Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Intersecțiile de Miercuri: Invitații Florin Iaru și Cristina Tunegaru, despre locul poeziei lui Mihai Eminescu în 2018
(Literatură)
Prima editie a Intersectiilor de miercuri din 2018 va avea loc pe 17 ianuarie, de la ora 19.30, la Rezidenta BRD Scena9 – Hotspot Cultural BRD si propune spre dezbatere relatia mai mult sau mai putin apropiata pe care romanii o au cu marele poet Mihai Eminescu.
Invitatii serii, poetul Florin Iaru si profesoara Cristina Tunegaru, vor discuta impreuna cu Svetlana Carstean despre locul lui Eminescu in programa scolara, poezia si actualitatea lui, rolul sau in literatura romana, dar si despre cum te mai poti indragosti de poezie azi.

„Elevii mei de 11 ani sunt prea tineri si prea putin experimentati sa inteleaga texte de o asemenea dificultate, despre moarte si trecerea timpului, despre tinerete, puritate si durere; sunt toate emotii pe care ei nu le-au trait. Sunt copii, nu stiu ce inseamna toate acestea, iar poezia presupune a simti ca celalalt, a te adanci in tine, prin text, a te cauta. Ei nu inteleg aceste texte, iar a le oferi interpretarea ta sau a altuia ii face nepartasi la lectura. Eminescu e fascinant, dar nu e pentru copiii de 11 ani. Intalnirea cu Eminescu trebuie pregatita atent, in multi ani de lecturi”, marturiseste Cristina Tunegaru.

Cristina Tunegaru este profesoara de limba romana, publicista, cercetator doctoral al Universitatii din Bucuresti. Este interesata de invatamant rural si politici publice in educatie si este autor de carte scolara. A lucrat independent pentru sprijinirea copiilor si a familiilor in risc de repetentie. Este o activista pentru dreptul la educatie de calitate si este cunoscuta pentru implicarea sa si pentru curajul de a semnala neajunsurile sistemului educational romanesc, precum si principalele probleme pe care le ridica in acest moment predarea literaturii romane. A intrat in atentia opiniei publice la inceputul acestui an cand a publicat pe pagina personala de Facebook un text in care atragea atentia ca elevii nu ar trebui sa invete texte vechi de 150 de ani, ea personal preferand sa predea copiilor lecturi mai actuale. Cristina Tunegaru a luat anul acesta 10 la Titularizare si ocupa un post de profesor de limba romana in satul Petrechioaia din judetul Ilfov. In prezent isi pregateste doctoratul care are ca tema inechitatile din invatamantul romanesc.

Cristina_Tunegaru


Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuti poeti ai generatiei optzeciste. A fost unul dintre membri proeminenti ai Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu si vice-presedintele Uniunii Scriitorilor in perioada 1995-1996. A realizat si prezentat emisiuni de cultura la postul national de televiziune si la TVR Cultural si face parte din echipa redactionala a saptamanalului Catavencii.

„Ma cam deprima faptul ca sunt in manuale. Niciodata nu m-am gandit sa fiu un «clasic in viata». De altfel, nici n-am ce cauta in manuale. Poezia mea, a noastra, se bazeaza pe istoria poeziei romanesti si universale. E imposibil de inteles fara asta. Nici nu ma mira cat ma urasc elevii”, declara Florin Iaru.

Florin Iaru_foto Cosmin Bumbut


***


Ce sunt Intersectiile de miercuri?

Intersectiile de Miercuri sunt un proiect initiat si coordonat de scriitoarea Svetlana Carstean, sustinut de BRD – Groupe Société Générale, care se desfasoara in fiecare saptamana la Rezidenta BRD Scena9, din strada I. L. Caragiale nr. 32.

Primul sezon a avut loc in perioada aprilie-septembrie 2015, in cadrul proiectului Bucuresti Capitala Europeana a Culturii 2021. Intersectiile de miercuri. Sezonul 3 a demarat in noiembrie 2017, iar printre invitati s-au numarat pana acum scriitorul Mircea Cartarescu, artistul Ion Barbu, filosoful Mihai Sora, Edmond Niculusca - fondatorul A.R.C.E.N., artistul Roman Tolici, regizoarea Ioana Paun si scriitoarea Elena Vladareanu.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate