Evenimentul este dedicat implinirii a 100 de ani de la Marea Unire si este co-finantat de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiectul este structurat pe 3 sectiuni, dupa cum urmeaza:
1. Derularea unei serii de 3 dezbateri publice pe tema Primului Razboi Mondial si a Marii Uniri. Acestea vor fi gazduite de catre Muzeul Municipiului Bucuresti – Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Dezbaterile vor fi sustinute de catre membrii APCRC. Dezbaterile se vor concentra pe scoaterea in evidenta a valorilor europene ce au stat la baza constituirii Romaniei Mari, precum si prezentarea personalitatilor politice, ce au contribuit la infaptuirea Marii Uniri.
2. Organizarea a 3 vanatori de comori de cate 1 zi, in cadrul carora elevii participanti la dezbateri vor avea de identificat monumente dedicate celor doua razboaie mondiale, existente in Bucuresti, ce se gasesc in subordinea Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic, din cadrul Primariei Capitalei.
3. Organizarea a 3 ateliere de scriere creativa despre viata cotidiana din perioada Primului Razboi Mondial si perioada premergatoare momentului Marii Uniri. Atelierele se vor desfasura in cadrul Casei Memoriale „Ion Minulescu si Claudia Millian”. Materialul de studiu pentru aceste ateliere vor fi cele doua romane clasice, „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” si „Padurea spanzuratilor”, precum si volumul de memorii al lui George Topirceanu, „Amintiri din luptele de la Turtucaia. Pirin Planina”. In data de 10.11.2018, la Muzeul National al Literaturii Romane, incepand cu ora 11:00, va avea loc o lectura publica a textelor realizate in timpul acestor ateliere.
Inscrierile la cele 3 sectiuni ale proiectului se vor realiza de catre profesorii de istorie si limba romana. Pentru evenimentul din data de 10.11.2018 accesul este liber, pentru publicul larg, in limita locurilor disponibile si in baza rezervarii la adresa de e-mail contact@apcrc.ro sau la numarul de telefon 0758.039.392.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.
Parteneri media ai proiectului: Agentia de presa AGERPRES, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Bucuresti FM, revista HISTORIA, Romania Libera, CeascaDeCultura.
. |