Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Deschiderea expoziției „Marele Război și Unificarea României. Un parcurs istoric și vizual la 100 de ani de la nașterea României Întregite”, la Roma, Italia
(Istorie)
Astazi, 2 octombrie 2018, ora 17:30, la Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano, Roma, Italia, se inaugureaza expozitia-eveniment „Marele Razboi si Unificarea Romaniei. Un parcurs istoric si vizual la 100 de ani de la nasterea Romaniei intregite”.
Proiectul expozitional, prin care se celebreaza Centenarul Marii Uniri, este rodul colaborarii mai multor institutii de cultura precum Academia Romana din Roma, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanista de la Venetia, Muzeul National de Istorie a Romaniei (Bucuresti) si Museo Centrale del Risorgimento (Roma).

Integrandu-se in suita de manifestari care au comemorat la nivel european 100 de ani de la Marele Razboi, dar punand in valoare cu precadere momentul Marii Uniri a Romaniei, aceasta expozitie istorico-documentara este parte din mesajul pe care generatia noastra este datoare sa il transmita generatiei copiilor nostri: cel al datoriei memoriei. Memoria celor care isi sacrifica viata pentru realizarea idealurilor lor nationale, pentru a-si apara patria, pamantul, dar si memoria fragilitatii pacii. De altfel, comemorarea celor cazuti in campaniile din Marele Razboi trebuie sa aduca in constiinta popoarelor europene si a umanitatii in genere efemeritatea existentei, precum si necesitatea unor eforturi conjugate pentru protejarea valorilor umane.

Unirea romanilor din 1918 a semnificat, pentru foarte multi contemporani si istorici deopotriva, concluzia proiectului politic pasoptist, definit de elitele romanesti la mijlocul secolului al XIX-lea. Dincolo de a fi un moment al bucuriei si al concordiei, Unirea a avut valente inaugurale, punand piatra de temelie a Romaniei Moderne. Contemporanii vedeau necesara o reasezare a tarii si a natiunii, iar echivalenta dintre Romania intregita si Romania noua, ca structura teritoriala si institutionala diferita (democratica si integrativa social sau economic), a reprezentat o constanta a discursului public. Unirea din 1918 reprezinta un proiect-reper fondator pentru romanii de astazi, in jurul caruia se organizeaza societatea, in sensul participarii civice, al rememorarii unor evenimente, personaje si valori determinante pentru statul nostru. Celebrarea ei implica si dezbaterea academica, profesionala, a procesului de unire politica a romanilor, petrecut pe fundalul Primului Razboi Mondial. Este o forma de a reflecta continuu la devenirea noastra istorica, dar si de a construi onest naratiunea cu privire la societatea romana actuala si perspectivele ei.

Intrucat pe 1 decembrie 2018 noi, romanii, sarbatorim 100 de ani de la Marea Unire, avem datoria de a le reaminti tinerilor, dar si prietenilor nostri, ca statul roman care a rezultat dupa unificare nu a fost un cadou al istoriei, ori consecinta unei lupte intre marile puteri ale vremii. Idealul Unirii a fost realizat cu sacrificiul suprem a peste 800 de mii de oameni, dar si cu efortul diplomatic semnificativ al generatiei de atunci.

Parcursul complex al romanilor in Primul Razboi Mondial pana la implinirea Marii Uniri va fi ilustrat si documentat in aceasta expozitie, pregatita de specialistii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei si de la Academia Romana din Roma. Expozitia cuprinde un itinerar foto-documentar al participarii Romaniei la prima conflagratie mondiala, intre 1916-1918, ce a condus la unificarea tarii, precum si o sugestiva selectie de obiecte istorice (drapele de lupta; uniforme de campanie ale familiei regale si costume de ceremonie ale unora dintre personalitatile de marca ale epocii, militari, diplomati si oameni de cultura; decoratii si brevete, etc.) si de replici ale uniformelor de campanie ale Armatei Romane, marturii ale acestei „transformari fundamentale a Romaniei, petrecute acum un veac, ale carei efecte sunt vizibile pana astazi” (cfr. prof. Francesco Guida).

Expozitia va fi deschisa pana pe 31 octombrie 2018. Programul de vizitare a expozitiei este de marti pana duminica, in intervalul orar 10:00-18:30, iar accesul este gratuit.

Afi?_expozi?ia-MARELE-RAZBOI-?I-UNIFICAREA-ROMÂNIEI-la-Roma

______________________________________________________________

Organizatori: Institutul Cultural Roman prin Accademia di Romania in Roma si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanista de la Venetia; Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Museo Centrale del Risorgimento a Roma, Departamentul de stiinte Politice al Universitatii Roma Tre si Ambasada Romaniei in Republica Italiana.

Texte de: prof. Francesco Guida si dr. Cornel C. Ilie
Parteneri media: TVRi si Radio Romania


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate