Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Viața plicticoasă și preaplină a visătorului François, în premieră la Teatrul Excelsior
(Teatru)
Teatrul Excelsior prezinta, pe 16 si 17 noiembrie, de la ora 19.00, Viata plicticoasa si preaplina a visatorului François, inspirata din „Gargantua si Pantagruel” a domnului Rabelais.
Acum aproape o jumatate de mileniu, un François, renumit ca Rabelais, dadea posteritatii o carte dedicata Omului pus in lumina umanismului, o carte care, iesind de sub tipar, iesea din toate tiparele. Din preaplinul fanteziei si nicidecum din plictiseala, regizorul Horia Suru s-a lasat inspirat de povestile nemaiauzite si cât se poate de adevarate plasmuite de marele autor francez, acum cinci secole si, impreuna cu 15 tineri actori – visatori indrazneti si bufoni de cursa lunga – a pornit in aventura de a spune o poveste despre noi, cei de ieri si de azi sau, astfel spus, a pornit in cautarea Necunoscutului. Asa a aparut Viata plicticoasa si preaplina a visatorului François, un eseu nonverbal, muzical - coregrafic, al carui protagonist este, dupa cum anunta si titlul, François – un personaj-oglinda care se declina la toate persoanele.

François este avatarul omului in sine si al omenirii ca intreg, al unicului si al multiplului, al invizibilului si al indivizibilului. El se face vazut la adapostul teatrului, acolo unde actorii vor da trup si suflet cautarilor acestui visator, desenand prin imaginatia si firea lor excesiv ludica, prin ritmurile si miscarile expresive ale jocului lor, parcursul unei vieti. Asemeni fiecaruia dintre noi, François se naste, copilareste, isi traieste timpul de adult, face ce ii pofteste inima si ce ii cere trupul, dupa sfatul lui Rabelais, si tinde spre acel „Ceva” care suspenda timpul, care sfideaza legile fizicii si logicii, care contine taina si adevar deopotriva. Neverosimil de grotesc si incredibil de frumos, in acest spectacol, omul se arata sub masca unui visator prins in amestecuri bizare de contrarii, mereu impartit intre un eu si un altcineva. Iar viata ni se descopera ca o oscilatie continua intre plictis si preaplin, intre marunte si repetabile gesturi cotidiene si nazuinte indraznete.

Si pentru ca noua poveste este, in esenta, o poveste dintotdeauna, ea va fi talmacita nu prin cuvinte, ci prin nenumarate alte elemente. „Françoiada” noastra este o tesatura teatrala colorata si vesela care imbina armonios muzica originala interpretata live, detaliile vizuale comice si scenele improvizate de actorii care au pus in slujba povestii intreaga lor fantezie, pentru a orchestra scenariul recognoscibil al vietilor noastre intr-un spectacol care ne va face sa zambim privindu-ne in oglinda.

Viata plicticoasa si preaplina a visatorului François

inspirata din „Gargantua si Pantagruel” a domnului Rabelais

Visatori: Alexandru Petcu, Alexandru Popa, Ana Guran, Ana Udroiu, Andrei Bibire, Dan Pughineanu, Dana Marineci, Loredana Cosovanu, Mara Oprea, Mihaela Trofimov, Mircea Alexandru Baluta, Oana Predescu, Sandra Ducuta, Stefan Huluba, Vlad Galer


Muzicieni:

Aurel Ciucur – tobe

Axinte-Amza Constantin– zither

Catalin Gorgon Grigorescu – trompeta

Ionel Pauca - tuba

Regie: Horia Suru

Talmacitorul profetiei: Doru Mares

Scenografie: Cristian Marin

Miscare scenica: Alin State

Muzica originala: Petre Ancuta

Light Design: Cristian Niculescu

Asistent regie: Irina Zlotea

Make-up & Effect Make-up Artist: Mara Radulescu

Regie tehnica: Elena Ghimpeteanu

Primele reprezentatii: 16 si 17 noiembrie 2017



foto Radu Mitrea

foto - Radu Mitrea


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate