Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 februarie 2023
1395 • Prima mentiune documentara a Cetatii Neamt
1809 • Se naste Felix Mendelssohn Bartholdy
1892 • Se naste Gheorghe I. Bratianu
1941 • Se naste Stefan Iordache
Recomandări
En avant, la francophonie!
(Viață)
Credincios unei traditii care are piatra de temelie in 1993, Festivalului International de Teatru Tanar Francofon AMIFRAN  se va desfasura pe scena Teatrului Clasic «Ioan Slavici» din Arad, intre 20 si 26 octombrie. Aceasta a 26 - a editie reuneste peste 250 de liceeni  din Canada, Rusia (prezente in festival cu cate doua trupe), Bulgaria, Ungaria, Italia, Cehia  si Romania, in total 22 de spectacole.
Din tara vor urca pe scena teatrului francofoni din Bucuresti (doua licee), Baia Mare, Bistrita, Cluj Napoca, Constanta, Craiova (premiera), Dej, Huedin, Iasi, Sighetu Marmatiei, Slobozia, Targu Jiu (cu trei licee) si, bineinteles, Amifranii aradeni si cadetii acestora, Miniamifranii.

Un repertoriu  inspirat cu precadere din teatrul modern si contemporan din care nu vor lipsi Jean Giraudoux, Eugène Ionesco, Matei Visniec, Pierre Desproge, Alexandre Vampilov,  Xavier Durringer, Hristo Boicev, Emmanuel Robles dar si creatii originale. Miniamifranii vor juca povestea plina de talc a lui Camelie Dargis «Minunata calatorie a printesei Morgane» iar amifranii, textul actorului si dramaturgului aradean Ioan Peter «Tot ce se da». Cu acest spectacol amifranii au participat , in luna iulie, la cea de a 30-a editie a intalnirilor Teatrului Tanar European de la Grenoble.

Precum in anii precedenti, liceeni vor efectua 9 ore de  sensibilizare/formare teatrala  pe parcursul a trei dimineti  in cadrul unor ateliere conduse de actori din Romania, Franta, Italia, Québec, Austria   si care  propun teme dintre cele mai variate: miscare scenica, clown, improvizatie, marionete, animatie de obiecte, cant, scenografie si costume, commedia dell’arte, dans etc. Va exista si un moment de restituire concretizat in «Spectacolul atelierelor» in care tinerii din cele 16 ateliere vor prezenta un fragment relevant din ceea ce au invatat.

Din oferta de ateliere nu lipseste, nici  anul acesta, atelierul de dansuri populare romanesti destinat cu precadere liceenilor din strainatate. Consideram relevant  faptul ca, pentru al doilea an consecutiv, festivalul Amifran reprezinta un teren de practica pentru o scoala de teatru din Franta: este vorba despre Centrul de studii artistice din Lyon «Arts en scène» care trimite 5 studenti pentru a efectua practica pe langa actorii profesionisti romani si straini care conduc atelierele.

Desi festivalul nu este unul competitiv, el propune totusi doua intreceri. Intai, concursul-spectacol dedicat, in fiecare an, cate unui dramaturg  francez si unuia dintre textele sale reprezentative. Anul acesta ne propunem sa stimulam curiozitatea, imaginatia si creativitatea liceenilor invitandu-i sa se intreaca pe tema : Edmond Rostand si piesa sa « Cyrano de Bergerac ». Al doilea concurs, intitulat « Dincolo de cortina », este unul de fotografii. Toti participantii vor fi premiati de catre Clubul Richelieu International.

Si muzica franceza  isi are locul ei in cadrul acestei a 26-a editii. Intampinam participantii de anul acesta cu un concert in jurul pianului din foaierul teatrului la care  Marina Iurakova il va acompania pe sansonetistul Roman Kisselev, ambii din Moscova. Va fi o ocazie sa facem o reverenta celui ce a fost Charles Aznavour. Festivalul oferi un al doilea moment muzical  sustinut de cantaretul  francez Xavier Machault acompaniat de basistul Martin Debisschop si care ne propun o relectura originala a unui disc al anilor 70 din secolul trecut “Incendiu” apartinand lui Brigitte Fontaine si Areski. in fine, in cadrul « serii de adio »  prin fata microfonului se vor perinda toate trupele straine dar si una romaneasca  care vor interpreta cate doua cantece din repertoriul national pentru ca apoi  trupa CORSO din Arad sa  anime  ultima seara a festivalului.

Amifran AFIS 2018

Programul este disponibil pe site-ul : http://www.amifran.ro/2festival_2018.php
Informatii in direct de la Festival, pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/amifran/
Precum in anii precedenti, finantatorii principali ai festivalului Amifran sunt Consiliul Municipal Arad, prin Centrul Municipal de Cultura, Ministerul Tineretului si Sportului Bucuresti, Institutul francez din Romania, Organizatia Internationala a Francofoniei Bucuresti, Centrul Cultural Judetean Arad.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate