Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Royal - Concert cu muzică şi instrumente din vremea familiei de Hohenzollern
(Muzică)
Joi, 4 octombrie 2018, incepand cu ora 19:00, in Salonul Cerchez al Muzeului National Cotroceni a avut loc un concert cameral in cadrul proiectului ROYAL, concert cu muzica si instrumente din vremea Familiei de Hohenzollern. Proiectul, finantat de AFCN, este organizat de Asociatia VBC in parteneriat cu Muzeul National Cotroceni, cu sprijinul Muzeului National al Literaturii Romane si al Societatii Basarabia, avand ca partener media Radio Romania Muzical.
Ne aflam intr-un an jubiliar: sarbatorim implinirea unui veac de la nasterea Romaniei moderne sub forma unei monarhii parlamentare conduse de regi din dinastia Hohenzollern. In contextul unei atat de semnificative aniversari, am considerat binevenita idea pianistei Karina Sabac, initiatoarea si directorul artistic al proiectului Royal - Concert cu muzica si instrumente din vremea familiei de Hohenzollern, de organizare a unui concert care sa oglindeasca muzical traiectoriile convergente ale celor doua culturi – romana si germana.

Concertul nostru incepe printr-o incursiune muzicala in vremurile de glorie ale regatului prusac. Pagini baroce si preclasice – majoritatea semnate de compozitori aflati sub patronajul acelui Hohenzollern luminat care a fost imparatul Frederic cel Mare –  vor fi cantate pe instrumente istorice, datand din secolul al XVIII-lea (fortepiano, oboi baroc si viola da gamba). In plus, e semnificativ faptul ca doi dintre interpreti sunt membri marcanti ai Orchestrei Simfonice din Aachen, deci vin din vechea capitala a Sfantului Imperiu Roman, oras ridicat la acest rang de catre Carol cel Mare, suveranul pe care nu putini istorici il considera drept parintele simbolic al ideii de largire si unificare a granitelor europene.

Acestei prime jumatati a concertului i se adauga, in a doua parte, pagini reprezentative din muzica romaneasca, datand atat din perioada regilor Romaniei, cat si din cea contemporana. Se va apela acum la instrumente moderne (vioara, viola, violoncel si pian) si interpreti romani de prestigiu se vor alatura celor invitati din Germania.

Diana Mos - vioara, Sarah Perl - viola da gamba, Andrew Simpson - viola, Marin Cazacu - violoncel, Stephane Egeling - oboi baroc si Karina Sabac - pianoforte si pian vor interpreta, in prima parte, piese camerale scrise de John Cristopher Pepusch, Cristoph Schaffrath, Franz Benda, Louis Ferdinand Prinz von Preußen, Carl Philippe Emanuel Bach, Georg Philipp Telemann si, in partea a doua, compozitii de Doina Rotaru, Constantin Dimitrescu, Joachim Albert Prinz von Preußen, George Enescu, Valentin Gheorghiu si Dan Dediu.

La Centenarul Marii Uniri, aceasta este harta culturala pe care concertul nostru o propune publicului: integrarea fireasca a Romaniei moderne, nascuta sub zodia regilor de Hohenzollern, intr-o Europa unita si capabila sa inspire.

Organizatorii multumesc Muzeului National al Literaturii Romane pentru sprijin. Multumiri aducem Academiei de Muzica Gheorghe Dima din Cluj pentru gestul generos de a oferi concertului pianofortele sau, construit in stil vienez in jurul anului 1820 de catre Adalbert Stabernak si restaurat de Gert Hecher in 2014. Oboiul baroc al lui Stephane Egeling este un Grundmann din 1777. Viola da gamba a interpretei Sarah Perl este construita de Ölmüller, in replica dupa un Colichon din 1680. Marin Cazacu canta pe un violoncel Lorenzo Ventapane din 1820.

POSTER ROYAL

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate