Evenimentul va fi organizat de Primaria Comunei Vetel si de Filiala Deva a Asociatiei „Terra Dacica Aeterna”, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, si are ca scop atragerea atentiei asupra unuia dintre cele mai importante ansambluri arheologice din Romania – asezarea romana de la Micia - introducerea acestuia in circuitul turistic si responsabilizarea publicului, prin actiuni de educatie pentru patrimoniu fata de acesta importanta resursa nationala neregenerabila.
Pe malul stang al Muresului, la granita vestica a provinciei Dacia, s-a dezvoltat, in Antichitate, un important centru militar si economic, Micia. Nucleul asezarii romane l-a constituit castrul auxiliar, amplasat intr-un punct strategic cheie pentru apararea provinciei.
Micia devine in perioada romana o asezare urbana semnificativa, chiar daca inscriptiile o pomenesc cu titlul de pagus. Importanta si inflorirea asezarii s-a datorat, fara indoiala, faptului ca aici a functionat una dintre principalele statii vamale de la marginea Imperiului Roman, devenind o adevarata placa turnanta ce asigura circulatia marfurilor, oamenilor si, nu in ultimul rand, a ideilor.
Cercetarile arheologice realizate aici in ultimii 40 de ani, prin eforturile reunite ale cercetatorilor de la Muzeul National de Istorie a Romaniei (Bucuresti) si de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (Deva), au avut ca rezultat dezvelirea unui complex de edificii publice si militare: un castru de mari dimensiuni, un amfiteatru, bai romane, temple, locuinte, strazi si o portiune din Drumul Imperial care lega provincia Dacia de partea occidentala a Imperiului Roman. Din situl de la Micia provin importante marturii de arta, civilizatie si cultura materiala, ce au imbogatit si imbogatesc permanent, cu fiecare campanie de cercetari arheologice, patrimoniul muzeelor din Romania.
Traversat si partial distrus de DN 7 si de calea ferata Simeria - Arad, afectat de amplasarea, in perioada comunista, a Termocentralei Mintia, situl de la Micia isi cere astazi dreptul la transformarea sa intr-o resursa culturala ce trebuie sa devina un pilon de dezvoltare durabila a comunitatii locale si un reper pe harta turistica a iubitorilor de istorie. Prin caracteristicile sale si prin potentialul sau turistic si stiintific, dar si prin gradul de accesibilitate, situl de la Micia se individualizeaza, fiind unic in cadrul siturilor romane din provincia Dacia.
Evenimentul are in centru ideea valorificarii potentialului multiplu al acestei importante resurse de patrimoniu, insuficient promovata, in ciuda amplasamentului de exceptie si a elementelor sale constitutive. „Micia Rediviva” se incadreaza in seria generoasa de evenimente, organizate de catre institutiile si entitatile partenere, cu prilejul Centenarului Marii Uniri dar si al Anului European al Patrimoniului Cultural.
Programul evenimentului:
11.00 - Parada costumelor antice Punctul Muzeal Micia;
11.30 - „Caravana castrului” A.C.S. Micia (asociatie de ciclism) Punctul Muzeal Micia – Situl arheologic Micia;
12.00 - Deschiderea oficiala;
12.30 - Deschiderea taberelor militare si a atelierelor (gastronomie, jocuri romane, mestesuguri);
13.00 - Ghidaj in situl arheologic Micia - „Povestile nespuse ale unui oras stravechi”;
14.00 - Concurs „SOLDATUL MICIEI – MILES MICIENSIS”;
15.00 - Reconstituire a unui ritual antic;
15.15 - Dansuri antice cu trupa „Eurytmia”;
15.30 - Prezentarea taberelor militare;
16.00 - Confruntarea armatelor;
16.30 - Vizita la Punctul Muzeal Micia.
. |