Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 octombrie 2019
Recomandări
Vioara lui George Enescu îşi continuă călătoriile din fiecare toamnă
(Muzică)
Turneul Vioara lui George Enescu revine in aceasta toamna pe scenele din Romania, in perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita „Catedrala”, pe care a cantat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”) si pianistul Horia Mihail vor canta in anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistrita, Timisoara, Slatina, Caracal si in mai multe recitaluri la Bucuresti.
Turneul se va incheia pe 8 octombrie in fata publicului bucurestean, la Sala Radio. Programul recitalurilor este si de aceasta data unul plin de placute surprize, din care nu lipsesc acele piese de mare popularitate pe care cu totii „le-am auzit candva”.
   
A trecut peste un secol de cand Geroge Enescu strabatea tara in timpul Primului Razboi Mondial alaturi de vioara sa, pentru a-si duce muzica catre cei bolnavi, raniti in razboi, oameni aflati in necazuri si nevoi.
   
Vioara Enescu 2017_3_Foto_Virgil Oprina

Din anul 2012, acelasi instrument, gratie altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a castigat prin concurs dreptul de a canta la „Catedrala”, cum este denumita celebra vioara construita de marele Guarneri del Gesu, continua aceeasi nobila misiune – aceea de a duce muzica in intreaga tara, acolo unde este mai mare nevoie de ea.
   
Daca la primele editii sondam teritoriul virgin al caminelor culturale din sate aflate in cele mai indepartate colturi ale Romaniei, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodata, sau pe cel al salilor de sport din licee in care veneau copii curiosi sa vada cum suna o vioara celebra, acolo unde ei joaca de obicei baschet la ora de educatie fizica – au fost mai apoi turnee in care vioara lui Enescu a mers in cautarea pianelor calatoare lasate in diferite orase ale tarii de Horia Mihail si, evident, la Sala Radio, si ani in care a ajuns sa cante la Beijing, la Londra, in Spania, Portugalia, si lista ar putea continua.
   
Sa ne amintim. „In cursul verii 1914, in atmosfera agitata, premergatoare inceperii Razboiului Mondial, George Enescu a dat o serie de concerte in scopuri de binefacere, cand la Arenele Romane, la Ateneul Roman sau in sala Liedertafel din Bucuresti, cand in orasele tarii, de la Targu Jiu, Craiova si Turnu Magurele, la Braila, Galati, Bacau si Iasi. Rostul lor era de a transmite ascultatorilor spiritul armoniei, de a le stimula increderea in puterile lor morale, dar si solidaritatea de care era nevoie in acele momente. in acelasi an, Enescu a facut un lung turneu de recitaluri si in orase lipsite de orice viata muzicala: Caracal, Slatina, Targoviste si Husi. isi transporta astfel ascultatorii, cum aflam din cronicile ziarelor, «departe, departe de tot de urateniile vietii», stimulandu-le setea de frumos.” (Povestea vietii lui George Enescu, George Zbarcea, Editura Ion Creanga, Bucuresti, 1982)
   
Avand acest ilustru exemplu, in 2012, doi muzicieni romani entuziasti, Gabriel Croitoru si Horia Mihail, carora le era familiara experienta de a canta pe mari scene ale lumii, in orase mari, la Bucuresti – la Sala Radio sau la Ateneu –, dar si in orase mai mici ale tarii, au descoperit ca au puterea de a incerca sa duca muzica clasica mai departe, in locuri cat mai diferite, unde nimeni nu se gandeste la ea sau nici nu a aflat de existenta ei, dar unde poate face foarte mult bine, asa cum facea Enescu in urma cu o suta de ani.

Detalii pe www.vioaraluienescu.ro

ITINERAR TURNEU:


12 septembrie, ora 19 – Alba Iulia, Casa de cultura

13 septembrie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte

15 septembrie, ora 19 – Tecuci, Ateneu

16 septembrie, ora 19 – Bistrita, Sinagoga

17 septembrie, ora 19 – Timisoara ,Sala Capitol

19 septembrie ora 19 – Slatina - Centrul cultural “Eugen Ionescu”

20 septembrie, ora 19 – Bucuresti, Sala Teatrelli

21 septembrie, ora 19 – Caracal, Teatrul National

22 septembrie, ora 18 – Bucuresti, Centrul cultural „Nicolae Balcescu” pentru UNESCO


8 octombrie, ora 19 – Bucuresti, Sala Radio


afisVE-national.cdr

Producatori: Accendo, The Culture Hub, Pro Contemporania
Coproducatori: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania Regional
Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music, Muzeul National „George Enescu”
Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio Romania, Primaria Municipiului Bucuresti prin Creart, Teatrelli, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Fundatia Pelin - Educatie fara frontiere crestin europeana din Tecuci, Centrul judetean pentru cultura Bistrita, Sinagoga din Bistrita, Filarmonica Banatul din Timisoara, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociatia Culturala Center Inter Art, Primaria Slatina, Asociatia Fiii si Prietenii Caracalului, Teatrul National din Caracal, Centrul cultural „Nicolae Balcescu” pentru UNESCO.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate