadrul proiectului, elevii au surprins interferentele dintre diferitele culturi prin fotografiile realizate in patru spatii reprezentative: Templul Coral, Biserica Armeneasca, Biserica Luterana si Centrul Islamic Islamul Azi. Imaginile vor fi prezentate in cadrul Forumului, alaturi de filmul making of, care prezinta interactiunea acestora cu diferitele aspecte ale diversitatii culturale a Bucurestiului.

Cea de-a doua zi, sambata, 4 noiembrie, va continua discutiile initiate in prima zi, printr-o sesiune plenara pe tema Contributiei diferitelor culturi la patrimoniul cultural romanesc, cu prezentari sustinute de: Cosmin Nasui, Curator Minoritati etnice in cultura vizuala - focus Romania, Post Modernism Museum, Oana Marinache, presedintele Asociatiei Istoria Artei, Stefania Dinu, director adjunct, Muzeul National Cotroceni si Aurelia Tudor, cercetator stiintific, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti.

Vedetele celei de-a doua zi vor fi atelierele dedicate diferitelor categorii de public. Atelierul Metode de educatie nonformala pentru si despre diversitate, sustinut de Catalina Murariu si Alina Constantinescu, dedicat cadrelor didactice, isi propune sa puna reflectorul pe diversitatea orasului in care traim si sa le ofere profesorilor sau facilitorilor instrumente pentru aprecierea si explorarea acesteia impreuna cu liceenii.

Atelierul Peisajele alimentare ale diversitatii, organizat de Monica Stroe, va aduce in discutie diverse forme gastronomice care au rezultat din contactul mai multor traditii alimentare, precum si modurile de identificare a hranei din sfera patrimoniului si a specificului local. Totodata, atelierul propune o serie de instrumente utile pentru intelegerea diversitatii alimentare a Bucurestiului.

Tot sambata, cei mai mici dintre artisti sunt invitati la atelierul de desen Dialog intercultural prin arta, unde, sub indrumarea artistului grafic Corina Dragan, copiii vor constientiza particularitatile diferitelor culturi, urmarindu-se identificarea elementelor comune si a interferentelor dintre acestea. Printr-un proiect vizual colaborativ, cei mici vor ilustra grafic diversitatea culturala, rezultand un ansamblu de imagini complementare si totodata sugestive pentru ambianta interculturala.

In aceeasi zi, Forumul Diversitatii Culturale invita publicul la Biblioteca Vie a Diversitatii, pentru un tip de lectura neconventionala: in loc de carti, cititorii sunt invitati sa „imprumute” reprezentanti ai minoritatilor nationale si ai noilor grupuri etnice din Romania, ale caror naratiuni au la baza elementele de cultura si traditie etnica mostenite. Biblioteca Vie va functiona ca o biblioteca obisnuita: participantii aleg „cartea” pe care doresc sa o citeasca pe baza catalogului de prezentare a bibliotecii. Lectura se va face prin dialog, cititorul avand sansa de a-si satisface curiozitatea prin adresarea directa a intrebarilor, descoperind astfel un nou mod de a citi lumea.

Cea de-a doua zi a Forumului se va incheia in ritmuri muzicale printr-un concert sustinut de Aida si noi. Aida este din Sarajevo, Mihai din Berlin, Dan si Bogdan din Bucuresti, Ati din Santiago de Chile. impreuna, intr-un show cu Glam Disco, Psychedelia, Gypsy, Funk, Drum’n’Bass, Balkan, Urban Folk, Rockabilly si Tango. Trupa vesela a intocmit un repertoriu care cuprinde melodii de toate felurile, de la hituri din vremea comunismului pana la piese vechi din cultura roma, transpuse in tango si ska, amestecate cu folclor balcanic si pop latino-american.

Ultima zi a Forumului va debuta cu un atelier colaborativ sustinut de Andrei Carcea prin design thinking pe tema Utilizarii diversitatii culturale ca resursa in dezvoltarea comunitatilor. Atelierul va reuni reprezentanti ai institutiilor publice, ai organizatiilor nonguvernamentale, precum si ai minoritatilor din Bucuresti, urmarind ca, printrun proces de analiza si generare de idei sa elaboreze solutii adecvate nevoilor actuale ale unei societati interculturale. Participantii la acest atelier contribuie cu perspective complementare in ceea ce priveste diversitatea culturala, dezvoltand impreuna solutii interdisciplinare care pot fi implimentate in viitor in cadrul activitatii lor. Prin utilizarea design thinking-ului, atelierul va oferi o noua perspectiva asupra diversitatii culturale, care poate duce la cresterea gradului de colaborare dintre diferitii factori interesati.

Participantii la Forum sunt invitati, atat sambata, cat si duminica, sa participe la trei tururi de redescoperire a Bucurestiului. Ideea tururilor este de identificare a interferentelor culturale ilustrate arhitectural prin cladiri reprezentative pentru diferite culturi. Aceste constructii sunt rasfirate printre blocuri construite in perioada comunista, cladiri contemporane sau printre parcuri si creeaza o imagine mozaicata specifica Bucurestiului. Tururile includ mai multe obiective care au ca scop facilitarea contactului participantilor cu  spatii reprezentative cum ar fi Muzeul Culturii Romilor sau  diferite lacase de cult, ca Templul Coral, Biserica Anglicana sau Biserica Greceasca.

Agenda completa si mai multe detalii despre Forumul Diversitatii Culturale sunt disponibile aici:
http://maieuropean.ro/forumul-diversitatii-culturale/
si
https://www.facebook.com/MAIEuropean/

Editia a II-a a Forumului Diversitatii Culturale este initiata de Asociatia Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana (MAIE), co-finantata de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Organizatorii multumesc pentru sprijin: Departamentului de Relatii Interetnice, Consiliului National Roman pentru Refugiati, Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Muzeului National Cotroceni si Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB.

Parteneri media: Agerpres, Modernism, Carturesti, Caleaeuropeana.ro, Ceasca de Cultura, Citatepedia, Gratuitor.ro, IQool, stiri.ong

AGENDA

FORUMUL DIVERSITATII CULTURALE, editia a II-a

3-5 noiembrie, ARCUB Gabroveni



Ziua I – Vineri, 3 noiembrie 2017:

14:30 – 15:00
SESIUNEA DE DESCHIDERE A EVENIMENTULUI (ARCUB, Sala Arcelor)

- Bianca-Maria Balsan, presedintele Asociatiei Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana
- Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat
- Mihaela Dragan, actrita si fondatoare a companiei de teatru Giuvlipen

15:00 – 15:45 SESIUNE PLENARA: IDENTITATE SI DIVERSITATE INTR-O SOCIETATE INTERCULTURALA (ARCUB, Sala Arcelor)

- Christiane Cosmatu, Subsecretar de Stat, Departamentul de Relatii Interetnice
- Virgil Stefan Nitulescu, Director de Cabinet, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale
- Delia Mucica, profesor, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale

16:00 – 17:00 SESIUNE PLENARA: CAT DE PREGATITI SUNTEM CA SOCIETATE PENTRU INTEGRAREA MIGRANTILOR SI REFUGIATILOR (ARCUB, Sala Arcelor)

- Ioana Barbu,  Fundatia Schottener Servicii Sociale
- Bogdan Preda, Consilier Integrare, Consiliul National Roman pentru Refugiati
- Eliza Drob, Co-fondator al Asociatiei ActivRandom
- Monica Doroftei, psiholog

17:30 – 18:30 VERNISAJUL EXPOZITIEI IMAGINILE BUCURESTIULUI  (ARCUB, Sala Librarie)


Ziua II – Sambata, 4 noiembrie 2017:

10:00 - 12:00
SESIUNE PLENARA: CONTRIBUTIA DIFERITELOR CULTURI LA PATRIMONIUL CULTURAL ROMANESC (ARCUB, Sala Librarie)

- Cosmin Nasui, Curator Minoritati etnice in cultura vizuala - focus Romania, PostModernism Museum
- Oana Marinache, presedintele Asociatiei Istoria Artei
- Stefania Dinu, director adjunct, Muzeul National Cotroceni
- Aurelia Tudor, cercetator stiintific, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti

10:00 - 14:00 ATELIER: METODE DE EDUCATIE NONFORMALA PENTRU SI DESPRE DIVERSITATE (ARCUB, Sala Studio)

- Formatori: Catalina Murariu si Alina Constantinescu

11:00 - 14:00 ATELIER: PEISAJELE ALIMENTARE ALE DIVERSITATII (ARCUB, Sala Atelier)

- Formator: Monica Stroe

12:00 – 15:00 TUR DE REDESCOPERIRE A BUCURESTIULUI: GIULESTI SARBI SI MUZEUL CULTURII ROMILOR (Muzeul Culturii Romilor, Drumul Sabareni, nr. 101 – 125)

- Ghid: Andrei Margulescu si Vali Negoi

14:00 - 18:00 BIBLIOTECA VIE A DIVERSITATII (ARCUB)

14:30 - 17:30 ATELIER DE DESEN: DIALOG INTERCULTURAL PRIN ARTA (ARCUB, Sala Atelier)

- Formator: Corina Dragan

20:00 CONCERT AIDA SI NOI (ARCUB, Sala Librarie)

Ziua III – Duminica, 5 noiembrie 2017:

10:00 - 16:00
Atelier colaborativ prin design thinking: UTILIZAREA DIVERSITATII CULTURALE CA RESURSA IN DEZVOLTAREA COMUNITATILOR (ARCUB, Sala Librarie)

- Formator: Andrei Carcea

11:00 Tur de redescoperire a Bucurestiului: CARTIERUL EVREIESC (Templul Coral, strada Sfanta Vineri, nr. 9)

13:00 – 16:00 Tur de redescoperire a Bucurestiului: DIVERSITATEA CONFESIONALA, PRINTRE CASE TIHNITE SI FALII URBANE (Biserica Italiana, Bulevardul Nicolae Balcescu, nr.28)

- Ghid: Andrei Margulescu

Mai multe detalii despre Forumul Diversitatii Culturale sunt disponibile aici:
http://maieuropean.ro/forumul-diversitatii-culturale/ si
https://www.facebook.com/MAIEuropean/

FDC - afis web


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate