Cu prilejul inaugurarii sediului din Iasi va fi lansat volumul Arca lui Noe, semnat de Nicolae Manolescu. Vor participa: Varujan Vosganian, Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Cassian Maria Spiridon, Vasile Burlui. Moderatorul acestui eveniment va fi Calin Vlasie, director al Editurii Cartea Romaneasca.
Lansarea de carte va fi urmata de prezentarea primului numar al publicatiei „Semnal”, o publicatie periodica axata pe noutatile Editurii Cartea Romaneasca, dar si pe cele ale altor edituri prezente cu carti in Libraria Cartea Romaneasca din Iasi. Va asteptam cu drag!
Scurt istoric al Editurii Cartea Romaneasca
In anul Centenarului si in pragul propriului Centenar, Editura Cartea Romaneasca se intoarce la Iasi, locul de care o leaga o lunga si interesanta istorie.
Cartea Romaneasca este cea mai veche editura romaneasca. A fost infiintata in anul 1919 prin fuziunea mai multor edituri si tipografii, la initiativa rectorului Universitatii Bucuresti Ion Athanasiu si a profesorului universitar Ion Th. Simionescu, fost rector al Universitatii din Iasi. Initiatorii editurii, si-au propus „crearea unui institut de editura cu scopul tiparirii unei biblioteci ieftine cu continut literar, dar mai ales stiintific pentru raspandirea culturii”.
In anul 1948, editura a fost desfiintata de regimul comunist. Va fi reinfiintata in 1970, ca editura a Uniunii Scriitorilor din Romania, sub conducerea scriitorului Marin Preda, avand ca scop promovarea scrisului romanesc prin publicarea scriitorilor romani consacrati si promovarea tinerilor autori. Pana in 1989 a dominat piata culturala romaneasca, publicind peste 5.000 de titluri, intr-un tiraj total de peste 10 milioane de exemplare.
Dupa moartea lui Marin Preda, in 1980, editura a fost condusa succesiv de romancierul George Balaita (1981-1990) si criticul si istoricul literar Magdalena Popescu-Bedrosian (1990-1996). Din anul 1996 si pana in anul 2005 directorul editurii a fost criticul literar Dan Cristea.
La 1 iunie 2005 administrarea editurii a fost preluata de Editura Polirom, politica editoriala fiind asigurata de catre un Consiliu Director format din Nicolae Manolescu, Mircea Mihaies (din partea U.S.R.) si Silviu Lupescu (director al Editurii Polirom). Editura continua politica initiata in 1980 de Marin Preda, de promovare a scrisului romanesc. Intre 2005 si 2016, avand ca redactor-sef pe Madalina Ghiu, Cartea Romaneasca-Polirom publica 294 de autori, 452 de volume, in jur de 60 de debuturi.
De la 1 ianuarie 2017, Cartea Romaneasca a functionat sub administrarea Editurii Paralela 45, prin hotararea din 22.09.2016 a Comitetului Director al U.S.R. sub presedintia lui Nicolae Manolescu, iar din 1 octombrie 2017, se afla sub administrarea Editurii Cartea Romaneasca Educational, politica editoriala fiind asigurata de catre un Consiliu Director format din Nicolae Manolescu, Razvan Voncu (din partea U.S.R.) si Calin Vlasie. Este continuata linia editoriala initiata de Marin Preda in 1970, adaugandu-se, la propunerea lui Calin Vlasie, dezideratul initial impartasit de fondatorii editurii, acela de a tipari carti ieftine cu continut literar, stiintific si educational, ale autorilor romani si straini, carti care sa contribuie atat la propagarea culturii si educatiei, dar si la stimularea lecturii in randul tinerilor.
„Cultura prin continuitate!” – acesta este sloganul Editurii Cartea Romaneasca de la 1 ianuarie 2017.
. |