Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Cazania lui Varlaam, Îndreptarea legii cu Dumnezeu și Psaltirea pre versuri tocmită @Muzeul Național de Istorie a României
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei prezinta publicului, cu ocazia celebrarii Zilei Culturii Nationale, trei dintre cele mai importante lucrari ale culturii noastre vechi, tiparite in secolul al XVII-lea, socotit de specialisti drept Veacul Luminilor in tarile Romanesti Dunarene. Din a doua parte a secolului amintit, se tiparesc adevarate monumente de limba romaneasca, care au avut menirea de a unifica limba culta in tot spatiul romanesc medieval.
Pravila cea Mare a lui Matei Basarab, cunoscuta si sub numele de „Indreptarea legii cu Dumnezeu. Preavila Sfintilor Apostoli“ (Targoviste, 1652) este o culegere de legi inspirata din Pravila cea Mica de la Govora (1640) si din Pravila lui Vasile Lupu (1646). Reprezinta un indreptar al credintei ortodoxe datorita continutului sau dogmatic si cultic, dar si un mijloc de aparare a ortodoxismului impotriva cultului catolic si protestant. Desi s-a dorit o imbinare intre mentalul traditional romanesc si rigorile civile si canonice bizantine, au rezultat mai degraba divergente cu privire la modalitatile de indeplinire a ritualurilor existentiale: botezul, casatoria, moartea. Functionarea acestora se datora constrangerilor impuse de religie. Normele de drept penal asupra infractiunilor si pedepselor sunt privite dintr-o perspectiva profund religioasa. Infractiunea este considerata pacat, iar pedeapsa este privita drept ispasire. indreptarea Legii reprezinta a doua editie aprofundata de culegere de legi juridice, canonice si civile, dupa Govora (1640), in limba romana cu alfabet chirilic, prezentand o viziune teologica culta intr-o maniera adaptata spatiului romanesc traditional.

„Cazania lui Varlaam“ sau „Carte romaneasca de invatatura la dumenecele preste an si la praznicele imparatesti si la svanti mari“ (Iasi, 1643) este tiparita in limba romana cu alfabet chirilic, continand 506 file ilustrate cu multe gravuri de factura religioasa ortodoxa, precum si frontispicii bogat decorate, viniete, initiale ornamentale, podoabe de final etc. in Predoslovia adresata de domnitorul Vasile Lupu catre pravoslavnicii crestini, se precizeaza ca se ofera „acest dar limbii romanesti, carte pre limba romaneasca, intaiu de lauda lui Dumnezeu, dupa aceia, de invatatura si de folos sufletelor pravoslavnici“. in forma sa originala, „Cazania lui Varlaam“ reprezinta un monument al limbii romanesti literare fiind tiparita intr-un stil elevat si pitoresc, cu fraze bogate si expresii plastice, imbogatind dulcele grai romanesc in toate provinciile istorice ale romanilor, atat la orase, cat si la sate.

„Psaltirea pre versuri tocmita“ (Uniev, Polonia, 1673) este tiparita in limba romana cu alfabet chirilic si este prelucrata de Dosoftei dupa traduceri romanesti anterioare, continand numeroase pasaje de proza ritmata, respectiv diferite texte si talcuiri ale Psalmilor lui David din Vechiul Testament. Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari carturari romani. A fost initiatorul unor activitati culturale de maxima importanta, fiind primul poet liric national, primul versificator al Psaltirii in tot Rasaritul ortodox, primul traducator al cartilor de slujba in limba romana.

Cu aceasta ocazie, luni, 15 ianuarie 2018, accesul in expozitiile muzeului este gratuit. Programul de vizitare este cuprins in intervalul orar 09:00 – 17:00.

Cazania lui Varlaam

Cazania lui Varlaam


Indreptarea Legii

Indreptarea Legii


Psaltirea pre versuri

Psaltirea pre versuri




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate