Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 februarie 2023
Recomandări
Alexandru Tomescu a deschis noua stagiune de la Sala Radio!
(Muzică)
Sala Radio - cea mai mare sala de concerte simfonice din Romania, dotata cu cea mai mare orga din tara si din sud-estul Europei - isi redeschide portile pentru stagiunea de concerte 2018-2019. Noua stagiune este una aniversara si va fi marcata de 3 evenimente cu totul speciale: sarbatorirea celor 90 de ani de la infiintarea postului public Radio Romania (1 noiembrie) - cifra ce reprezinta si vechimea Orchestrei Nationale Radio, Centenarul Romaniei (1 decembrie) si Festivalul International al Orchestrelor Radio – RadiRo, editia a IV-a (18-25 noiembrie).
Stagiunea s-a deschis vineri, 5 octombrie 2018 (19.00), prin concertul ORCHESTREI NATIONALE RADIO (dirijor: JULIEN SALEMKOUR), in cadrul caruia apreciatul violonist ALEXANDRU TOMESCU a interpretat Concertul in re major pentru vioara si orchestra, semnat de Erich Wolfgang Korngold.

Considerat unul dintre fondatorii muzicii de film, elev al compozitorilor Gustav Mahler si Alexander von Zemlinski, Korngold a compus muzica pentru 16 pelicule de la Holywood si a obtinut doua premii Oscar. In 1935 a semnat un contract cu Warner Bros. si a creat prima coloana sonora originala pentru filmul Captain Blood, moment ce a insemnat afirmarea lui Korngold drept unul dintre primii compozitori de la Hollywood apreciati la nivel mondial. In cea de-a doua parte a serii, ati putut asculta Simfonia a V-a de Gustav Mahler, cunoscuta publicului larg si gratie includerii unui pasaj din lucrare in celebrul film ”Moarte la Venetia” (1971), regizat de Luchino Visconti.

Miercuri, 10 octombrie (19.00) este randul ORCHESTREI DE CAMERA RADIO sa isi faca debutul in noua stagiune de la Sala Radio, cu un concert derulat sub bagheta tanarului dirijor roman VLAD VIZIREANU, care se bucura deja de o cariera internationala. Programul serii va cuprinde una dintre creatiile marelui Mozart:  Concertul nr. 5 in la major pentru vioara si orchestra, Requiem-ul in do minor semnat de contemporanul sau, compozitorul italian Luigi Cherubini si Musique pour Radio, uvertura pentru orchestra mica - partitura ce apartine compozitorului roman Filip Lazar.

Evenimentul se va desfasura cu participarea violonistei CRISTINA ANGHELESCU – solista a Orchestrelor si Corurilor Radio Romania – si a CORULUI ACADEMIC RADIO (dirijor: CIPRIAN TUTU).

Julien-Salemkour

Dirijorul Julien Salemkour a studiat la Musikhochschule din Hanovra si la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de opera si balet si concerte cu muzica simfonica. De-a lungul timpului a fost dirijor invitat al unor prestigioase institutii precum Metropolitan Opera - New York, Teatro alla Scala - Milano, Semperoper - Dresda, Staatskapelle Berlin si Orchestra Simfonica Radio - Berlin. In anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat sa preia, in ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim si prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la nasterea lui Mozart. Julien Salemkour a sustinut atat rolul de dirijor cat si pe cel de pianist, concertul fiind transmis in direct in 23 de tari din toata lumea.

Alexandru-Tomescu

Unul dintre cei mai apreciati violonisti romani, Alexandru Tomescu se bucura de privilegiul de a interpreta, incepand din anul 2007, pe o vioara de patrimoniu: vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista catorva proiecte muzicale de anvergura, sub genericul Turneul Stradivarius. A concertat sub bagheta unor dirijori importanti, intre care Kurt Masur si Valery Gergiev, alaturi de pianisti precum Valentina Lisitsa si Eduard Kunz, in sali celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théatre des Champs-Élysées. A inregistrat pentru posturi de radio si televiziune romanesti, dar si din Anglia, Franta, Elvetia, Germania, Olanda, Polonia, SUA si a realizat numeroase imprimari pe CD.

Vlad-Vizireanu
   
Vlad Vizireanu si-a facut debutul cu London Symphony Orchestra la Barbican Hall, fiind unul dintre cei trei finalisti ai Concursului International de Dirijat „Donatella Flick” – Londra (2016). A obtinut premiul al II-lea la Concursul International Cadaqués (Spania), in urma caruia a dirijat un concert televizat, alaturi de Cadaqués Symphony, in L'Auditori Hall din Barcelona. In toamna anului 2013 si-a facut debutul la Festivalul International “George Enescu”, unde a dirijat o orchestra formata din membrii Pittsburg Symphony si Camerata Regala, iar la editia din 2015 a dirijat Camerata Regala, avand-o ca solista pe violonista Rebekka Hartmann. A fost invitat la editia din 2019 a Festivalului International “George Enescu”, unde va dirija Orchestre National de Lille. Este in prezent director muzical al Orchestrei Simfonice din North Shore, Long Island (New York – SUA) si dirijor asistent al Thousand Oaks Philharmonic.

Cristina-Anghelescu

Prezenta activa pe toate scenele din Romania inca din perioada studentiei, Cristina Anghelescu a fost invitata sa concerteze in sali renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Sala Ceaikovski – Moscova, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Sala Smetana – Praga, Finlandia Hall – Helsinki etc. A efectuat numeroase turnee in toate tarile Europei, in Taiwan, America de Sud si cea de Nord, Africa de Sud, a fost invitata a festivalurilor “Prague Spring” si “Helsinki Festival”.


Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate