Recitalul a avut loc in Piata Mare din Sibiu, care s-a dovedit neincapatoare pentru cei peste 5.000 de spectatori dornici sa asculte vocile emblematice ale Corului Madrigal. Alaturi de celebrul ansamblu a urcat pe scena si Corul „Peda Sonora”, proiect muzical ce face parte din Programul National Cantus Mundi.
„Pentru mine, Corul Madrigal a fost mereu un exemplu de profesionalism, bun gust si de inalta tinuta. in timpul recitalului sustinut de acesta, am avut senzatia ca pentru prima data oamenii si-au acordat timp sa interiorizeze si sa aprofundeze lucrurile pe care altfel le evita. Apreciez generozitatea Corului Madrigal fata de copiii din Programul National Cantus Mundi si faptul ca isi asuma acest rol de formator si de model. imi pare un gest extrem de important in Romania secolului XXI ”,
a declarat Radu Nica, cel care a semnat regia artistica a evenimentului.
foto Andra Aron
Recitalul a inceput cu piesa „Cantece de lume” de Gheorghe Bazavan, o suita pe teme romanesti vechi, urmata de intonarea „Odei Bucuriei”, imnul Uniunii Europene. Finalul momentului muzical s-a realizat alaturi de corul de copii „Peda Sonora”, cantand la unison imnul Romaniei.
„A fost o onoare pentru Corul Madrigal sa participe la unul dintre cele mai importante evenimente din tara care a marcat centenarul Marii Uniri. Un eveniment realizat in regia lui Radu Nica, un om cu viziune complexa, care a adus laolalta artisti de mare seama. A fost o bucurie sa putem oferi publicului sonoritatea celor 100 de ani si asteptam ca si alte evenimente de acest fel sa se desfasoare pe teritoriul Romaniei, avand un scop nobil, cel de a evoca traditia si istoria Romaniei, dar si de a crea o punte intre generatii”,
a declarat Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Madrigal.
foto Andra Aron
In anul aniversar Madrigal 55, strategia culturala a prestigiosului ansamblu continua sa se concentreze nu doar pe amplificarea propriului repertoriu, dar si pe intensificarea activitatii tuturor corurilor care fac parte din Programul National Cantus Mundi. Turneul National de Craciun, pe care Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” il va desfasura in perioada 8 – 20 decembrie, va aduce pe marile scene din Romania mii de copii si tineri din reteaua Cantus Mundi. Programul National Cantus Mundi este cel mai mare proiect de integrare sociala prin muzica din Romania, initiat de reputatul dirijor Ion Marin, Directorul de Onoare al Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”. Programul National Cantus Mundi a adunat pana acum sub umbrela sa peste 900 de coruri, 30.000 de copii de pe intreg cuprinsul tarii, depasind barierele legate de etnie, conditie sociala si capacitati fizice sau psihice, construind nuclee culturale complexe, atat de necesare pentru revitalizarea societatii noastre prin intermediul acestui proiect.
Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat „brand de tara”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. in noiembrie 2016, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate.
foto Andra Aron
. |