Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Gaudeamus este gazda primei instalații interactive care transformă lectura în spectacol
(Arte vizuale)
Vizitatorii Targului International Gaudeamus vor putea testa pentru prima data, anul acesta, o instalatie interactiva unica, ce transforma lectura intr-o proiectie vizuala creata chiar de creierul cititorilor. „Laboratorul de imaginar” este o instalatie semnata de scenograful Adrian Damian si BRD – Groupe Société Générale, in parteneriat cu CINETic, ce presupune utilizarea castilor neuronale pentru masurarea undelor cerebrale si transformarea acestora in proiectii vizuale ce difera in functie de intensitatea emotiilor resimtite in momentul lecturii.
Solutiile interactive prezente in „Laboratorul de imaginar” capteaza si interpreteaza activitatea creierului in timpul lecturii, includ tehnologie de detectie a ochilor, mapare video si o aplicatie personalizata, totul pentru a surprinde si a arata intensitatea emotiilor generate de pasaje reprezentative din literatura universala.

„Am testat conceptul de Imaginar in contextul Festivalului National de Teatru Tanar IDEO IDEIS pentru a arata ce important este consumul de cultura pentru a ne imbogati perspectivele asupra lumii din jurul nostru. De aceasta data ne-am propus sa mergem mai departe si sa exploram ce se intampla in mintea oamenilor atunci cand citesc, imbinand cultura si tehnologia. Prin transformarea spatiului BRD de la Gaudeamus in «Laboratorul de imaginar» ne dorim sa le oferim participantilor la targ o proiectie vizuala a imaginarului, sa metamorfozam experienta intima a lecturii intr-un spectacol vizual de care sa ne bucuram cu totii”,

a declarat Sabina Stirb, Brand Communication Manager, BRD – Groupe Société Générale.

In tot ceea ce fac, fie ca e vorba de scenografie de teatru sau instalatii de lumini si video, scopul meu nu e ceea ce construiesc pe scena, ci cum acel produs reverbereaza in mintea si sufletul spectatorilor. De aceea, propunerea BRD de a sonda imaginarul m-a atras de la inceput. Mi se pare fabulos sa putem vizualiza undele pe care creierul nostru le emite in timpul lecturii si modul in care acestea genereaza lumi imaginare. Cred cu tarie ca opera de arta nu e cea care exista in fata ta, ci aceea care se formeaza in mintea ta”,
a adaugat Adrian Damian, scenograf.

Adrian Damian este scenograf independent, nominalizat de trei ori la Premiile UNITER pentru spectacolele „Viata e vis” si „Iarna”, in regia lui Mihai Maniutiu, cat si pentru „Cantareata cheala”, in regia lui Radu-Alexandru Nica, spectacol care i-a si adus premiul UNITER pentru scenografie in anul 2016. De asemenea, a fost laureat cu premiul pentru cea mai buna scenografie din partea Uniunii Artistilor Plastici in 2015 si de Asociatia Criticilor de Teatru din Ungaria in 2016. Este recunoscut in domeniul artei teatrale pentru stilul deosebit si incarcarea decorurilor si obiectelor de recuzita cu emotii si simboluri.

In spatiul BRD de la Targului International Gaudeamus vor avea loc si o serie de evenimente pentru public, printre care o editie speciala a „Intersectiilor de miercuri” cu poeta Elena Vladareanu si regizoarea de teatru Ioana Paun, moderata de Svetlana Carstean, despre conditia artistului in Romania precum si o dezbatere despre constructia si deconstructia imaginarului din multiple perspective.

BRD este partenerul Targul International Gaudeamus pentru al 3-lea an consecutiv, ca parte a seriei de initiative ale companiei pentru sustinerea proiectelor culturale si a creatorilor de continut din domeniu. Printre acestea se numara Festivalul National de Teatru Tanar de la Alexandria – IDEO IDEIS, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul National de Teatru de la Bucuresti, dar si turneele “Manifest pentru dialog” (Teatrul Radu Stanca – Sibiu, 2015, 2016 si 2017) si Vanilla Skype (Teatrul Act, 2016). in domeniul muzical, BRD sustine proiectul SoNoRo Conac si Turneul Stradivarius, iar din 2016 este partener al Apollo 111, cel mai nou spatiu de teatru independent din Bucuresti, fondat de actorul Bogdan Dumitrache.

Laboratorul de imaginar la Gaudeamus 2017


Despre  BRD – Groupe Société Générale
BRD - Groupe Société Générale este o banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor si face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Ca actor in societate, BRD investeste in cultura, educatie si sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvolta, cresc o noua generatie si aduc valoare pe termen lung. Cultura reprezinta un pilon esential de dezvoltare a societatii, BRD incurajand in aceasta directie proiecte culturale inovatoare, care sa fie recunoscute si apreciate de tineri. Sub aceasta viziune a fost creata Scena9, o platforma tanara de jurnalism cultural care ofera zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, si sunt sustinute initiative de teatru, film, arta vizuala contemporana sau muzica clasica.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate