Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 octombrie 2019
1754 • S-au inaugurat primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu
1833 • Se naste Alfred Nobel, chimist si industrias suedez, inventatorul dinamitei si fondatorul Premiului Nobel (d.1896)
1866 • A avut loc premiera operei "Viata pariziana", de Jacques Offenbach
1870 • Se naste Ivan Alexeevici Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (d.1953)
1871 • S-a constituit Societatea Filarmonica din Timisoara
1945 • Se naste Nikita Mihalkov, actor si regizor rus.
Recomandări
La Sala Radio, Festivalul de pian “Moștenitorii României muzicale”
(Muzică)
Florian Mitrea, Adela Liculescu, Mara Dobrescu: trei nume ale unor exceptionali tineri pianisti romani, care vor aparea pe scena Salii Radio intre 16 si 18 octombrie, in cadrul Festivalului de pian “Mostenitorii Romaniei muzicale”, organizat de Radio Romania Muzical. La finalul recitalurilor lor, pianistii Florian Mitrea si Mara Dobrescu vor oferi autografe pe discurile Following the river, respectiv, Soleils de nuit, aparute anul acesta.
Pe 18 octombrie, va fi vernisata si o expozitie de desene realizate de elevi ai liceului Tonitza din Bucuresti, dupa auditia uneia dintre lucrarile care figureaza in programul recitalului sustinut de Mara Dobrescu.

In anul sarbatoririi Centenarului Romaniei Mari, este important sa ne raportam la valorile autentice, care ne reprezinta ca natiune. Ideea de la care s-a pornit in alegerea artistilor a fost de a-i prezenta la Bucuresti pe muzicienii care au lansat anul acesta discuri promovate la nivel international pe care se regaseste muzica romaneasca si, de asemenea, de a oferi publicului ocazia de a-i asculta pe muzicieni romani tineri, de mare valoare, care nu apar regulat pe scenele romanesti. Programul recitalurilor include atat muzica romaneasca, dar si opusuri din repertoriul universal. Evenimentul este unul dintre proiectele prin care Radio Romania Muzical, singurul post romanesc dedicat muzicii clasice si o garantie a calitatii in media autohtona, onoreaza Centenarul Marii Uniri, dar si aniversarea Radio Romania 90, dincolo de emisiunile speciale concepute cu acest prilej.

Cei trei muzicieni alesi sunt nume cu adevarat rezonante pentru pianistica romaneasca de astazi, formati atat in tara, cat si peste hotare, cu o experienta internationala de cel mai inalt nivel.

Pianistul Florian Mitrea (29 ani) a lansat in ianuarie 2018 albumul “Following the river” cu un interesant concept repertorial care reuneste lucrari scrise de compozitori din tarile de pe malurile Dunarii: printre ei, Sigismund Toduta, Paul Constantinescu si Radu Paladi. Florian Mitrea locuieste din anul 2008 in Marea Britanie, unde si-a si definitivat studiile si unde preda, la Academia Regala de Muzica din Londra. Florian Mitrea este castigator al unor importante concursuri internationale. Revine sporadic in Romania; anul acesta a concertat in luna iunie la Filarmonica bucuresteana si a primit premiul Constanta Erbiceanu pentru cel mai valoros competitor roman din cadrul Concursului Enescu 2018. Florian Mitrea va canta in cadrul Festivalului de pian organizat de Radio Romania Muzical pe 16 octombrie 2018, ora 19.00. in program lucrari de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Sigismund Toduta, Franz Liszt, Radu Paladi si Paul Constantinescu.

Florian Mitrea: “Romania are o lunga traditie de scoala pianistica, cu rezultate apreciate la nivel international. Ideea unui festival pianistic asezat sub semnul Centenarului Marii Uniri este o recunoastere a acestui fapt, si sunt cu totul onorat de invitatia de a participa la acest eveniment. Radio Romania Muzical este un element esential al unei normalitati culturale si sociale. Isi asuma cu responsabilitate rolul de a educa si cultiva publicul larg, dar in acelasi timp nu se comporta ca o institutie-muzeu, intepenita in tipare invechite, ci se re-inventeaza, cautand noi moduri de a atrage publicul catre marea muzica. Centenarul sa ne fie prilej de mobilizare nationala pentru sustinerea si protejarea reperelor culturale precum Radio Romania Muzical pentru inca o suta de ani.”

Adela Liculescu (25 ani) si-a definitivat studiile la Viena, oras unde locuieste in prezent. Este laureata unor importante concursuri internationale, cu o cariera in plina ascensiune. In 25 aprilie 2018, ea si-a lansat albumul de debut, realizat cu finantarea obtinuta ca premiu la unul dintre concursurile internationale la care a participat. Pe acest disc regasim si selectiuni din Suita op.10 de George Enescu, un omagiu adus de aceasta pianista tarii sale natale. Adela Liculescu va sustine un recital la Sala Radio pe 17 octombrie 2018, ora 19.00. in program lucrari de Christoph Willibald Gluck, Domenico Scarlatti, Franz Liszt, George Enescu, Enrique Granados si Igor Stravinski.

Adela Liculescu: “Ma bucur foarte mult sa sustin un recital in cadrul festivalului "Mostenitorii Romaniei muzicale". Revin acasa, in Romania, de fiecare data, cu mare placere si cant cu mare drag pentru publicul atat de calduros de la Bucuresti. Este prima data cand voi canta la Sala Radio, asa ca astept concertul din 17 octombrie cu mare nerabdare! Radio Romania Muzical mi-a fost aproape inca din anii de liceu, transmitand concerte pe care le-am cantat la Bucuresti sau prin mai multe interviuri de-a lungul timpului. Sunt onorata sa fiu invitata anul acesta in cadrul acestui festival organizat de Radio Romania Muzical!”

Mara Dobrescu este un nume rezonant romanesc in peisajul cultural francez de astazi. O prezenta pianistica plina de rafinament si sensibilitate, interpreteaza cu precadere repertoriul francez si romanesc, cu accent si pe creatia contemporana. in ianuarie 2018, Mara Dobrescu a lansat discul “Soleils de nuit”, pe care a cantat si lucrari de Dinu Lipatti si George Enescu. Alaturi de pianistul Florian Mitrea, Mara Dobrescu va interpreta la Sala Radio, pe 18 octombrie, ora 19.00, o lucrare pentru doua piane de George Enescu foarte rar abordata. in program se regasesc si alte lucrari de George Enescu, alaturi de opusuri de Philippe Hersant, Claude Debussy, Frédéric Chopin si Dinu Lipatti.

Mara Dobrescu: “Sunt foarte bucuroasa si onorata sa fiu invitata in cadrul acestui proiect « Mostenitorii Romaniei muzicale». Am ales un program «de suflet». Pentru mine, care vin rar in tara, programul pe care il «impartasesc» cu publicul este foarte important, este ca un dar, si acest dar este ceea ce ma face pe mine sa vibrez! Evident, lucrarile lui Enescu si Lipatti nu puteau lipsi din acest program, cu atat mai mult cu cat ele fac parte din ultimul meu disc inregistrat in Franta, intitulat «Soleils de nuit» (Label Paraty) , disc pe care publicul il va putea descoperi in seara concertului. De asemenea, muzica lui Debussy, al carui centenar il sarbatorim anul acesta, va fi prezenta in acest program.
Fiecare concert pe care il dau in tara,  ma aduce in mod direct la impresiile copilariei mele…
Sunt  foarte interesata de modul in care copiii pot descoperi muzica clasica si imi place sa cred ca schimbul de idei intre generatii este esential. in acest sens, o mica surpriza va fi pregatita in foyerul Radiodifuziunii. Astept cu mare nerabdare intalnirea cu publicul « de acasa»!


Festivalul se bucura de sprijinul Rotary Club Pipera, acesta fiind un prim eveniment dintr-o serie multianuala care isi propune sa-i aduca la Sala Radio pe “Mostenitorii Romaniei muzicale”.

festival pian site scris mare

Biletele pentru Festivalul de pian “Mostenitorii Romaniei muzicale” sunt disponibile in reteaua www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la casa de bilete a Salii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Festivalul este inclus in stagiunea Orchestrelor si Corurilor Radio Romania; abonamentele sunt valabile. Recitalurile se desfasoara fara pauza si dureaza, cu aproximatie, pana la ora 20.30.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate