Acum niște ani |
21 decembrie 2024 |
|
|
SOR lansează „Collinsul” la Iași | | (Literatură) | Sambata, 9 decembrie, Societatea Ornitologica Romana lanseaza si la Iasi cea mai importanta carte pentru biologii romani, in anul 2017 – Ghidul pentru identificarea pasarilor. Este vorba despre cartea care contine toate speciile de pasari din Europa, Nordul Africii si o parte din Orientul Mijlociu, cu descrierile pentru fiecare specie, harti de distributie si ilustratii de o calitate pe care nu o intrece niciun alt ghid din Europa. | Cartea a fost declarata „Cel mai bogat si mai cuprinzator ghid de identificare a pasarilor” de celebra publicatie The Times si se afla deja la a doua editie internationala. Produsa si comercializata de editura Bonnier din Suedia, cartea a existat si pe piata din tara noastra, dar in engleza.
Lucrarea a fost tradusa de dr. Emanuel Stefan Baltag, cercetator la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, consultant stiintific a fost biologul Sebastian Bugariu, iar corectura de specialitate a fost asigurata de biologul Alida Barbu. Toti cei trei specialisti de la SOR vor fi prezenti la lansarea ieseana, care va avea loc sambata, 9 decembrie, de la ora 12, la Gradina Botanica, in Serele Noi.
„A fost foarte greu, pentru ca textul din limba romana trebuia sa se incadreze in aceleasi dimensiuni ca si cel de la versiunea suedeza. Nu aveam un font care sa suporte diacriticele din romana, nu avem cuvinte in vocabularul uzual care sa traduca toate nuantele de culoare, asa ca am apelat la tratate de pictura”, a povestit Emanuel Baltag.
Emanuel Baltag
Ani de zile, biologii romani au folosit editia in limba engleza a acestei carti, iar denumirea editurii din Anglia, Collins, a devenit pentru ei ca Adidas-ul pentru pantofii sport - un substantiv comun care desemna cel mai bun ghid de pasari. De altfel, editia in limba romana aduce o reverenta precedentelor carti folosite, iar la fiecare specie descrisa apar denumirea stiintifica (in limba latina), denumirea populara din limba romana si denumirea populara din limba engleza.
Imediat dupa lansarea cartii, ornitologii ii invita pe cei mici si mari la Atelierul de Hranitori, eveniment in cadrul caruia copiii si adultii invata cum sa isi confectioneze hranitorile de pasari pe timp de iarna. „E foarte simplu sa iti faci o hranitoare eco. ii invitam pe ieseni sa isi aduca sfoara, pet-uri, cutii de carton, linguri de lemn, coji de nuca de cocos, pentru ca toate aceste materiale refolosibile devin foarte usor hranitori. O sa ii ajutam sa le confectioneze, o sa ii invatam si ce hrana trebuie pusa in hranitori. In ce priveste speciile pe care le vor vedea, ghidul de identificare de pasari e cel mai bun instrument si il vor gasi de vanzare in ziua evenimentului” (Emanuel Baltag).
Pretul cartii este de 130 de lei, dar biologii o asteapta de mult timp, asa ca pana pe 20 decembrie cartea va avea un pret promotional, de 100 lei. Ea poate fi achizitionata de la sediile SOR din Bucuresti si din Cluj, sau online pe site-ul www.sor.ro
***
Societatea Ornitologica Romana (SOR) este cea mai importanta organizatie independenta de conservare a pasarilor din Romania. Un ONG premiat, SOR, lucreaza pentru a proteja pasarile salbatice si habitatele lor in Romania de peste 25 de ani. Misiunea noastra este sa ne asiguram ca populatiile noastre unice de pasari sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale Romaniei nu sunt exploatate si distruse de evolutiile daunatoare. Dorim sa ii inspiram pe oameni sa contribuie la protejarea pasarilor si a habitatelor din Romania si, cu ajutorul lor, sa ne asiguram ca si generatiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.
. | |
|
|
|
|