Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Poziția Mastercard privind adoptarea normelor metodologice pentru implementarea legii cash-back
(Viață)
Ca urmare a adoptarii de catre Guvern si a publicarii vineri, 5 ianuarie 2018, in Monitorul Oficial a normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cunoscuta drept „Legea cash-back”, Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard Romania, face precizarile de mai jos.

•    Mastercard a fost inca de la inceput si este, in continuare, un sustinator al legii cash-back, motiv pentru care saluta adoptarea normelor metodologice pentru aplicarea ei. Pentru ca procesul implementarii sa fie unul cat mai eficient si mai rapid, Mastercard a oferit institutiilor bancare o derogare pana la sfarsitul anului 2016 de la plata costurilor aferente serviciului cash-back prin care populatia sa ridice bani de la comercianti prin intermediul POS-urilor.

•    Potrivit legii in vigoare, nu exista niciun cost asociat comerciantilor pentru implementarea POS-urilor si a serviciului de cash-back. Costurile pentru achizitionarea POS-urilor sunt suportate de institutiile de plata.

•    Mastercard a incurajat dezvoltarea retelei de POS-uri si a venit in sprijinul institutiilor de plata prin subventionarea unei parti – pana la 50% – din costul aferent achizitionarii acestor terminale.

•    Legea vine in sprijinul persoanelor din mediul rural, contribuind la incluziunea financiara, in contextul diminuarii retelei de bancomate si a prezentei sucursalelor bancilor, conform datelor BNR. Pe de alta parte, in zona rurala are loc deja acordarea de carduri: tichete de masa electronice, subventii APIA, pensii etc.

•    Date ale Institutului National de Statistica si ale Oficiului National al Registrului Comertului arata ca 56% dintre firmele ce intra sub incidenta legii se regasesc in mediul rural. Doar 17% dintre comerciantii din mediul rural au cifre de afaceri anuale de peste 100.000 euro, in timp ce 10% au cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 50.000 si 100.000 euro pe an. Restul comerciantilor, circa 73%, se regasesc in plaja cifrelor de afaceri anuale de sub 50.000 euro.

•    Prin includerea in scopul legii a unei ponderi semnificative de comercianti cu cifra de afaceri scazuta, se va accentua fiscalizarea in zona rurala. Potrivit unui studiu PwC, Romania are cea mai mica rata de colectare a TVA – 28% din PIB, iar ponderea economiei gri este de 27,6% – singura tara din UE care ne depaseste este Bulgaria.

•    Potrivit aceluiasi studiu, Romania se afla pe ultimul loc in randul statelor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de POS-uri per 1.000 de locuitori si pe penultimul loc la ponderea platilor electronice in totalul platilor. In ceea ce priveste numarul de tranzactii cu cardul, acesta este de peste 7 ori sub media europeana.

•    Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea legii cash-back stipuleaza, in mod expres, ca institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptatoare comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit. Stabilirea comisioanelor s-a facut anterior intrarii in vigoare a legii cash-back tocmai pentru a sprijini si incuraja acceptarea platilor cu cardul la comercianti. Bancile acceptatoare incaseaza de la comercianti pentru fiecare tranzactie un comision, format din marja bancii, comisionul interbancar si costurile cu schema de carduri.

•    Nivelul de acceptare a platilor cu cardul a explodat datorita legii cash-back – de cand a fost publicata legea, in trimestrul IV, 2016, numarul de POS-uri care se instaleaza intr-un trimestru este la acelasi nivel cu numarul celor care se instalau in trei trimestre anterior.

•    Mastercard va continua sa incurajeze initiativele care vizeaza extinderea infrastructurii de acceptare a cardurilor, o necesitate a pietei locale, cu impact pozitiv la nivelul intregii economii.

# # #

Despre Mastercard
Mastercard, www.mastercard.com, este o companie de tehnologie in industria globala de plati. Operam cea mai rapida retea de procesare a platilor din lume, oferind un liant intre consumatori, institutii financiare, comercianti, autoritati si companii din peste 210 tari si teritorii. Produsele si solutiile Mastercard fac activitatile zilnice de comert – cum ar fi cumparaturile, calatoriile, derularea unei afaceri sau managementul finantelor – mai simple, mai sigure si mai eficiente pentru toata lumea. Urmariti-ne pe Twitter: participati la discutiile de pe blogul Beyond the Transaction si inregistrati-va pentru cele mai noi stiri.

Cosmin Vladimirescu, GM, Mastercard România


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate