Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 februarie 2024
1632 • Galileo Galilei publica Dialog despre cele doua mari sisteme ale lumii
1788 • S-a nascut Arthur Schopenhauer (d. 1860)
1810 • S-a nascut Frederic Chopin (d. 1849)
1900 • Prima auditie, la Paris, a "Sonatei nr. 2 pentru vioara si pian" de George Enescu (la pian - George Enescu)
1903 • S-a nascut Tudor Musatescu (d. 1970)
Recomandări
Scriitorul François-Henri Désérable, laureat al Premiului Goncourt – alegerea României 2017, vine la Timișoara
(Literatură)
Este in preferintele studentilor romani francofoni! Cartile sale s-au aflat pe toate listele marilor premii literare din Franta anul trecut (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Marele Premiu al Academiei Franceze, Premiul Jean Giono). A primit Premiul Goncourt – Alegerea Romaniei, iar acum vine sa-si intalneasca cititorii.
Scriitorul François-Henri Désérable vine in Romania la invitatia Institutului Francez si a editurii Humanitas Fiction. Acesta se va afla la Timisoara vineri, 2 noiembrie, de la 18:30, la libraria La Doua Bufnite, pentru a-si lansa romanul premiat in limba romana. „Un certain monsieur Piekielny” – „Un anume domn Piekielny” este disponibil la Editura Humanitas Fiction, in traducerea Adinei Dinitoiu.

François-Henri Désérable se reintoarce in romanul sau, cu pasiune, pe urmele celebrului scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele sau adevarat), al carui roman autobiografic Promisiunea zorilor l-a marcat, iremediabil, literar si biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare in cartea lui Gary, Désérable porneste in cautarea adevaratei identitati a domnului Piekielny, vecin de imobil cu micul Roman Kacew, pe vremea cand locuia in Vilnius, inainte de a emigra in Franta impreuna cu mama sa. Cine era oare acest domn Piekielny, marunt si modest, care semana cu un "soarec trist"?

Roman poetic si picaresc in egala masura, ironic si livresc, autobiografic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducatoare pentru literatura, o marturie care atesta puterea extraordinara a fictiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagina, abolind granita dintre imaginar si real. Sfarsitul lui Piekielny intr-o groapa comuna unde au fost aruncati evrei ucisi de nazisti devine un simbol pentru multimea acestor destine anonime intrerupte de atrocitatile istoriei.

Fost jucator de hockey pe gheata, F.-H. Désérable si-a facut debutul in literatura cu o culegere de nuvele despre Revolutia Franceza. Scriitorul a venit pentru prima data in Romania in 2016, la FILIT - Festivalul International de Literatura si Traducere din Iasi, pentru a-si prezenta primul roman, „Évariste”, multipremiat in Franta.

Inainte de a ajunge la Timisoara, acesta se va afla la Bucuresti, unde va fi presedinte de onoare al juriului national „Premiul Goncourt – Alegerea Romaniei 2018”, alaturi de Simona Sora. Aflat sub patronajul Academiei Goncourt, proiectul ”Premiul Goncourt – Alegerea Romaniei” este organizat pentru al saselea an consecutiv de Ambasada Frantei si Institutul Francez din Romania. Studenti de la sapte universitati din tara, printre care si Universitatea de Vest din Timisoara, se reunesc pentru a citi, analiza si dezbate cele 15 romane din Lista Goncourt si pentru a-si desemna favoritul.

Turneul lui François-Henri Désérable in Romania este organizat de Institutul Francez si editura Humanitas Fiction.
Partener local: libraria La Doua Bufnite.
Romanul „Un anume domn Piekielny“ de François-Henri Désérable este recomandat de Literomania si RFI Romania.

Mai multe detalii, pe site-ul Institutului Francez:
http://institutfrancais.ro/Timisoara/event/303/%C3%8Ent%C3%A2lnire_cu_scriitorul_Fran%C3%A7ois-Henri_D%C3%A9s%C3%A9rable_la_Timi%C8%99oara


"Un anume domn Piekielny e un roman in acelasi timp foarte precis si nonsalant, riguros si fermecator. Imi plac la nebunie cartile in care bucuria evidenta de a conduce o ancheta incerta se transforma, pentru cititor, intr-o revigoranta incursiune in Istorie si imaginar." (Bernard Pivot, Le Journal du Dimanche)

"Gasim in acest roman suculent reinventari permanente ale realitatii, un du-te-vino neincetat intre amintirile false si cele fidele - totul pentru a ajunge la esenta: triumful literaturii." (Christine Ferniot, Lire)

"Intre ancheta meticuloasa si intalniri imaginare, romanul lui Désérable este de asemenea o impresionanta confesiune literara." (Christine Bini, La Regle du Jeu)

afis_deserable_2018_Timisoara


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate