Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Citește în cadă la Acuarela
(Literatură)
Asociatia Culturala Imbold si Acuarela va invita in cada de lectura. Impreuna cu Marius Chivu si Raisa Beicu, am cules din biblioteca Okian 12 carti de citit in (canape)cada.
Cand? In fiecare zi, intre 12:00-23:00.

Astenia de iarna ne face sa ne simtim lenesi si neinspirati, asa ca ne-am gandit sa folosim timpul in favoarea noastra. Am ales oameni ai cartilor sa ne recomande carti din biblioteca Okian si am facut o mini biblioteca la Acuarela. Prietenii nostri, Marius Chivu si Raisa Beicu, au ales cate 6 carti si ne-au dat imbold la citit.

Pasi urmat pentru Citeste in cada!>>>
1.    Iesi din casa.
2.    Vino la Acuarela.
3.    Alege o carte dintre cele recomandate.
4.    Citeste in cada.
5.    Returneaza cartea.
6.    Repeta.

Dupa ce citim cartile sau in timp ce citim, ne intalnim cu Marius si Raisa sa vorbim despre ele. Miercuri, 21 februarie, de la 19:00.

**Locurile sunt limitate. Intrarea se face numai pe baza de rezervare la 0745 662 889.

Citeste in cada kv-02


Recomandarile lui Marius Chivu



1. Karen Russell, Vampires in the Lemon Grove
Am descoperit-o pe Karen Russell intr-o antologie americana cu o povestire despre ciinele de vinatoare al Emmei Bovary si am vrut sa citesc o carte intreaga de proza scurta scrisa de ea. (in general, ma intereseaza foarte mult proza scurta scrisa de femei.) Nu va lasati pacaliti de titlu: nu e o carte cu vampiri; dar nici sa nu va asteptati la povestiri mai putin „normale”. Subiectele sale sint niste inventii foarte ingenioase.

2. Aleksandar Hemon, Iubire si obstacole
Aleksandar Hemon, scriitor american de origine bosniaca, a fost tradus la noi pina acum doar cu romane. in cartea asta povesteste despre copilarie ca despre razboi si priveste razboiul (din Bosnia) cu familiaritate. Umor si drama in toate locurile unde nu te astepti sa le gasesti. Pentru ca orice carte adevarata iti arata arata si mai clar obstacolele vietii.

3. Richard Ford, Rock Springs
Rock Springs este una dintre cartile care m-a facut sa vreau sa scriu proza scurta si care mi-a influentat scrisul intr-o mare masura, incurajindu-ma sa nu ma feresc sa scriu despre dezastrele din vietile noastre. De asemenea, m-a invatat ca o carte de proza scurta poate fi gindita la fel de complex ca un roman. Acum ca am si tradus-o, cred ca am citit-o cap-coada de noua ori si tot nu m-am saturat de ea: e ca un film preferat unde abia astept sa se intample ceea ce stiu prea bine ca se va intampla.

4. Lauren Groff, Fates and Furies
Pe Lauren Groff am descoperit-o in aceeasi antologie cu Karen Russell cu o povestire despre viata unui baiat crescut linga o mlastina plina cu tot felul de reptile. Acesta este un roman care spune povestea unui mariaj, unui foarte lung mariaj, si la un moment dat s-a aflat pe lista cartilor recomandate de Obama. Daca nici Obama nu stie ce inseamna ce presupune sa ai o casatorie foarte lunga...

5. Adam Johnson, Fortune Smiles
Ca si Richard Ford, Adam Johnson a scris aceasta carte de povestiri ca pe un fel de roman in mai multe parti. Ca si in Rock Springs, si aici se intimpla nenorociri si lectura povestirilor este foarte intensa. Cum rar se intampla pentru o carte de proza scurta, in 2015 a primit The National Book Award. Este abia a doua carte a lui Adam Johnson. Pentru prima a primit Pulitzer-ul.

6. Flannery O`Connor, Complete Stories
Flannery O`Connor este, probabil, cea mai admirata autoare de proza scurta din istorie, desi a scris doar doua carti de povestiri. A murit in 1964 inainte sa implineasca patruzeci de ani, ceea ce n-a impiedicat cartile ei sa fie premiate postum. N-a fost tradusa si probabil nici nu va fi vreodata tradusa in limba romana. Volumul acesta aduna toate povestirile scrise in scurta ei viata, vreo treizeci.

citeste5


Recomandarile Raisei



1.    Here I am – Jonathan Foer
Omenirea este un cumul dezorganizat de razboaie. Israelul dispare, cutremurele au loc peste tot in lume, viata se destrama fix cand totul pare c-ar merge bine. Daca stam si ne gandim, nu avem nicio zi fara un razboi – exterior sau interior. In schimb, asteptam disperati pacea – care, de multe ori, nu mai vine. Cam despre asta scrie americanul Jonathan Foer. Poveste unei familii evreiesti din Washington DC, indepartarea intr-o casnicie, istorie si radiografia unor despartiri – pe toate le veti gasi aici remarcabil scrise.

2.    Freedom + The Corrections - Jonathan Franzen
Pe Franzen l-as recomanda oricand, oricui, pentru ca literatura are datoria si/ sau puterea sa ne pregateasca mintile pentru traumele ce pot aparea, ne explica situatii din trecut pentru care cautam solutii, ne face constienti de importanta familiei in viata noastra (cu tot cu disfunctionalitatile adiacente). Franzen a fost scriitorul care m-a ajutat, chiar mai mult decat nenumarati psihologi, sa imi analizez si sa imi inteleg familia, iar pentru asta el va ramane mereu slabiciunea mea literara.

3.    Me talk pretty one day - David Sedaris
Am citit cartea asta intr-o vacanta, pe plaja, dupa pranzuri cu midii si sezlonguri mutate de pe un nisip pe altu’. Am ras in hohote la cele 27 de eseuri, desi cam toate ascund lucruri triste ale vietii lui Sedaris si, de fapt, ale vietii noastre. Parinti care vor sa se razbune pe viata prin copiii lor, defecte pe care incercam sa le camuflam sau sa le reparam, dar nu reusim, culturi pe care suntem constransi sa le intelegem, instrumente la care cantam, desi nu ne dorim s-o facem, iubiri pentru care sacrificam lucruri, iubiri pentru care invatam lucruri, iubiri pentru care uitam lucruri (pe o plaja).

4.    The Year of Magical Thinking – Joan Didion
Ea este, probabil, una dintre cele mai frumoase carti despre iubire scrise vreodata. Este suficient sa ii vad cotorul in biblioteca mea si mi se taie rasuflarea. O recomand doar asa, in engleza, o recomand pentru oricine care stie ce inseamna declaratia suprema de iubire: I love you more than one more day.

5.    100 love sonnets - Pablo Neruda
10, 100, 1.000 – oricate poeme de iubire scrise de Neruda mi-ar pica in maini, pe toate le-as citi.

citeste

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate