Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 februarie 2023
1872 • Se naste Octav Bancila
1909 • Premiera piesei "Apus de soare" de Barbu Stefanescu Delavrancea, pe scena Teatrului National din Bucuresti
1927 • Prima pelicula sonora din istoria filmului, "The jazz singer"
Recomandări
Mareşalii – centenar la Teatrul “Stela Popescu”
(Teatru)
In seara 15 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Mica a Palatului National al Copiilor, va avea loc premiera spectacolului Maresalii de Constantin Venerus Popa in regia lui Alexandru Bindea, scenografia Mihaela Popescu, productie a Primariei Municipiului Bucuresti prin Teatrul Stela Popescu realizata cu prilejul Anului Centenar.
Spectacolul va fi prezentat in avanpremiera pe 11 noiembrie, de la ora 17.

In distributie se afla Amalia Ciolan – Regina Maria, Ionut Ciocia – Carol al II-lea, Catalin Frasinescu – Von Czernin, Marcelo Cobzariu – Maresalul Averescu, Dan Astelean – Maresalul Prezan, Marius Bodochi – Ferdinand, Alexandru Bindea – Bratianu.

“Piesa Maresalii este o evocare a unor personalitati si momente din istoria de acum 100 de ani. Bazata pe o solida documentare bibliografica, aceasta succesiune de cadre urmareste in linii mari evenimente din desfasurarea Primului Razboi Mondial. Titlul piesei este dat de doua mari personalitati care au luptat in razboi; maresalul Prezan si maresalul Averescu, care impreuna cu Regina Maria au fost “artizanii” realizarii Marii Uniri. Conceptia regizorala va pune in evidenta adevarul istoric, in primul rand, apoi textul dramaturgului Constantin Venerus Popa, realizat dupa o idee a actorului Nicolae Punga.”,
declara regizorul spectacoului, Alexandru Bindea, inainte premierei.

Povestea expusa in aceasta piesa are in centru realitatea istorica din care reiese ca Primul Razboi Mondial a adus in prim plan figurile multor ofiteri romani straluciti. Generali precum Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Eremia Grigorescu, Constantin Christescu, Constantin Scarisoreanu, Henri Cihoski, Ion Popescu, Arthur Vaitoianu au contribuit enorm la organizarea rezistentei in fata trupelor Puterilor Centrale in Moldova neocupata. Ei, alaturi de alti numerosi ofiteri, subofiteri si soldati simpli au infaptuit miracolul militar cunoscu azi drept „Luptele de la Marasti-Marasesti-Oiutz”, din vara anului 1917, inclestari care au reusit sa impiedice trupele germane si austro-ungare sa cucereasca si Moldova si astfel sa schimbe poate soarta razboiului. Doi dintre acesti generali, Averescu si Prezan, s-au remarcat in mod deosebit, motiv pentru care in anul 1930 Regele Carol al II-lea a hotarat ca merita inaintarea la gradul de maresal.

Autorul textului, Constantin Venerus Popa, afirma: ”Piesa Maresalii este o scurta trecere in revista a unor momente extrem de tensionate desfasurate in preajma capitularii Romaniei din 1918. Este prezentata atitudinea patriotica a Generalului Averescu, care, in dubla calitate de general si Prim Ministru a fost confruntat cu cererile ultimative ale Puterilor Centrale. Fermitatea, dar si diplomatia dovedita de Averescu pot deveni oricand modele de comportament pentru un om politic confruntat cu situatii limita. Generalul Prezan, in calitate de sef al Marelui Cartier General, este infatisat intr-o maniera strict militara, nevoit sa traduca in terenul confruntarilor armate deciziile politice. Piesa imbina amintirile Reginei Maria, legate de aceste evenimente, relatarile unor contemporani si se bazeaza pe o serioasa documentare.”
   
Biletele pentru spectacolul Maresalii se gasesc online pe  www.bilet.ro, www.startickets.ro si mystage.ro si la casa de bilete StarTickets de la Palatul National al Copiilor.

maresalii_FINAL_11_02_2018_mic

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate