Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Fundația9 sprijină Les Films de Cannes à Bucarest și acordă un premiu pentru organizarea, în 2018, a Integralei Lucian Pintilie în cadrul festivalului
(Cinema)
Fundatia9 continua sa sustina liderii culturali si creativitatea, de data aceasta in cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, ce va avea loc in perioada 19-28 octombrie 2018. Fundatia9 este partener al integralei omagiale Lucian Pintilie organizata de catre Les Films de Cannes à Bucarest si Festivalul National de Teatru, in colaborare cu Filmex Romania si Centrul National al Cinematografiei.
Retrospectiva debuteaza la Cinema Muzeul Taranului, cu filmul “Balanta”, vineri, 19 octombrie, apoi urmeaza ”De ce trag clopotele, Mitica?”, sambata, 20 octombrie.

Retrospectiva continua la Cinemateca Union cu filmele: “Duminica la ora 6” (1965) – duminica, 21 octombrie, “Salonul nr. 6” (1978) – luni, 22 octombrie, “Terminus Paradis” (1997) – marti, 23 octombrie, “Reconstituirea” (1968) – miercuri, 24 octombrie, “Prea tarziu” (1996) – joi, 25 octombrie, “O vara de neuitat” (1994) – vineri, 26 octombrie, “Niki Ardelean, colonel in rezerva” (2003) – sambata, 27 octombrie, “Dupa-amiaza unui tortionar” (2001) si “Tertium non datur” (2006) – duminica, 28 octombrie.

O parte dintre actorii si membrii echipelor de filmare va fi prezenta la proiectii si va intra in dialog cu publicul. Intrarea la proiectiile din retrospectiva este libera, in limita locurilor disponibile.

In cadrul Galei de inchidere a festivalului, pe 28 octombrie, la Cinema Pro, Fundatia9 va acorda un premiu de recunoastere Asociatiei CINEMASCOP, organizator Les Films de Cannes à Bucarest, pentru realizarea primei retrospective integrale a lui Lucian Pintilie dupa disparitia sa. Premiul va fi ridicat de Cristian Mungiu, in calitate de fondator al festivalului.

Atat retrospectiva, cat si premiul duc mai departe spiritul Fondului de cinema “Lucian Pintilie”, creat in memoria marelui regizor roman prin intermediului caruia, Fundatia9 sprijina tanara generatie de autori de film si debutul lor in cinematografie.


"Fondul Lucian Pintilie" este un program destinat in primul rand tinerilor autori de film, dar si memoriei marelui regizor. Gandit pentru a sustine, in primul rand, pe creatorul de cinema de arta si conceput in asa fel incat sa ii dea acestuia mijloacele de a isi dezvolta si formaliza viziunea, fondul va deveni, in timp, o adevarata resursa pentru debuturi, dar si pentru relansarea si perpetuarea unei culturi estetice si cinematografice substantiale.”
- Corina Suteu, membra in Consiliul Director al Fundatiei9 si initiatoarea programului Fondul de cinema Lucian Pintilie.

Primii bursieri ai Fondului de cinema “Lucian Pintilie” sunt: Bogdan Muresanu, Anghel Damian si Cristi Iftime.

Balanta

Despre Fundatia9

Fundatia9, initiativa fondata si finantata de BRD – Groupe Société Générale, sustine, intr-o maniera inovatoare, pregatirea unei noi generatii prin programe de cultura si educatie ce au rolul de a stimula spiritul critic si de a aduce noi perspective asupra lumii contemporane. Actiunile noastre implica facilitarea accesului nemijlocit la cultura, contributia la imbunatatirea sistemului formal de educatie, sustinerea tinerei generatii de creatori si implicarea activa a partenerilor si publicului larg in constructia si dezvoltarea unei societati mai bune. Dintre primele programe ale Fundatiei9 amintim: Scena9, platforma de jurnalism cultural, Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”, ce sprijina filmele de autor, semnate de regizori romani aflati la debut si Rezidenta BRD Scena9, centru cultural destinat tinerei generatii de creatori de cultura contemporana.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate