A fost un personaj controversat, promovat excesiv in timpul regimului comunist, uitat dupa revolutie, dar greu de neglijat in literatura romana. Este vorba despre Zaharia Stancu, originar din Teleorman, gazetar, poet si romancier de succes, care si-a gasit in mod firesc locul in lumea de dupa 1944, avand o orientare politica de stanga inca din perioada interbelica.
Iubit si urat in egala masura, scriitorul este reabilitat acum prin eforturile unor importanti critici literari precum Alex Stefanescu, Valeriu Rapeanu sau Nicolae Manolescu care ne indeamna la o “lectura fara prejudecati”.
Artmark organizeaza in data de 1 februarie 2018, ora 19.30, Licitatia patrimoniului scriitorului Zaharia Stancu (licitatie online only). Licitatia cuprinde manuscrise, carti rare, corespondenta, fotografii de epoca, piese de mobilier, precum si alte obiecte legate simbolic de aceasta personalitate a culturii romanesti.
Toata aceasta mosternire culturala merita sa stea intr-un muzeu! Am vazut cum istoria literaturii nu il poate neglija pe Zaharia Stancu. Atunci de ce-ar fi neglijat de Consiliul Judetean Teleorman sau de catre Muzeul National al Literaturii? Va licita statul de aceasta data?
Acuarela ilustrand coperta cartii `Satra`, Eric Palmquist
Descult, de Zaharia Stancu, germana, Berlin, 1951
Descult, de Zaharia Stancu, japoneza, Tokyo, 1972
Descult, de Zaharia Stancu, maghiara, Bucuresti, 1952
Descult, de Zaharia Stancu, turca, Istanbul,1971
Lot format din romanul `Satra` si acuarela lui Eric Palmquist
Manuscris de 4 file Jocul cu moartea
romanul `Satra` . |