Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 februarie 2023
1882 • Se naste James Joyce
1889 • În fata Teatrului National Bucuresti sunt instalate primele doua lampi electrice pentru iluminatul public
1928 • Apare revista „Bilete de Papagal", sub directia lui Tudor Arghezi
1990 • Este reînfiintata Societatea Româna de Filosofie
Recomandări
Picnic poetic de Ziua Internațională a Francofoniei! #Haikunoi2018
(Viață)
Toate culorile lumii francofone in doar 17 silabe. Pentru al patrulea an consecutiv, cu ocazia Zilei Francofoniei, pe 20 martie, intre orele 12:00 si 14:00, Institutul Francez din Romania ii invita pe toti francofonii si francofilii romani sa sarbatoreasca frumusetea si diversitatea limbii franceze in scoli sau la locurile lor de munca, in cadrul unei noi editii a Picnicurilor poetice #Haikunoi2018.
Create in 2015, Picnicurilor poetice Haikunoi sunt organizate de Institutul Francez din Romania si de catre Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francophone din Romania (GADIF), impreuna cu institutii de invatamant préuniversitar (scoli, licee), universitati si societati comerciale de diferite profiluri. In 2018, evenimentul beneficiaza si de parteneriatul extraordinar cu Organizatia Internationala a Francofoniei – Biroul pentru Europa Centrala si de Est (OIF-BRECO). Aceasta sarbatoare este plasata sub inaltul Patronaj al Excelentei Sale, Doamna Michaëlle Jean, Secretar General al Organizatiei Internationale a Francofoniei, si a Doamnei Leïla Slimani, reprezentant personal pentru francofonie al Presedintelui Republicii Franceze, Domnul Emmanuel Macron.

La Timisoara, francofonii sunt asteptati pentru picnicul poetic in gradina Institutului Francez, intre ore 12.00-14.00. De la aceeasi ora, reprezentanti ai Institutului Francez din Timisoara se vor afla si in unitati de invatamant din judetul invecinat, Arad.

Participarea la picnicurile poetice este la indemana oricui – la scoala, in intreprinderi, societati comerciale, organizatii si asociatii de toate felurile, la orice loc de munca. in Romania si – de anul acesta – in alte tari, evenimentul pune in valoare creativitatea fiecaruia dintre noi (participantii sunt invitati sa imagineze haiku-uri in limba franceza) si reprezinta un moment festiv, de afirmare a francofoniei, reunind mii de persoane care impartasesc aceeasi pasiune pentru limba franceza. Picnicul pune in evidenta beneficiile invatarii limbii franceze de catre tineri, ceea ce constituie un avantaj in plus pe piata muncii. Nu in ultimul rand, Haikunoi este o pledoarie in favoarea multilingvismului, a descoperirii traditiilor si culturilor diferite; insusi numele evenimentului vorbeste despre acest lucru printr-un joc de cuvinte intre propozitia din limba romana „Hai cu noi” si denumirea tipului ancestral de poem japonez, haiku. Sa ne reamintim, haiku-urile sunt poeme foarte scurte care, in japoneza, se scriu pe un singur rand; in alte limbi, ele se compun din trei randuri diferite de 5-7-5 silabe.

De la an la an, evenimentul a castigat in amploare gratie entuziasmului si contributiei personale a profesorilor de franceza din intreaga tara, conferind inca si mai multa vizibilitate francofoniei si francofiliei pe intreg teritoriul Romaniei. In 2018, si-au anuntat participarea aproape 5000 de participanti din peste 50 de orase si comune din tara.

In 2017, Picnicurile poetice au fost incluse in circuitul Grand Tour, marca de excelenta aflata sub inaltul Patronaj al Presedintelui Republicii Franceze. Aceasta marca reuneste evenimente culturale si patrimoniale prestigioase, selectionate pentru capacitatea lor de a pune in valoare bogatia, diversitatea si vitalitatea francofoniei culturale si de a creste atractivitatea acesteia in lume. Anul acesta, gratie OIF, marca Haikunoi si Picnicurile poetice vor ajunge in mai multe tari – Bulgaria, Republica Moldova, Serbia.

Programul Picnicurilor poetice Haikunoi 2018:
- intre orele 12.00 si 14.00 – postarea haiku-urilor pe pagina Facebook a evenimentului - https://www.facebook.com/events/174678723075747/ - insotite de hashtagul #haikunoi2018; publicarea poemelor, in acelasi mod, si pe propriile pagini/profiluri Facebook (si pe alte retele sociale).
- intre 12.00 si 12.15 – deschiderea oficiala a evenimentului;
- intre 12.15 si 13.45 – picnic, prezentarea haiku-urilor pe Internet, pe panouri, baloane si alte suporturi disponibile, activitati diverse.
 
Contact: haikunoi@institutfrancais.ro

Organizator: Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Timisoara
Parteneri: GADIF, OIF-BRECO, Asociatia Apeca, Asociatia Hexagone
Sponsori: MGI Coutier, Helpline, Fornetti, Auchan

Afis Picnic_Poetic 2018 TM


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate