Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 februarie 2023
Recomandări
Jazz newyorkez în concert exclusiv la Arcub
(Muzică)
Trei jazzmani newyorkezi pe val vin in noiembrie la Bucuresti pentru un concert de groove, ritmuri emotionale si improvizatie. In exclusivitate pentru Romania, ARCUB ii aduce joi, 16 noiembrie, de la ora 19:30, pe Don Braden, Joris Teepe si Gene Jackson in al patrulea concert al stagiunii de jazz Artist in Residence, curatoriata de Mircea Tiberian.
Sub numele Trio of Liberty, cei trei veterani ai jazzului prezinta la ARCUB ultimul lor album, Conversations, cotat cu patru stele in Down Beat Magazine. O celebrare a celor 25 de ani de colaborare intre Don Braden si Joris Teepe, Conversations ilustreaza perfect modul interactiv in care cei doi muzicieni creeaza, exploreaza si fac schimb de idei melodice, armonice si ritmice.

Teepe si Braden au o intelegere profunda a traditiei, se simte in felul in care canta impreuna, in felul in care isi aleg repertoriul si in modalitatea lor tehnica de interpretare… cu acest album reusesc sa dea un nou sens ideii de <<a face spectacol>>” scria revista All About Jazz in mai 2017.

Cu bateristul Gene Jackson, cei doi artisti au o puternica compatibilitate muzicala si o istorie comuna, care se reflecta in participarea acestuia la ultimul album, cu aranjamente precum cel al melodiei lui Elvin Jones „Three Card Molly”. Atunci cand sunt in format trio, Don Braden si Joris Teepe concerteaza alaturi de Gene Jackson sub numele Trio of Liberty.

DON BRADEN / JORIS TEEPE / GENE JACKSON – TRIO OF LIBERTY
Don Braden (SUA) – saxofon tenor si flaut | Joris Teepe (NL, SUA) – contrabas | Gene Jackson (SUA) - tobe

Numit de revista All About Jazz „hipster de Harvard”, Don Braden incepe sa cante la saxofon la varsta de 13 ani. Apreciat pentru stilul sau care impinge granitele hard bop-ului in timp ce ramane ancorat in traditie, Don Braden a cantat, in cei 30 de ani de cariera, cu Harper Brothers, Wynton Marsalis, Roy Haynes, Tony Williams, Tom Harrell si Mingus Big Band.

Basistul olandez Joris Teepe ajunge in New York in anul 1992, unde ia lectii de la Ron Carter si incepe sa cante cu Don Braden, Benny Golson, Sonny Fortune. Cu zece albume lansate ca lider, Teepe este in prezent compozitor, producator si directorul sectiunii Studii de jazz la Hanze University si profesor de contrabas la Queens College, NY.

Influentat de Roy Haynes, Philly Joe Jones sau Billy Higgins, bateristul Gene Jackson a dezvoltat un stil versatil de a canta, care difera in functie de genul de muzica pe care il abordeaza, fie ca sunt ritmurile afro, latino sau de jazz. Nascut in 1961, in West Philadelphia, Jackson a studiat la Berklee College of Music si canta cu Herbie Hancock, Terence Blanchard, Elvis Costello, Craig Harris, Dave Holland.

Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/ si http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Preturi: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).

Artist in Residence 16 nov


ARTIST IN RESIDENCE

Inaugurat in 2016, Jazz @ ARCUB – ARTIST IN RESIDENCE invita muzicienii de jazz din Romania sa curatorieze un sezon de concerte cu o tema propusa de ei insisi. Modelat dupa programe similare din San Francisco, New York si Amsterdam, ARTIST IN RESIDENCE prezinta in premiera publicului bucurestean proiecte originale ce ilustreaza tema stagiunii. Programul se remarca printr-o selectie spectaculoasa de muzicieni romani si internationali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni ARTIST IN RESIDENCE este pianistul si compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusa este „Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.  

In zilele noastre lumea muzicii e din ce in ce mai distinct impartita intre larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potential creativ si o minoritate rezistenta, deschisa  inca spre firesc, spre arta vie. in acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzica in timp real se pare ca poseda inca mijloacele de supravietuire. O dovedeste numarul din ce in ce mai mare de improvizatori intr-un context institutional destul de putin ofertant. Ce-i determina pe muzicieni sa aleaga aceasta cale a expresiei artistice? Se pare ca a face muzica improvizata, a o elabora in colectiv e, pana la urma, o indeletnicire placuta ce se si potriveste mai bine noilor comandamente  moral-sociale sau estetice ale contemporaneitatii. Asa se explica, pe langa numarul crescand, si mobilitatea  acestor creatori spontani, prezenti in mai toate sectoarele vietii muzicale. Bucuria de a canta a  muzicienilor de jazz, implicarea lor in actul artistic ma fac sa ma gandesc la un viitor cind, poate, nu vor mai exista ascultatori ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent si inspiratie. Din pacate, daca lucrurile vor continua pe fagasul pe care au pornit, nu toata lumea va mai avea legaturi cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fara sa o inteleaga.  intregul spatiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.  Totusi, la fel ca in scenariile filmelor science-fiction,  imaginez o comunitate mica ce va continua sa celebreze prin sunet, expresie, dans si cuvant creativitatea muzicala. si vreau sa cred ca asta va conta pentru formatia spirituala a omului.

De aceea, avand onoarea sa fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis sa plasez seria concertelor din aceasta stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future
.” declara Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

Program ARTIST IN RESIDENCE octombrie – decembrie 2017:

7 decembrie
: JOHN EDWARDS / MARK SANDERS / DAWID FRYDRYK / SIAN BRIE (UK/PL/RO)
21 decembrie: R.C. & THE MELODY MAKERS


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival si al Zilelor Bucurestiului.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate