Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 martie 2024
Recomandări
Solartis Quartet, muzica boemă a unei povești istorice
(Muzică)
Solartis Quartet va concerta pe 27 februarie, de la ora 18.00 la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, in cadrul unui eveniment salonard special unde muzica va dezvalui povestea unei harti din vremuri indepartate, cu o valoare istorica putin cunoscuta in spatiul public romanesc.
Solartis Quartet contribuie cu o nota muzicala distincta la crearea unei atmosfere boem-istorice, in consonanta cu ratiunea si nuantele evenimentului.

Harta poarta denumirea de „Regni Bohemiae, Ducatus Silesiae, Marchionatus Moraviae et Lusatiae”; a fost realizata de reputatul cartograf german J. B. Homann si publicata la Nürnberg, in anul 1720. Transformata muzical, aduce in programul serii un ciclu care cuprinde lucrari a trei compozitori cu o biografie intiparita in tinutul Boemiei istorice: J. Haydn - Quartet op. 64 no. 5 “The Lark”, L. van Beethoven - Quartet op. 95 “Serioso” si A. Dvorák - Quartet op. 96 no. 12 “American”.

Programul ales se inscrie in repertoriul tipic scolii vieneze de compozitie (Haydn si Beethoven), clasicismul vienez fiind legat de perioada in care Boemia, parte a Imperiului Austriac, influenta consistent muzica academica.

Dvorák, cel de-al treilea compozitor al serii, este si primul compozitor boemian de notorietate mondiala, distingandu-se prin capacitatea de a integra, cu mult rafinament, materialul folcloric in limbajul muzical romantic de secol XIX.

Rezervarile se pot face la adresa: comunicare@muzeulhartilor.ro Pretul biletului de intrare este de 8 lei si include vizitarea muzeului. Locurile sunt limitate.”Un cvartet de coarde profesionist in toate sensurile acestui cuvant

Catalin Rotaru, Profesor de Contrabas la Arizona State Music University


2018.02.12-Solartis Quartet Credit Foto Mihai Benea


Solartis Quartet
s-a infiintat in anul 2012, iar cei patru tineri care compun astazi cvartetul se numesc: Simina Croitoru (Vioara I), Ana Maria Marian (Vioara a-II-a), Theodor Andreescu (Viola) si Andrei Nitescu (Violoncel).

Din 2012 pana in prezent, Solartis Quartet a concertat pe scene bucurestene consacrate - Ateneul Roman, Sala Radio, Palatul sutu, Sala ”George Enescu” a U.N.M.B, Academia de Muzica si Arte, Cinematograful Patria. De asemenea, au concertat, la nivel national, in Cluj, Targu Mures, Sibiu, Ploiesti, Timisoara, Iasi, Tulcea.

Cea mai importanta distinctie in activitatea competitionala de pana acum o reprezinta reusita din 2014 cand Solartis Quartet, ca reprezentanti ai Romaniei, castiga Premiul al II-a si Premiul Special ”Antonin Dvorak” la Plovdiv International Chamber Music Competition. In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitatia de a sustine un recital in cadrul Festivalului International ”George Enescu” editia XXI, urmand ca o editie mai tarziu invitatia sa fie reinnoita, de data aceasta presupunand un concert pe scena Ateneului Roman alaturi de Filarmonica ”George Enescu” din Bucuresti, unde tinerii artisti au interpretat lucrarea ”Clouds” pentru cvartet de coarde si orchestra, compusa de Peter Ruzicka, chiar sub bagheta acestuia.

Mai multe detalii puteti gasi aici: https://solartisquartet.ro/

Solartis Quartet Credit Foto Solartis


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate