Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
Radio România Muzical prezintă Festivalul de pian “Moștenitorii României muzicale”
(Muzică)
Florian Mitrea, Adela Liculescu, Mara Dobrescu: trei nume ale unor exceptionali tineri pianisti romani, care vor aparea pe scena Salii Radio intre 16 si 18 octombrie, in cadrul Festivalului de pian “Mostenitorii Romaniei muzicale”, organizat de Radio Romania Muzical. In anul sarbatoririi Centenarului Romaniei Mari, este important sa ne raportam la valorile autentice, care ne reprezinta ca natiune.
Ideea de la care s-a pornit in alegerea artistilor a fost de a-i prezenta la Bucuresti pe muzicienii care au lansat anul acesta discuri promovate la nivel international pe care se regaseste muzica romaneasca si, de asemenea, de a oferi publicului ocazia de a-i asculta pe muzicieni romani tineri, de mare valoare, care nu apar regulat pe scenele romanesti. Programul recitalurilor include atat muzica romaneasca, dar si opusuri din repertoriul universal. Evenimentul este unul dintre proiectele prin care Radio Romania Muzical, singurul post romanesc dedicat muzicii clasice si o garantie a calitatii in media autohtona, onoreaza Centenarul Marii Uniri, dar si aniversarea Radio Romania 90, dincolo de emisiunile speciale concepute cu acest prilej.

Cei trei muzicieni alesi sunt nume cu adevarat rezonante pentru pianistica romaneasca de astazi, formati atat in tara, cat si peste hotare, cu o experienta internationala de cel mai inalt nivel.

Pianistul Florian Mitrea (29 ani) a lansat in ianuarie 2018 albumul “Following the river” cu un interesant concept repertorial care reuneste lucrari scrise de compozitori din tarile de pe malurile Dunarii: printre ei, Sigismund Toduta, Paul Constantinescu si Radu Paladi. Florian Mitrea locuieste din anul 2008 in Marea Britanie, unde si-a si definitivat studiile si este castigator al unor importante concursuri internationale. Revine sporadic in Romania; anul acesta a concertat in luna iunie la Filarmonica bucuresteana si va reprezenta Romania la Concursul George Enescu din luna septembrie 2018. Florian Mitrea va canta in cadrul Festivalului de pian organizat de Radio Romania Muzical pe 16 octombrie 2018, ora 19.00. in program lucrari de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Sigismund Toduta, Franz Liszt, Radu Paladi si Paul Constantinescu.

Florian Mitrea: “Romania are o lunga traditie de scoala pianistica, cu rezultate apreciate la nivel international. Ideea unui festival pianistic asezat sub semnul Centenarului Marii Uniri este o recunoastere a acestui fapt, si sunt cu totul onorat de invitatia de a participa la acest eveniment. Radio Romania Muzical este un element esential al unei normalitati culturale si sociale. Isi asuma cu responsabilitate rolul de a educa si cultiva publicul larg, dar in acelasi timp nu se comporta ca o institutie-muzeu, intepenita in tipare invechite, ci se re-inventeaza, cautand noi moduri de a atrage publicul catre marea muzica. Centenarul sa ne fie prilej de mobilizare nationala pentru sustinerea si protejarea reperelor culturale precum Radio Romania Muzical pentru inca o suta de ani.”

Adela Liculescu (25 ani) si-a definitivat studiile la Viena, oras unde locuieste in prezent. Este laureata unor importante concursuri internationale, cu o cariera in plina ascensiune. In 25 aprilie 2018, ea si-a lansat albumul de debut, realizat cu finantarea obtinuta ca premiu la unul dintre concursurile internationale la care a participat. Pe acest disc regasim si selectiuni din Suita op.10 de George Enescu, un omagiu adus de aceasta pianista tarii sale natale. Adela Liculescu va sustine un recital la Sala Radio pe 17 octombrie 2018, ora 19.00. in program lucrari de Christoph Willibald Gluck, Domenico Scarlatti, Franz Liszt, George Enescu, Enrique Granados si Igor Stravinski.

Adela Liculescu: “Ma bucur foarte mult sa sustin un recital in cadrul festivalului "Mostenitorii Romaniei muzicale". Revin acasa, in Romania, de fiecare data, cu mare placere si cant cu mare drag pentru publicul atat de calduros de la Bucuresti. Este prima data cand voi canta la Sala Radio, asa ca astept concertul din 17 octombrie cu mare nerabdare! Radio Romania Muzical mi-a fost aproape inca din anii de liceu, transmitand concerte pe care le-am cantat la Bucuresti sau prin mai multe interviuri de-a lungul timpului. Sunt onorata sa fiu invitata anul acesta in cadrul acestui festival organizat de Radio Romania Muzical!”

Mara Dobrescu este un nume rezonant romanesc in peisajul cultural francez de astazi. O prezenta pianistica plina de rafinament si sensibilitate, interpreteaza cu precadere repertoriul francez si romanesc, cu accent si pe creatia contemporana. in ianuarie 2018, Mara Dobrescu a lansat discul “Soleils de nuit”, pe care a cantat si lucrari de Dinu Lipatti si George Enescu. Alaturi de pianistul Florian Mitrea, Mara Dobrescu va interpreta la Sala Radio, pe 18 octombrie, ora 19.00, o lucrare pentru doua piane de George Enescu foarte rar abordata. in program se regasesc si alte lucrari de George Enescu, alaturi de opusuri de Philippe Hersant, Claude Debussy, Frédéric Chopin si Dinu Lipatti.
Fiecare concert pe care il dau in tara,  ma aduce in mod direct la impresiile copilariei mele…
Sunt  foarte interesata de modul in care copiii pot descoperi muzica clasica si imi place sa cred ca schimbul de idei intre generatii este esential. in acest sens, o mica surpriza va fi pregatita in foyerul Radiodifuziunii. Astept cu mare nerabdare intalnirea cu publicul « de acasa»!

festival pian site scris mare

Festivalul se bucura de sprijinul Rotary Club Pipera, acesta fiind un prim eveniment dintr-o serie multianuala care isi propune sa-i aduca la Sala Radio pe “Mostenitorii Romaniei muzicale”. De 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membri profesionisti din toate vocatiile, este o retea globala de lideri care doresc sa contribuie la in comunitatile din intreaga lume si care isi propun sa inspire oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabila. Rotary Club Pipera isi propune sa aduca contributia sa catre societatea romaneasca prin sustinerea talentelor si excelentei in toate vocatiile – muzica, arta, afaceri si nu numai – promovand catre generatiile actuale si viitoare din Romania etica si civismul ca valori intrinsece ale succesului.

Biletele pentru Festivalul de pian “Mostenitorii Romaniei muzicale” sunt disponibile in reteaua www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la casa de bilete a Salii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Festivalul este inclus in stagiunea Orchestrelor si Corurilor Radio Romania; abonamentele sunt valabile. Recitalurile se desfasoara fara pauza si dureaza, cu aproximatie, pana la ora 20.30.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate