Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Muzeul Național de Istorie a României prezintă, pentru prima dată în Olanda, expoziția „Românii și Marele Război”
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei in colaborare cu Institutul Cultural Roman la Bruxelles si Ambasada Romaniei in Regatul Tarilor de Jos prezinta, in cadrul seriei de manifestari consacrate celebrarii Centenarului Desavarsirii Unitatii Nationale, expozitia foto-documentara „Romanii si Marele Razboi.”, la Muzeul Huis Doorn din Olanda.
Vernisajul expozitiei a avut loc pe 15 februarie 2018, in prezenta domnului Willibrord van Beek, Comisarul Regelui pentru provincia Utrecht, a E.S. doamna Brandusa Predescu, Ambasadorul Romaniei in Regatul tarilor de Jos, a domnului Jasper van Geijtenbeek, Viceprimarul localitatii Doorn si a domnului dr. Cornel Constantin Ilie, Director adjunct al Muzeului National de Istorie a Romaniei.

„Expozitia Romanii si Marele Razboi este de mare valoare pentru Muzeul Huis Doorn, din mai multe considerente. Muzeul Huis Doorn este singurul loc din Olanda dedicat memoriei Primului Razboi Mondial. Expozitia permanenta din pavilionul muzeului evidentiaza perioada neutralitatii Olandei in timpul Marelui Razboi. in plus, expozitia Romanii si Marele Razboi permite vizitatorilor sa compare doua tari care au intrat in razboi ca tari neutre si au incheiat razboiul in mod diferit. Pentru Muzeul Huis Doorn este, de asemenea, foarte important ca domnitorul monarh al Regatului Romaniei, Ferdinand, a fost membru al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, ramura svabeasca a Casei de Hohenzollern. Muzeul Huis Doorn este resedinta in exil a ultimului domnitor monarh al celeilalte ramuri franconiene a familiei, Wilhelm al II-lea de Hohenzollern”, a declarat Cornelis van der Bas, curator al Muzeului Huis Doorn si coordonator al proiectelor dedicate Primul Razboi Mondial.

Cele 30 de panouri foto-documentare ale expozitiei “Romanii si Marele Razboi” prezinta situatia Regatului Romaniei in preajma Primului Razboi Mondial, contextul socio-politic intern si international, adoptarea neutralitatii (vara anului 1914), campaniile din 1916 si 1917 si ocupatia Puterilor Centrale. Discursul istoric este completat de momente definitorii din istoria regalitatii romanesti si de exponate cu valoare estetica precum replici ale coroanelor regale ale Regelui Ferdinand si Reginei Maria, sceptrul regelui Ferdinand si uniforme militare. Conceptul expozitiei este realizat de Muzeul National de Istorie a Romaniei, Arhivele Nationale ale Romaniei si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Initiata de ICR Bruxelles si Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei, expozitia a fost itinerata in mai multe orase belgiene, in perioada decembrie 2014 – iunie 2016. „Romanii si Marele Razboi” continua astfel, turneul european inceput in anul 2014, fiind prezentata in mai multe orase precum Bruxelles, Aalst, Bruges, Leopoldsburg, Marche-en-Famenne, Chisinau, Milano, Torino, Roma, Trieste, Cremona, Padova, Venetia, iar acum la Doorn.

Expozitia va fi deschisa pana la data de 1 aprilie 2018.

FOTO EXPO (2)


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate