Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Muzeul Național al Banatului din Timișoara prezintă expoziția internațională „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”
(Istorie)
In perioada 10 noiembrie 2017 - 25 februarie 2018, in premiera nationala la Muzeul National al Banatului din Timisoara, va fi prezentata expozitia internationala „Heinrich Schliemann. Descoperitorul Troiei”.
Expozitia este o colaborare cu Muzeul de Pre- si Protoistorie din Berlin si prezinta viata si cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann (1822-1890). Alaturi de colectia de obiecte si manuscrise personale a celebrului descoperitor german donata muzeului din Berlin, vizitatorii vor putea admira artefacte unice, alese din descoperirile facute la Troia si Micene.

Expozitia se adreseaza publicului larg si are ca obiectiv prezentarea unei personalitati de marca a arheologiei, care prin dedicatia lui a contribuit masiv atat la fundamentarea metodelor de cercetare, cat si la prezentarea rezultatelor acestora tuturor iubitorilor de istorie.

Daca vorbim de Homer, ne gandim, de la bun inceput la Troia, iar atunci cand vorbim de Troia, nu putem sa disociem orasul homeric de cel care l-a scos la lumina. Pasiunea lui nemarginita pentru poemele homerice l-a determinat sa caute adevarul efectuand cercetari arheologice in cele mai reprezentative monumente istorice ale civilizatiei mediteraneene de la sfarsitul mileniului al II-lea a. Chr.: Micene, Tirinth, Orchomenos si Troia.

Trecerea de la cautatorul de comori la arheologul cu metode clare de cercetare poate fi inteleasa doar prin prezentarea rezultatelor sapaturilor lui Heinrich Schliemann, ilustrate in aceasta expozitie de artefacte arheologice si imagini reprezentative.  Din pacate, imensa si pretioasa colectie a lui H. Schliemann, donata muzeului din Berlin, a suferit vicisitudinile celui de-al doilea razboi mondial. In prezent, o parte din artefactele descoperite la Troia se afla in Rusia, fiind considerate prada de razboi.

Expozitia internationala „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei” aduce pentru prima data in Romania vase ceramice si de argint, idoli de marmura, obiecte de bronz etc.. De asemenea, in cadrul acestei expozitii poate fi admirata maestria orfevrarilor care au creat obiectele din asa numita „comoara a lui Priam”, aduse in replica la Timisoara, orginalele aflandu-se la Muzeul de Arta Puskin din Moscova. 

Aducerea acestor bunuri muzeale de exceceptie a fost posibila datorita fondurilor generoase alocate de catre Consiliul Judetean Timis si a stranselor legaturi culturale si stiintifice dintre Muzeul National al Banatului si Muzeul de Pre- si Protoistorie din Berlin.

Expozitia Schliemann -MNB


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate