Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2024
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
Premieră pe scena mare a TNB: Livada de vişini, o cronică de familie spusă cu un umor ce-ți frânge inima
(Teatru)
Teatrul National Ion Luca Caragiale din Bucuresti anunta premiera, la sediu, a spectacolului Livada de visini de A P.Cehov, in regia lui David Doiashvili, spectacol a carui premiera internationala a avut loc in cadrul editiei 2017 a Festivalului International de Teatru din Tbilisi.
Sambata 11 noiembrie si duminica 12 noiembrie, de la ora 19.00, va invitam pe scena Salii Mari la o noua versiune a cunoscutei piese cehoviene. Regizor georgian de prim rang, David Doiashvili - aflat la a doua colaborare cu TNB dupa impresionantul Rege Lear din stagiunea precedenta - propune o constructie baroca spectaculoasa, un cocktail expansiv de umor, pasiune, muzica, disperare de a trai si de a nu sti cum, o permanenta nevoie de a schimba si de a nu sti ce, in cautarea unui nou adevar teatral, de o cruzime poetica.

Cu aceasta piesa Cehov a inovat arta dramatica, propunand tehnica „actiunii indirecte” – evenimentele importante se petrec in afara scenei, iar noi suntem martorii reactiilor personajelor la ce se intampla. Iar David Doiashvili a surprins chiar aceasta conventie a „martorilor in actiune” – de la felul in care sunt dispuse gradenele pe scena Salii Mari, pana la compozitia plastica a spatiului si arhitectura luminilor. Totul este construit in asa fel incat spectatorii sa priveasca printr-un colt de fereastra in casa si sufletele acestor oameni, mai mult sau mai putin pregatiti pentru a prinde timpul din urma.

Pentru rolurile principale din Livada de visini alegerea lui Doiashvili s-a oprit la Monica Davidescu si Irina Movila (jucand alternativ rolul Ranevskaia), pentru Lopahin la Ioan Andrei Ionescu, iar Mihai Constantin este memorabilul Firs, cel uitat de toti cei pe care i-a slujit cu credinta o viata intreaga. Celelalte roluri, la fel de bine reliefate temperamental si artistic, sunt interpretate de: Crina Semciuc, Raluca Aprodu, Gavril Patru, Rares Andrici, Vitalie Bichir, Istvan Teglas, Idris Clate, Ana Covalciuc, Silviu Mircescu. Muzica spectacolului este compusa de colaboratorul statornic al regizorului, renumitul muzician Nikoloz Rachveli Memanishvili, scenografia ingenioasa si plina de poezie este semnata, in colaborare, de Tamara Kvesitadze (Georgia) si Gabi Albu, iar coregrafia apartine artistului Florin Fieroiu.

„Acest spectacol nu are voie sa fie o melodrama, precizeaza regizorul David Doiashvili, trebuie doar sa ne deschida ochii asupra unor adevaruri: sunt momente in care crezi ca esti tanar, ca ai puterea sa muti din loc muntii, dar iti dai seama ca ai imbatranit, ca nimeni nu mai are nevoie de tine. Atunci intelegi ca ai avut viata in maini, dar ca, fara sa simti, ai ramas de partea cealalta a timpului, in afara vremurilor pe care le traiesti si ca nu mai esti de folos nimanui. Sa radem asadar!”.


Nu ratati aceasta Livada, veti descoperi caractere, situatii si intelesuri nebanuite, chiar daca piesa este pentru dumneavoastra una din cele mai cunoscute creatii ale literaturii universale.

LIVADADEVISINI_1


LIVADADEVISINI_08


LIVADADEVISINI_09


LIVADADEVISINI_18

 
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate