Deschiderea expoziției „Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”, la Lisabona | |
(Istorie) |
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) are onoarea de a organiza, impreuna cu Muzeul National de Arheologie din Lisabona, expozitia „Aurul Antic. De la Marea Neagra la Oceanul Atlantic”. |
Manifestarea se afla sub inaltul Patronaj al Presedintelui Portugaliei, Domnul Marcelo Rebelo de Sousa si al Presedintelui Romaniei, Domnul Klaus Iohannis.
Expozitia reprezinta rezultatul efortului depus de mai multe institutii: Muzeul National de Istorie a Romaniei, Directoratul General pentru Patrimoniul Cultural din Portugalia, Muzeul National de Arheologie din Lisabona, Ambasada Romaniei in Portugalia si Institutul Cultural Roman la Lisabona. Vernisajul expozitiei va avea loc la Muzeul National de Arheologie din Lisabona, Portugalia, in data de 27 noiembrie 2017, ora 18:00, in prezenta reprezentantilor institutiilor organizatoare.
Materii pretioase, cu valoare intrinseca, aurul si argintul au avut constant, de-a lungul timpului, capacitatea de a concentra puterea creatoare a oamenilor, prelucrarea si modelarea acestora implicand, atat pricepere tehnica, indemanare si inteligenta, cat si inovatie sau fior artistic. Au oferit, astfel, un mediu propice comunicarii in care s-au putut intalni atat cei care au faurit obiectele, cei care au intiat plasmuirea acestora si s-au bucurat de ele, cei care le-au inteles sensurile sau doar le-au admirat. in acest context, desenand un arc peste Europa, aurul si argintul ofera o punte de comunicare si un loc de intalnire in care se pot evidentia, atat particularitatile zonale sau ale diferitelor perioade istorice, cat si elementele comune ale evolutiei artei prelucrarii metalelor pretioase. Putem urmari astfel, drumul lung si complicat de-a lungul caruia din formele initiale simple s-au dezvoltat, treptat, structuri din ce in ce mai complicate si mai elaborate, aurul si argintul dezvaluindu-si mereu valente nebanuite.
Situate la cele doua extreme ale Europei, Romania si Portugalia aniverseaza in 2017 centenarul relatiilor diplomatice bilaterale, un bun prilej pentru a propune o experienta culturala fara precedent, un dialog arheologic si artistic peste timp, intermediat de obiecte din aur si argint din expozitia „Tezaurul Istoric” a Muzeului National de Istorie a Romaniei. Proiectul expozitional reprezinta o premiera, in cadrul acestuia fiind prezentate piese cu valoare inestimabila din patrimoniul celor doua tari.
„Exista o punte care se simte la Lisabona. Suntem doua tari care construim poduri si nu construim ziduri. Este ceea ce am incercat si noi sa facem in acest an care marcheaza 100 de ani de relatii diplomatice romano-portugheze. Este un an special, pe care am ales sa il celebram intr-un mod special, am conceput impreuna cu Institutul Cultural Roman din Lisabona un program maraton, se cheama 12 capitole ale creativitatii romanesti. Practic, in fiecare luna punem in evidenta un capitol al creativitatii romanesti. De la inceputul anului, in fiecare luna prezentam Portugaliei un capitol din cultura romaneasca.” – E.S. Ioana Bivolaru, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Republica Portugheza
Cele 21 de piese din metale pretioase prezentate de Muzeul National de Istorie a Romaniei in expozitia „Aurul Antic. De la Marea Neagra la Oceanul Atlantic” provin din diferite ansambluri datate de-a lungul unei perioade de peste 6000 de ani, din mileniul al V-lea a.Chr. si pana in secolul al V-lea p.Chr. Printre acestea se numara, pentru a da doar cateva exemple, piese eneolitice, unele dintre primele artefacte de aur ale istoriei, renumitul coif de la Cotofenesti, una dintre bratarile de aur descoperite in zona cetatii de la Sarmizegetusa-Regia, patera din tezaurul de la Pietroasa sau piese incrustate cu granate din inventarele mormintelor princiare de la Apahida.
Expozitia este deschisa la Lisabona pana in 22 aprilie 2018.
Aplica de harnasament-Mormantul princiar de la Apahida, sec.V MNIR
Bratara dacica Sarmizegetusa-Regia sec. II-I a. Chr. MNIR
Coif princiar getic de la Cotofenesti,sec. IV-III a.Chr. MNIR
Patera,Tezaurul de la Pietroasa, sec. IV-V MNIR
Rhyton, Poroina Mare, sec. III a. Chr. MNIR . | |
|
|