Călătoria| cu hărți vechi 100 de ani prin România de astăzi | |
(Istorie) |
Folosind harti vechi de o suta de ani, profesionisti in cinematografie, arta fotografica, design digital, literatura, alaturi de istorici si documentaristi au pornit intr-o calatorie prin Romania de astazi. O carte veche, primul album despre Romania publicat vreodata, a fost editat la Leipzig, de F A Brockhaus. |
Cartea ii este dedicat Majestatii Sale Regelui Carol al II-lea al Romaniei: “Romania. Natura. Cladiri. Viata populara”. Gasit intr-o biblioteca o suta de ani mai tarziu, vechiul album a inspirat o echipa de creatie, care a pornit chiar de la gandurile adunate intr-o notita introductiva semnata de autor, fotograful german Kurt Hielscher: “Am fost invitat de Guvernul roman sa calatoresc ca oaspe in Romania si sa alcatuiesc o carte asemanatoare celor despre Germania, Spania, Italia sau tarile Nordice. In ajunul calatoriei mele, un scriitor cunoscut m-a intrebat cu mirare: “De ce sa pierzi timpul tau scump cu lucrarea aceasta?” Multi trebuie sa aiba aceeasi parere. Ce putin se stie despre aceasta tara! Pe mine, insa, tema ma ispitea. Poate ca aparatul meu va sti sa descopere frumuseti ascunse. Totusi, din cand in cand aveam indoieli. Sufletul acestei tari mi se va deschide oare?”. O suta de ani mai tarziu, dorim sa stim inca si mai multe despre Romania, despre schimbarea ei si, mai ales, despre imaginarul schimbarii. Cum s-au transformat, pana astazi, vreme de o suta de ani, locurile si comunitatile care l-au inspirat candva pe Hielscher?
Kurt Hielscher a calatorit 2500 de kilometri printr-o tara in vreme de reconstructie, dupa ce razboiul se dezlantuise “ca o furtuna cotropitoare asupra omenirii”. “Pe urma lui”, spune Octavian Goga in prefata pe care a scris-o pentru vechiul album, “continentul, transformat dintr-o casa mortuara intr-o casa de sanatate, se sbuciuma coplesit de teorii si formule, fara sa-si gaseasca locul”.
“O calatorie de 100 de ani”, proiect initiat de “Fundatia Domeniul Otetelisanu”, este o cercetare, din perspectiva multiplelor limbaje de expresie contemporane, care porneste de la fabulosul drum parcurs de fotograful german Kurt Hielscher prin Romania aflata in reconstructie dupa Primul Razboi Mondial. Cercetarea de demult a dat Europei unul dintre cele mai pretioase albume ale timpului, considerat de cronicarii vremii cea mai frumoasa si mai eleganta carte tiparita in Europa pana atunci. Pastrand placerea de vanator evocata de Hielscher cu o suta de ani in urma, trei echipe de filmare si-au propus sa inteleaga importanta contemporana a acestui album. Artisti din diverse domenii si-au luat ca reper aceasta calatorie pentru a evalua, intr-un limbaj actual, Romania de astazi. Urmand aceasta harta, documentarea se realizeaza in toate regiunile Romaniei, in Sudul Basarabiei (Ucraina), Cadrilater (Bulgaria) si in Republica Moldova.
CAUTAM O COMOARA! OFERIM RECOMPENSE! O suita de mini-documentare vor anunta retele de cercetare, deschise oricui doreste sa ni se alature in aceasta aventura, contribuind cu idei, informatii, fotografii vechi sau filmari actuale. Cautam o comoara si oferim recompense oricui are indicii! Fundatia “Domeniul Otetelisanu” solicita documente, informatii, fotografii vechi, filmari sau orice alt elemente care sa contribuie la conturarea acestui puzzle, oricui doreste si poate contribui la aceasta ampla cercetare. Regulamentul acestui concurs este publicat pe retelele sociale! Printre cei porniti pe urmele lui Hielscher se numara regizorul Igor Cobileanski, unul dintre cei mai premiati cineasti care gandesc si creaza in Romania. Regizorul de origine basarabeana Igor Cobileanski are pana acum 74 de selectii in diversele categorii ale celor mai importante festivaluri de film, scurtmetraj sau documentar ale lumii. Cu 74 de selectii in festivaluri internationale de prestigiu si 16 premii in palmares, Igor Cobileanski este autorul a 18 filme, printre care si serialul „Umbre”, o productie HBO. Face parte din echipa si Cristian Gugu, autorul unei serii remarcabile de documentare, printre care Georgrafie Nationala (2003) sau “Brancusi in eternitate” - o productie prezentata in numeroase festivaluri si competitii cinematografice -, sau remarcabile documentare despre personalitati emblematice ale Romaniei, cum al fi Constantin Brancusi sau Regina Maria. Ni se alatura si Lucian Dobrovicescu, istoric, regizor de film si documentarist. Lucian este absolvent al Academiei de Teatru si Film Bucuresti. A fost asistent de regie pentru filme precum „Restul e tacere”, marele succes al lui Nae Caranfil, sau ”Coboram la prima”, in regia lui Tedy Necula. In calitate de istoric, a colaborat cu revista Historia pentru o serie de documentare despre cel de-al Doilea Razboi Mondial, si a realizat emisiunea radiofonica “in vreme de razboi”.
Va invitam sa ne insotiti in aceasta calatorie. Ii asteptam pe toti cei care vor sa ni se alature in zonele care vor fi anuntate din timp pe retelele sociale. Celorlalti, le vom spune povesti in Jurnalul de Calatorie publicat pe www.100deani.ro.
CE VOM FACE.
Dorim sa punem trecutul si prezentul fata in fata. Cum arata locurile fotografiate de Kurt Hielscher acum?
ALBUMUL. Cele mai interesante fotografii vor fi adunate intr-un album, care doreste sa puna in oglinda trecutul cu prezentul. Fotografiile facute de Hielscher si cele realizate acum. il vom tipari cu drag, in conditii exceptionale, in 2000 de exemplare. Dorim sa trimitem acest album, ca pe o vedere de altadata, tuturor institutiilor si organizatiilor care sustin sau promoveaza actul cultural in Romania.
FILMUL DOCUMENTAR. Oamenii de cinematografie care au pornit alaturi de noi in aceasta calatorie vor croi 50 de mini-documentare despre tot atatea dintre locurile fotografiate de Hielscher. Filmuletele vor fi disponibile publicului pe situl www.100deani.ro si vor fi promovate pe retelele de socializare. Pana in decembrie, vom avea un film documentar de 80 de minute, care sa prezinte intreaga calatorie de acum.
CONCURSUL. Dorim sa va avem alaturi in aceasta cercetare, pentru a construi impreuna o retea deschisa oricui doreste sa ne insoteasca in calatoria de 100 de ani, contribuind cu idei, informatii, fotografii vechi sau filmari actuale. Va invitam sa cautati prin arhivele vechi, prin cufere sau prin lazile de zestre, sa priviti in jur pentru a observa schimbarile si sa ne trimiteti fotografii care sa ne duca un pas mai departe. Am lansat un concurs pe retelele de socializare. Cu premii!
DESPRE FUNDAtIA “DOMENIUL OTETELISANU”
In cei cinci ani de la infiintare, Fundatia „Domeniul Otetelisanu” a realizat programe culturale in conacul de la Benesti, casa in care s-au nascut boierii Oteteliseni – printre care si omul care a revolutionat sistemul de invatamant in tara Romaneasca, Petrache Poenaru. Printre acestea, prestigiosul proiect „Bucuresti. Bloc. Cetate.” Cladiri iconice ale realismului socialist din capitalism – un exemplu de interventie culturala de conservare a patrimoniului, prin care a fost valorificata arhiva Horia Maicu, arhitect sef al capitalei (1958-1969) sau “Marele Libertinaj Est European – East Eu Comics Art Residency”, prima rezidenta internationala de banda desenata organizata in Romania, care a reunit graficieni, scenaristi si reprezentantii unor galerii din Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Serbia si Ungaria. La conacul din satul Benesti a concertat Jozef Van Wissem, artistul olandez a carui lauta a fost slefuita pentru o mare parte din muzica inclusa pe coloana sonora a filmului „Only Lovers Left Alive”, exercitiu pentru care Jim Jarmusch a castigat premiul pentru cea mai buna muzica la Festivalul de la Cannes. Printre evenimentele cu traditie gazduite si sustinute de Fundatia “Domeniul Otetelisanu” se numara intalnirea anuala a artistilor europeni coordonati de pictorul Christian Paraschiv, eveniment cunoscut sub numele de “Les amis de Christian Paraschiv en Roumanie” si aflat anul acesta la cea de-a patra editie. La cea de-a cincia editie a ajuns si programul “in camp electric”, dezvoltat in parteneriat cu Galeria Odeon, un program care a adus laolalta, an de an, unii dintre cei mai talentati artisti tineri europeni. Pentru activitatea sustinuta in promovarea culturii si artei, Fundatia „Domeniul Otetelisanu” a fost nominalizata in anul 2016, la Gala Premiilor Fondului Cultural National, la categoria „Premiul pentru activarea patrimoniului imaterial, care se acorda unei initiative care a adus in actualitate si a facut relevant pentru societatea contemporana patrimoniul imaterial, punandu-i in valoare resursele identitare”. De asemenea, unul dintre proiectele sale a fost printre cele trei selectate pentru Premiul Charlemagne pentru Tinerii Europeni, acordat in urma deliberarilor la care participa juriile nationale din toate cele 28 de state membre ale UE, un juriu european, format din trei deputati europeni, Presedintele Parlamentului European si patru reprezentanti ai Fundatiei pentru Premiul International Charlemagne .
. | |
|
|