Muzică de cabaret reinterpretată în concertul Sandei Weigl din noiembrie, de la ARCUB | |
(Muzică) |
Sanda Weigl incheie turneul sau „Lost in The Stars. The music of Kurt Weill” din Romania cu un concert la ARCUB. |
Dupa ce a fost prezentat la Barbes Brooklyn, in New York, la BKA-Theater si Berliner Ensemble din Berlin si in diferite orase din Romania, proiectul Lost in the Stars aduce marti, 27 noiembrie, de la ora 20.00, la Sala Mare ARCUB, muzica lui Kurt Weill intr-o reinterpretare unica alaturi de pianistul de jazz Lucian Ban si violistul Mat Maneri. Evenimentul este organizat de Primaria Capitalei prin ARCUB.
Artista de origine romana, care a colaborat cu nume precum Nina Hagen, Pina Bausch si care a pus cantece lautaresti pe muzica lui Tom Waits, Sanda Weigl aduce in luna noiembrie, in Romania, o serie de concerte in Satu Mare, Cluj, Bistrita, Brasov, Targu Mures si Bucuresti, care prezinta unul dintre cele mai speciale proiecte ale sale, Lost in The Stars.
Lost in The Stars – The Music of Kurt Weill este un spectacol de cabaret si jazz care prezinta cantece ale culturii germane expresioniste in interpretarea celor trei muzicieni- Sanda Weigl, Lucian Ban si Mat Maneri. Piese din „Opera de trei parale”, precum si alte compozitii semnate de Kurt Weill sunt radical reimaginate intr-un program care trece prin elemente de cabaret si muzica clasica de avangarda a secolului XX combinate cu jazzul specific orasului New York.
Sanda Weigl
Comparata cu Marlene Dietrich, Edith Piaf si Cesaria Evora, Sanda Weigl s-a nascut la Bucuresti, unde a locuit pana la varsta de 13 ani, cand a emigrat impreuna cu familia in Berlinul de Est. Adolescenta si-a petrecut-o in casa vaduvei celebrului dramaturg Bertolt Brecht. A facut parte dintr-o trupa rock est-germana, unul dintre cantecele ei devenind numarul unu in topurile vremii. A colaborat cu regizori faimosi, precum Robert Wilson sau Luc Bondy, lucrand in teatrul Schiller, de aceasta data in Berlinul de Vest. Emigrata la New York a adaptat melodiile Mariei Tanase si muzica tiganeasca traditionala pentru ritmurile specifice jazzului. Succesul muzicii sale in cluburile newyorkeze i-a adus numeroase cronici pozitive in presa germana si americana.
Lucian Ban
Muzician de origine romana, Lucian Ban a colaborat de-a lungul ultimului deceniu cu unii dintre cei mai prestigiosi artisti de pe scena orasului cunoscut drept „Mecca jazzului american”, printre acestia numarandu-se Barry Altschul, Bob Stewart, Sam Newsome, Tony Malaby, Mark Feldman si altii. Sub semnatura lui au aparut mai multe albume de jazz care i-au adus renumele de „unul dintre cei mai talentati pianisti care au sosit pe scena newyorkeza in ultimul deceniu. Nominalizat de doua ori in 2005 si 2006 pentru „Best European Jazz Musician” de Hans Koller Foundation si Guvernul Austriei, pianistul si compozitorul Lucian Ban este originar din Transilvania. Din 1999 traieste si activeaza profesional in New York, ca muzician de jazz si curator al Bucharest Jazz Festival (primele trei editii) si al primei stagiuni Artist in Residence de la ARCUB.
Mat Maneri
Nominalizat la premiul Grammy pentru „cel mai bun album de muzica alternativa” in 2006, Mat Maneri a studiat in particular cu fondatorul Juilliard String Quartet, Robert Koff, si cu virtuozul contrabasului Miroslav Vitous. Maneri a primit o bursa ca violonist principal la Walnutt Hill High School, dar a parasit scoala pentru a urma o cariera in muzica. In 1990, Matt a fondat impreuna cu Randy Peterson celebrul grup Joe Maneri Quartet. A inceput sa editeze albume ca lider in 1996 si a dezvoltat patru ansambluri muzicale.
Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).
Pret: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei (Categoria II).
Parteneri media: RRC, RFI, Bucuresti FM
ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival si al Zilelor Bucurestiului.
. | |
|
|