Arta fugii In memoriam Erich Bergel cu dirijorul Cristian Mandeal la Cluj | |
(Muzică) |
Arta fugii de Johann Sebastian Bach/Erich Bergel este monumentalul opus pe care il va prezenta dirijorul Cristian Mandeal, vineri, 28 septembrie 2018, ora 19.00, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, intr-un concert simfonic In memoriam Erich Bergel (20 de ani de la disparitie) ce se va desfasura la Biserica reformata calvina din Cluj Napoca. |
„Intr-o vreme in care accesul la informatia directa, vie, era ca si inexistent, Erich Bergel a insemnat pentru mine idealul de probitate artistica, de creativitate si implinire profesionala, modelul absolut la care orice tanar dirijor aflat inca in perioada sa de maturizare nu poate decat sa aspire.”, declara Cristian Mandeal.
Erich Bergel (1930, Rasnov -1998, Ruhpolding, Germania) a fost dirijor principal al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca, intre 1966 si 1971. in perioada 1958 si 1962, a fost inchis din motive politice. A plecat in Germania in 1971, unde a fost sustinut de Herbert von Karajan. Intre 1974 si 1980 a condus Internationale Bayreuther Jugendfestspiele. Din 1979 a fost profesor de dirijat si educatie orchestrala la Academia de arte din Berlinul de Vest. Intre 1989 si 1994 a fost dirijor principal al Orchestrei Societatii Simfonice din Budapesta.
Arta Fugii este ultima lucrare scrisa de Bach, ramasa neterminata, fara un titlu sau un anume instrument ori orchestratie specificate. Este o lucrare tulburatoare in perfectiunea ei, un testament artistic inca invaluit in multe aspecte necunoscute. Erich Bergel a fost cel care a creat o versiune pentru orchestra a lucrarii in care s-a apropiat ca nimeni altul de spiritul acestei muzici.
Dirijorul Cristian Mandeal nu a mai avut ocazia de a se intalni cu aceasta monumentala lucrare din anul 2007, cand a dirijat-o la Cluj, Brasov si Bucuresti in cadrul Festivalului “George Enescu”. Dupa ce va prezenta aceasta lucrare la Cluj, o va relua in toamna urmatoare, cu Panon Philharmonic, la Pecs, in Ungaria.
“Orchestratia si extraordinara incercare de finalizare a acestei capodopere absolute, chintesenta a gandirii occidentale, a fost numita la timpul ei ca fiind o infaptuire de o importanta epocala pentru intreaga muzica universala. Proiectarea gandirii abstracte in sfera concretului ii confera o dimensiune noua facand-o accesibila perceptiei omenesti comune, iar abordarea ei de catre instrumentele unei orchestre o umanizeaza in cel mai inalt grad posibil.”
afirma Cristian Mandeal in fata redescoperirii monumentalei lucrari Arta fugii de Johann Sebastian Bach/Erich Bergel, la mai bine de 10 ani de la abordarea precedent.
Dupa perioada mai lunga petrecuta la pupitrul Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca in anii ‘80, Cristian Mandeal a revenit frecvent pe scena orchestrei alaturi de care a petrecut anii maturizarii ca dirijor si impreuna cu care a realizat o discografie complexa, printre care integrala simfoniilor de Bruckner pentru casa de discuri Electrecord, inregistrari care au fost transpuse recent pe CD in Japonia la casa de discuri Tobu Classics. Un reper important al toamnei pentru Cristian Mandeal va fi revenirea la Cluj pe 28 octombrie, cu Recviemul de Verdi intr-un concert In memoriam Gheorghe Rosu (un an de la disparitie), alaturi de solistii corul si orchestra Operei Romane din Cluj.
CRISTIAN MANDEAL
In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia atat in strainatate, cat mai ales in Romania.
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) si compozitia (Stefan Niculescu), completandu-si ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) si München (Sergiu Celibidache, 1990). A inceput prin a fi corepetitor la Opera Romana Bucuresti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu”, editia 2001 si 2003. Ca Dirijor Principal si Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie – etalon pentru Romania. In strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati solisti ai contemporaneitatii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si la Orchestra Nationala Basca – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.
. | |
|
|