Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 martie 2024
Recomandări
Unde sunt socioloagele din Școala sociologică de la București?
(Viață)
Muzeul National al Taranului Roman va invita luni, 5 noiembrie 2018, de la ora 18.00, la Clubul Taranului, la o dezbatere despre volumul „Personajele acestea de a doua mana”.
Din publicatiile membrelor scolii sociologice de la Bucuresti de Theodora-Eliza Vacarescu, o antologie care cuprinde articole, studii, cercetari, note de teren scrise de cercetatoarele care au avut legaturi profesionale sau care au facut parte din scoala sociologica de la Bucuresti intre cele doua razboaie.

Daca fenomenul Dimitrie Gusti si Scoala sociologica de la Bucuresti si, mai larg, interbelicul romanesc sunt unilateral si insuficient cunoscute, cu siguranta participarea si contributiile cercetatoarelor la activitatile si publicatiile scolii sunt aproape necunoscute. Asadar, aceasta antologie este o premiera din cel putin doua puncte de vedere: in primul rand, include texte produse de scoala gustiana pana acum necunoscute si, in al doilea rand, si poate chiar mai important, arata munca substantiala si diversa a intelectualelor la demersurile de cercetare si implicare sociala si politica din perioada interbelica.

Cu voia publicului, discutia va porni de la intrebari precum: Cum de au fost atat de multe femei implicate in demersul de cercetare sociologica organizata, intr-un moment in care, in general, femeile nu erau incluse in producerea de cunoastere? Ce domenii au fost desemnate ca „potrivite” pentru investigare stiintifica de catre femei? De ce lipsesc numele cercetatoarelor din panteonul istoriei sociologiei daca, in momentul desfasurarii cercetarilor, acestea au muncit alaturi de colegii lor de generatie si chiar au publicat unele dintre rezultatele muncii lor? De ce este nevoie de revizitarea istoriei si de reincluderea femeilor in istoria sociologiei si a stiintelor, in general? Cui si de ce este de folos istoria femeilor?

Moderator: Zoltán Rostás, sociolog.

Invitati si invitate: Irina Costache, cercetatoare in studii de gen; Ioana Fruntelata, etnoloaga; Doina Jela, scriitoare; Ionut Butoi, sociolog; Alin Ciupala, istoric; Theodora-Eliza Vacarescu, socioloaga de gen.

Participantele/tii pot achizitiona antologia „Personajele acestea de a doua mana”. Din publicatiile membrelor scolii sociologice de la Bucuresti de Theodora-Eliza Vacarescu, publicata in acest an la Editura Eikon.

Intrarea este libera.

muztaranului.fin

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate