Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Lansare de carte la Institutul Francez din Timișoara: „Roland Barthes. Mitologii românești” de Alexandru Matei
(Literatură)
Roland Barthes si Romania? Iata o alaturare care poate parea surprinzatoare. Putini stiu insa ca, in urma cu 70 de ani, un tanar pe nume Roland Barthes ajunge la Bucuresti in calitate de bibliotecar la Institutul Francez, devenind mai apoi atasat cultural al Ambasadei Frantei in Romania.
Cartea lui Alexandru Matei - „Roland Barthes. Mitologii romanesti” - nu nu se axeaza pe „perioada romaneasca” a eseistului francez, desi o evoca si ii atribuie a anumita influenta asupra evolutiei gandirii sale ulterioare. Autorul se concentreaza pe receptarea lui Roland Barthes in Romania sub comunism, realizand o radiografie a mediului cultural romanesc din acea perioada.

Eseul s-a bucurat de o receptare laudativa din partea celei mai importante specialiste contemporane a operei barthiene. Tiphaine Samoyault este de parere ca lucrarea „relateaza un episod pasionant al relatiilor dintre Franta si Romania si ofera, in acelasi timp, un eseu remarcabil despre Roland Barthes." Alexandru Matei este, de altfel, un cercetator al subiectului recunoscut pe plan international, acesta contribuind la volumul „État Présent” dedicat centenarului Barthes si publicat in revista „French Studies” in 2015. Pentru a-si documenta cartea, autorul a avut acces la Fondul Roland Barthes de la Biblioteca Nationala a Frantei, gratie unei burse din partea Guvernului Francez.

Pentru cei care se intreaba de unde vine interesul pentru acest subiect, Introducerea cartii ofera cateva raspunsuri. „De ce Roland Barthes? Pentru ca primul lui text este despre Nietzsche si tragedia greaca, desi era un tip de stanga./ Pentru ca era minoritar din toate punctele de vedere – desi occidental./ Pentru ca a oscilat intre detergent si filosofie zen, fara sa se hotarasca niciodata./ Pentru ca, daca-l citim in oglinda scrierilor intelectualilor romani, gasim explicatii” afirma Alexandru Matei. 

Despre perspectivele noi pe care le deschid scrierile romanesti asupra operei barthiene va vorbi chiar autorul, la intalnirea cu publicul din 1 martie, ora 18:30, de la Institutul Francez. Vor aduce completari invitatii sai, Adriana Babeti si Vasile Popovici, critici literari si profesori universitari la Facultatea de Litere a Universitatii de Vest din Timisoara. La finalul intalnirii, cartile vor putea fi achizitionate, cu autograf, de la standul librariei Cartea de nisip.

Evenimentul face parte din programul Lunii Francofoniei la Institutul Francez din Timisoara.
Parteneri: Editura Art, Libraria Cartea de nisip.
Mai multe informatii pe Facebook si pe site-ul Institutului Francez din Timisoara.

cover Roland Bathes, mitologii române?ti


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate