Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Dublu concert de mărțișor Emil Bîzgă revine pe scena ArCub alături de Marius Preda
(Muzică)
Joi, 1 martie, ora 20:00, la ARCUB, ascultam live muzica Bucurestiului si a Berlinului interbelic, dar si Bach interpretat la trompeta si tambal in dublul concert de martisor din seria concertelor de jazz Artist in Residence. Artisti: Emil Bizga si Marius Preda, Oana Chitu Jazz Quartet.
Concertul face parte din al doilea sezon Artist in Residence organizat de Primaria Capitalei prin ARCUB.

Astfel, doi reprezentanti remarcabili ai jazzului Emil Bizga (trompeta) si Marius Preda (tambal, pian, contrabas) prezinta in premiera, la ARCUB, proiectul The Baroque Jazz Duo, un concept unic de spectacol in lumea muzicala romaneasca si o provocare atat pentru publicul de jazz, cat si pentru fanii muzicii clasice. Combinand elemente desprinse din doua perioade importante ale istoriei muzicii, The Baroque Jazz Duo se foloseste de trompeta si tambal pentru a purta ascultatorii din lumea lui Bach in sonoritatile World Music si a ramane apoi intr-un univers complet nou, imprevizibil si ireal.

„Recomandam acest program unui public dezbracat de prejudecati, cu mintea deschisa spre noi lumi sonore si celor care vor, pentru un timp, sa evadeze din realitate si sa ramana suspendati, macar in sala de concert, intr-un timp inca neinventat.”

–Emil Bizga & Marius Preda.

De asemenea, tot joi, 1 martie, la Sala Mare ARCUB, Oana Chitu Jazz Quartet va sustine un concert menit sa readuca in prim plan tangouri romanesti din perioada interbelica, intr-o combinatie originala cu elemente de folclor si jazz: Berlin – Bucuresti eterna poveste. Inspirandu-se din perioada interbelica si din amintirile parintilor ei, a inregistrat in 2007 albumul „Bucharest Tango” cu melodii din Micul Paris, album aparut in Berlin la binecunoscutul Label international Asphalt Tango, care impresariaza printre altii si Fanfara Ciocarlia.
Oana Chitu si ansamblul ei extind de aceasta data programul din „Bucharest Tango” cu cantecele Berlinului anilor ’20 – ’30, creand o punte de dragoste intre cele doua orase.

1 martie_Concert Dublu de Martisor


Nascut la Iasi, intr-o familie de muzicieni, Emil Bizga isi desavarseste studiile muzicale incepute in Bucuresti cu un master in trompeta clasica la Malmö University din Suedia si un master in trompeta de jazz la Conservatorul din Hanovra, in Germania. In Statele Unite obtine Artist Diploma la Rutgers University, din New Jersey, unde studiaza cu Hakan Hardenberger, Wynton Marsalis si William Fielder, artisti care ii definitiveaza stilul si tehnica instrumentala. Influentat de experiente diverse alaturi de orchestre de muzica clasica si de jazz, amprenta sa muzicala este o mixtura de sunete contrastante, unica in jazzul modern, ce a ajuns sa fie recunoscuta la nivel international. De-a lungul carierei urca pe aceeasi scena cu nume mari precum Jimmy Cobb, Benito Gonzales, Marius Preda, Jon Davis sau Vladimir Cosma.
 
La varsta de patru ani, Marius Preda primeste un tambal cadou de la bunicul lui, instrument de care se indragosteste iremediabil. Dupa ce studiaza vibrafonul la Conservatorul Regal din Haga, artistul isi dezvolta un mod inedit de a canta la tambal, devenind astfel primul tambalist din istoria jazzului mondial. Pe parcursul anilor, Marius Preda a cantat alaturi de Arturo Sandoval, Mike Stern, Dennis Chambers, Tom Kennedy, Teymur Phell, Sanah Kadoura, John Patitucci, Andreas Oberg, Lewis Nesh, Leonid Ptashka, Dave Kikoski, Didier Lockwood, André Rieu. Dupa ce maestrului muzicii de film din Franta, Vladimir Cosma il invita sa cante in turneul sau din 2016 – 2017, in Franta si Elvetia, acesta declara ca „Marius e unul dintre cei mai buni muzicieni cu care am lucrat pe parcursul intregii mele cariere”, iar Arturo Sandoval il descria „Marius este un dar de la Dumnezeu…”.

Oana Catalina Chitu este influentata puternic de interpretarile care au ramas inregistrate cu vocea Mariei Tanase. Stabilita la Berlin dupa 1990, artista de etnie tiganeasca a infiintat trupa de ritmuri traditionale balcanice Romenca alaturi de acordeonistul sarb Dejan Jovanovic. Oana Catalina Chitu interpreteaza tangourile romanesti intr-un timbru vocal original, cu influente de jazz, swing si flamenco. Solista a studiat pianul, jazzul si canto la Berlin, unde s-a  stabilit in anii 1990. Pe scena muzicala internationala, Oana Catalina Chitu impresioneaza prin vocea inconfundabila si prin prezenta plina de expresivitate. Pentru artista, locul natal, Humulestiul, este o continua sursa de inspiratie.

Program ARTIST IN RESIDENCE martie 2018:

Joi 15 Martie | 20:00

Luiza Zan Trio | AfroDizzy
Luiza Zan – voce (RO), Iulian Pavelescu – chitara (RO), Lehel Vitalyos – contrabas (RO)

Biletele pot fi achizitionate online de pe arcub.ro si bilet.ro sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Preturi: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).

Programul ARTIST IN RESIDENCE
Inaugurat in 2016, Jazz @ ARCUB – ARTIST IN RESIDENCE invita muzicienii de jazz din Romania sa curatorieze un sezon de concerte cu o tema propusa de ei insisi. Modelat dupa programe similare din San Francisco, New York si Amsterdam, ARTIST IN RESIDENCE prezinta in premiera publicului bucurestean proiecte originale ce ilustreaza tema stagiunii. Programul se remarca printr-o selectie spectaculoasa de muzicieni romani si internationali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni ARTIST IN RESIDENCE este pianistul si compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusa este „Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.  

“In zilele noastre lumea muzicii e din ce in ce mai distinct impartita intre larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potential creativ si o minoritate rezistenta, deschisa  inca spre firesc, spre arta vie. In acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzica in timp real, se pare ca poseda inca mijloacele de supravietuire. O dovedeste numarul din ce in ce mai mare de improvizatori intr-un context institutional destul de putin ofertant. Ce-i determina pe muzicieni sa aleaga aceasta cale a expresiei artistice? Se pare ca a face muzica improvizata, a o elabora in colectiv e, pana la urma, o indeletnicire placuta ce se si potriveste mai bine noilor comandamente  moral-sociale sau estetice ale contemporaneitatii. Asa se explica, pe langa numarul crescand, si mobilitatea  acestor creatori spontani, prezenti in mai toate sectoarele vietii muzicale. Bucuria de a canta a  muzicienilor de jazz, implicarea lor in actul artistic ma fac sa ma gandesc la un viitor cand, poate, nu vor mai exista ascultatori ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent si inspiratie. Din pacate, daca lucrurile vor continua pe fagasul pe care au pornit, nu toata lumea va mai avea legaturi cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fara sa o inteleaga. intregul spatiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.  Totusi, la fel ca in scenariile filmelor science-fiction,  imaginez o comunitate mica ce va continua sa celebreze prin sunet, expresie, dans si cuvant creativitatea muzicala. si vreau sa cred ca asta va conta pentru formatia spirituala a omului. De aceea, avand onoarea sa fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis sa plasez seria concertelor din aceasta stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future.” declara Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.


Stagiune organizata de Primaria Capitalei prin ARCUB.


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival si al Zilelor Bucurestiului.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate